0
Főoldal Blog bejegyzések Híresek és éhesek

Híresek és éhesek

Híresek és éhesek Az önmagában nem meglepő, hogy az ismert emberek is esznek, az viszont már annál inkább, hogy mit. Napjaink és a múlt közkedvelt figuráinak kedvenc ételeit gyűjtöttük össze.

Mindenkinek van kedvenc fogása, és érdekes felfedezés lehet rájönni arra, hogy kinek milyen ízvilág nyeri el a tetszését. Híreségek favorit falatjait gyűjtötte össze a Falatozz.hu.

A napkirály mustármániája és Széchenyi hideg nyalata

A Napkirály, XIV. Lajos állítólag elképesztő mennyiségű ételt tudott magába lapátolni a lucullusi lakomákra emlékeztető étkezései alkalmával. Ezért nem meglepő módon imádta az emésztést segítő mustárt, amit Dijonból,  a burgundiai fővárosból hozatott. Még külön kis edénykéje is volt, amiben mindig magánál hordta kedvenc mártását, illetve a ruháit is előszeretettel varratta aranysárgából.

Bonaparte Napóleon nem volt ennyire falánk, általában beérte egy egyszerű sült csirkével. Egyszer azonban a szakácsa, Dunant, pont akkor készítette ezt a fogást, amikor megérkezett a hír, hogy a marengói csatában a franciák diadalmaskodtak. Izgatottságában elejtette a keze ügyében levő paradicsomszószt, ami a kész csirkén terült el, és már nem volt ideje új kreációra. Ezért inkább azt ízesítette tovább, ami – szerencséjére – rendkívül elnyerte a hadvezér tetszését. Így született a marengói csirke.

Szerencsénkre hazánk legismertebb íróinak és politikausainak nem csupán remek könyveket és rendeleteket, hanem újféle ételeket is köszönhetünk: Mikszáth Kálmánnak a palóclevest, Jókai Mórnak a Jókai bablevest, Deák Ferencnek a Deák-tortát, Kossuth Lajosnak pedig a Kossuth-kiflit. Krúdy Gyuláról pedig ilyen alapon elnevezhettek volna egy marhapörköltet, annyira imádta. A „legnagyobb magyar” titulust viselő, köztiszteletben álló politikusról, Széchenyi Istvánról mindenki tudta, hogy a hideg nyalat, azaz a fagylalt megszállottja, amit akkoriban kagylóban tálaltak.

Hollywoodban sem bírják ki édesség és pizza nélkül

A világ leghíresebb női is szívesen esznek desszertet, ha éppen nem fogják őket szigorú fogyókúrára: Taylor Swift fahéjas tekerccsel bűnözik, Britney Spears csokoládéfüggő, Meryl Streep lekváros linzert süt, Jennifer Aniston pedig a tortillachips kapcsán nyilatkozta azt, hogy a földről is megenné bármikor. A legbizarrabb ízlése Angelina Jolie-nak van, aki sült szöcskét majszolgat legszívesebben. Mi maradnánk a csokis amerikai palacsintánál, ami Drew Barrymore kedvence...

A klasszikus húsételek is hódítanak Hollywood üdvöskéi körében. Anne Hathaway a rántott csirkéért van oda, Scarlett Johansson a pikáns-fűszeres buffalo csirkeszárnyak rabja, Matthew Mcconaughey kedvenc receptje pedig a sörös csirke, amit maga készít el, ha ideje engedi. Hazánk büszkesége, Palvin Barbara a barátainak szokott pörköltet főzni, amikor New Yorkban dolgozik. A legjobban talán Bradley Cooper kijelentésével tudunk azonosulni, miszerint „alig vártam, hogy ne kelljen filmek miatt diétáznom, és befalhassak három pizzát egyszerre.”

 

Kovács-Tóth Noémi

 

Forrás:

www.nlcafe.hu

www.nosalty.hu

www.korkep.sk

www.joy.hu

www.mindmegette.hu

izeselet.hu

Ajánlott cikkek
Spagetti cukkiniből és fánk rizsből?
Olvass tovább
Az avokádó és a sörkoktél aranykora jön?
Olvass tovább
Színes gasztrohírek a nagyvilágból
Olvass tovább