0
Főoldal Blog bejegyzések Márton és a libák

Márton és a libák

Márton és a libák Márton-napi ajánlatunk: Előételnek egy kis történelem, főételnek egy tál legenda és végül desszertnek egy szelet hagyomány

 

Márton-napról szinte mindenki hallott már és a legtöbben azt is tudjuk, hogy ősszel, pontosan november 11-én tarjuk. Azonban nem biztos, hogy az emberek többsége tisztában van vele, honnan is ered ez a hagyomány.

 

Ki volt valójában Márton?

 

 

Szent Márton Savaria (mai nevén Szombathely) városában született, 316-317 körül. Apja után belőle is katona lett a római légiónál, azonban őt inkább a vallás érdekelte jobban, pogány családjával ellentétben. Egy hóviharos téli estén Franciaországban teljesített szolgálatot és a legendák szerint köpenyét kettévágta és egy koldusnak ajándékozta, hogy megmentse a hidegtől. Még ugyanazon az éjszakán Márton álmában Jézus jelent meg a koldus képében. Ekkor döntötte el, hogy innentől Istent fogja szolgálni a Római Birodalom helyett.

 

És hogyan kerülnek a képbe a libák?

 

 

Mártont a későbbiekben püspöknek jelölték, de ő nem vágyott ilyen nagy címre, ezért úgy gondolta, hogy elbújik a kinevezés elől. Rejtekhelynek egy libaólt választott, azonban a libák hangos gágogásukkal hamar lebuktatták a szerény papot és végül 371-ben püspökké szentelték.

 

Érdekesség, hogy Márton-nap nem csak hazánkban létezik, más országokban is követik a hagyományokat, csak mindenhol egy picit másképp. Németországban például fáklyás felvonulásokat szerveznek és régi dalokat énekelnek, Portugáliában családi összejöveteleket tartanak és gesztenyét sütnek.

 

Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik.

 

 

Ahogy a mondás is tartja, ezen a napon érdemes valamilyen libából készült ételt fogyasztanunk. Az egyik legnépszerűbb Márton-napi fogás a sült libacomb párolt lila káposztával és hagymás tört burgonyával. Aki esetleg vágyik egy kis különlegességre, az is talál a fogára való libás ételt, ilyen például a libatepertőkrém vagy az aszalt áfonyás libamájpástétom.

 

Legyen szó akár az egész évről, akár csak a mai napról, ha nem akarsz éhezni, akkor rendelj a Falatozz.hu-ról és válassz finomságaink közül.

 

Források:

www.mindmegette.hu  korkep.sk  ma7.sk

Ajánlott cikkek
Halloweeni hagyományok az ételek nyelvén
Olvass tovább
A legtöbb étel-hiedelem a gyümölcsöket érinti
Olvass tovább
Hogy került a hal a karácsonyi asztalra?
Olvass tovább