0
Főoldal Blog bejegyzések Konyhai trükkök pazarlás helyett

Konyhai trükkök pazarlás helyett

Konyhai trükkök pazarlás helyett Automatikusan a szemétbe dobunk sok mindent, ami még sokrétűen felhasználható. Adunk néhány szuper ötletet!

Globális probléma, hogy túl sok ételt hajítunk a szemeteskosárba. Méghozzá gyakran olyan zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek még nem romlottak, csak megmaradt egy kevés a hűtőben, és nem tudtunk velük mit kezdeni. Ebben segít a Falatozz.hu néhány kreatív sugallattal.

Kandírozd!

Ahelyett, hogy a citrushéjat egyenesen a szeméthalomba temetnéd, változtasd inkább édes finomsággá! Mivel az illóolajok főként a héjban találhatóak, igazán intenzív ízű édességeket gyárthatsz belőlük némi cukor segítségével (kattints ide a videóért, ami egy percben megmutatja, hogyan csináld). Olcsóbb és egészségesebb megoldás, mint a gumicukor.

Turmixold le!

A megmaradt zöldségekből, szárakból klassz dolgokat készíthetsz. Ha megfőzöd és összezúzod őket, töltheted ravioliba a pépet, vagy csinálhatsz belőle mártogatóst tortillához, esetleg krémet toastkenyérhez. Itt megnézhetsz sokféle felhasználási módot. A házi készítésű pép hűtőben vagy fagyasztóban utána sokáig eláll.

Ültesd el!

A zöldségek zöme még életerőtől duzzad, amikor a kukában landol. Holott ha egyet elültetünk (például petrezselymet, fokhagymát, újhagymát, salátát vagy bazsalikomot), még több növényünk lehet. Ezáltal nem lesz maradékod és a magok elültetésével sem kell bajlódnod, ahogyan pénzt sem kell költened a tápanyagban szegény, szárított verziókra. Amikor pedig a kicsírázott zöldek idővel sárgulni kezdenek, komposztáld őket, hogy értékes virágföld keletkezzen belőlük.

Edd meg!

Az egyik legnagyobb idei gasztrodivat az úgynevezett „alternatív zöld”, azaz például a standard spenót vagy kelkáposzta helyettesítése az ételekben. A séfek rájöttek arra, hogy a cukor- és fehérrépa tetejét is remekül lehet hasznosítani: nyersen salátában, pácolva-pirítva vagy pestónak elkészítve egyaránt ízletes.

Főzz a csontból levest!

A csontoknak mindig gazdag ízviláguk van, mindegy, hogy pörköltből vagy sültcsirkéből „menekítjük” ki őket. Főzd meg a megmaradt csontdarabokat némi zöldséggel, amit találsz (jó a levágott héj is, hiszen a végén úgyis leszűröd az egészet), és adj hozzá egy kis sót, borsot. Az így elkészült alaplé a fagyasztóban akár fél évig is eláll, úgyhogy minden adott lesz egy házias vacsorához. Sőt, megfázás esetén is kiváló házi gyógyszer áll majd a rendelkezésünkre!

Ugye, hogy nem is bonyolultak ezek a megoldások? Ráadásul a végén duplán büszke lehetsz magadra: nem pazaroltál, a végeredmény pedig finom és egészséges.

Kovács-Tóth Noémi

 

Forrás: foodbeast.com

Ajánlott cikkek
Biztos, hogy tudsz csirkemellet sütni?
Olvass tovább
Egészséges vagy hangzatos?
Olvass tovább
Hússütési kisokos
Olvass tovább