0
Főoldal Blog bejegyzések Halloweeni hagyományok az ételek nyelvén

Halloweeni hagyományok az ételek nyelvén

Halloweeni hagyományok az ételek nyelvén TÖK jó hagyományok, amik az ételekkel kapcsolatosak!

 

Halloweeni hagyományok az ételek nyelvén

 

Az angolszász országokból induló Halloween ünnepe számtalan izgalmas tradíciót tartalmaz. Sok belőle ételekhez is kapcsolódik, ezeknek néztünk most utána.

„Fénylik, mint Salamon töke!”

Az ősz étele minden kétséget kizáróan a tök, az ehhez kapcsolódó töklámpásról azonban kevesen tudják, hogy valójában Magyarországról is van saját története. Salamonhoz, illetve Lászlóhoz köthető. Innen származik a „fénylik, mint Salamon töke” szólásunk is.

Az amerikai változatnak alapjául egy régi ír történet szolgál, amelyben a részeges kovács Jack O’ Lantern tőrbe csalja az ördögöt és ezért megkapja méltó büntetését.

Töklámpások

Halloweeni jóslások

Nyugatról jövő jóslásokból sincs hiány. Az egyik az almahéjához kapcsolódik. A történet szerint, ha egy hajadon hölgy leszedi az almának a héját, majd azt maga mögé dobja, megláthatja a leendő kedvese nevét. Az almahéj ugyanis a jövendőbeli párja nevének kezdőbetűjét fogja formázni.

A másik érdekes jóslás a mogyorópörkölés. Ebben az esetben két szem mogyorót elkezdenek tűzön pörkölni. Az egyik szem azt a személy jelképezi, aki a jóslást végzi, a másik pedig, aki neki a legkedvesebb. Amennyiben a mogyorók szépen egyenletesen pörkölődnek, úgy a pár összeillik, ha azonban az egyik mogyoró kipattog, akkor az nagyon rossz jelnek számít.

A harmadik egy különleges ír gyümölcskenyérhez, a Barmbrackhoz kapcsolódik. Itt a sütés közben különféle tárgyakat raknak a tésztába és mikor felvágják a neked jutó tárgyak mutatják meg a jövődet.

-       ruhadarab – balszerencse vagy szegénység

-       pénzérme – gazdagság, jó szerencse

-       gyűrű – házasság

-       gyűszű – hajadonság

-       gomb – agglegénység

-       gyufaszál – gyakori veszekedések a házasságban

Azt viszont nem kell megjósolni, hogy előbb utóbb éhes leszel, úgyhogy rendelj a Falatozz.hu-ról és válassz TÖK jó ételeink közül.

 

Források: 

halloween.info.hucsaladivilag.huvilaglato.huanyaparadicsom.hu 

 

 

 

 

 

Ajánlott cikkek
A világ legfurcsább karácsonyi szokásai
Olvass tovább
“A miskolci gyökereink nekünk csak előnyt jelentenek” - interjú a Falatozz.hu társalapítójával
Olvass tovább
Hódít a világkonyha: az éttermek 82%-a kínálja más nemzetek ételeit
Olvass tovább