0
Főoldal Blog bejegyzések Hogy került a hal a karácsonyi asztalra?

Hogy került a hal a karácsonyi asztalra?

Hogy került a hal a karácsonyi asztalra? Nem vagyunk éppen egy halfogyasztó nemzet, ugyanakkor az év végi ünnepi menüsorban szinte mindenütt megtalálható a halászlé vagy a rántott ponty. Tudod az okát?

Közeledik a Karácsony, ami a rutinos háziasszonyok számára azt jelenti, hogy – megelőzve a szupermarketes tömeghisztériát – feltankolják a mélyhűtőt a kötelező kellékekkel. Ezek között mindig ott lapul valamilyen halféle is, ezért a Falatozz.hu utánajárt, hogy miért vált hagyományos ünnepi alapanyaggá.

halászlé

A folklórban a hal a gyarapodásra, gazdagságra utal, az apró pikkelyek a megszámlálhatatlan aprópénzt jelképezik. Ugyanígy „jósló” étel a mák vagy a szilveszteri lencse is. A halnak van továbbá egy másik átvitt jelentése, amely a sebes mozgására utal: ahogyan a hal úszik a vízben, úgy haladjon előre a család is a következő évben.

A hal továbbá vallási szimbólum is: az apostolok eredeti foglalkozása halász volt, tehát Jézus cselekedete nyomán a hal a megtért és megkeresztelt emberek szimbólumává vált. Egy másik értelmezés szerint a hal egyenesen Jézus Krisztust jelenti, ami egy görög mozaikszóból alakult ki. A Jézus KrisztusIsten FiaMegváltó szavak görög kezdőbetűinek összeolvasása (ιχθυς, ichthisz) ugyanis halat jelent. 

A hal, mint vallási szimbólum

A katolikus vallás eredetileg december 24-én éjfélig húsmentes böjtöt ír elő, ezt a rendelkezést enyhítette VI. Pál pápa 1966-ban. Azóta gőzölöghet a családok karácsonyi asztalán a töltött káposzta és a halászlé a mákos guba előtt. A rántott hal hagyománya pedig Bécsből ered, ahonnan származik ez az elkészítési forma.

 

Kovács-Tóth Noémi

 

Forrás:

vertesinfo.hu

ma.hu

hu.wikipedia.org

hu.wikipedia.org

hvg.hu

Nyitókép: 
laktozmentesfakanal.cafeblog.hu

 

 

Ajánlott cikkek
Elrontott ételek – kacagtató fotógaléria
Olvass tovább
Igyál vajsört és boros forró csokit!
Olvass tovább
Mit (nem) szeretünk az ünnepekben
Olvass tovább