0
Főoldal Blog bejegyzések Megdöbbentő ételfóbiák

Megdöbbentő ételfóbiák

Megdöbbentő ételfóbiák Vannak, akiknek nem okoz örömet az evés, sőt, egyenesen rettegnek tőle.

A fóbia egy indokolatlan félelem, amely meghatározott dolgok és helyezetek kapcsán gyötör valakit. Az étkezéssel kapcsolatos fóbiáknak eredt utána a Falatozz.hu. Léteznek olyanok, akik kifejezetten a gyümölcsök (fruchtophobia) vagy zöldségek (lachanophobia) kapcsán éreznek undort, vagy az ételek állaga, esetleg formája borítja ki őket, és olyanok is, akik például attól rettegnek, hogy a mogyoróvaj a szájpadlásukhoz tapad (arachibutyrophobia). A tünetek széles skálán mozognak: a kiváltó dolog látványára a beteg vérnyomása megemelkedik, szabálytalan szívverés, szédülés, hányinger, légszomj és zavartság léphet fel, hosszútávon pedig depresszióval társulhat a tünetegyüttes.

A szakemberek szerint általában egy negatív élmény a kiváltó ok, például egy gyermekkori ételmérgezés. Egy amerikai egyetem kutatása szerint az új ételektől való idegenkedésről a génjeink tehetnek. Az állatvilágban is megfigyelhető, hogy az egyedek nem kockáztatnak a bevált étkeken túl újdonságok megkóstolásával, hiszen nincsen tapasztalatuk arról, hogy melyik mérgező. A francia Louis Pasteur is hozzájárult a fóbiák kialakulásához az 1870-es években – mindamellett, hogy milliók életét mentette meg – azzal a felfedezésével, miszerint számos betegség oka az ételekben található baktérium.

A bulvármédia néha bemutat egy-egy extrém esetet: egy kislány például csak pizzát és pirítóst hajlandó enni, egy másik nő pedig kizárólag csirkét és paradicsomlevest. Utóbbi tinikorától kezdve harmadik ételként bevezette a sajtos-paradicsomos pizzát, de ennek is nyolc éve, és semmi mást nem vitt be a szervezetébe. Hosszas pszichoterápia után kezdett el végre zöldséget és gyümölcsöt is eszegetni. Az ehhez hasonló fóbiás betegek általában éheznek, és tisztában vannak a helyzetükkel, csak egyszerűen nem viszi rá a lélek őket, hogy a szájukba vegyék az adott élelmiszereket.

 

Források: blikkruzs.blikk.hu / index.hu / borostyan.net / medicalonline.hu

Ajánlott cikkek
Egyre többen választják a vega fogásokat
Olvass tovább
A pizzarendelés extrém oldala
Olvass tovább
Kérsz pizzasört, kobrabort vagy angolnás üdítőt?
Olvass tovább