0
Főoldal Blog bejegyzések Az ételrendelés a jövő

Az ételrendelés a jövő

Az ételrendelés a jövő Egy kutatás szerint 2030-ra nem érdemes otthon főznünk, annyira megéri majd házhoz szállíttatni az ételt. Amerikában pedig már önvezető autók szállítják ki a vacsorát.

Hamarosan nem érdemes a konyhában vesződni

A UBS globális pénzügyi szolgáltató legutóbbi elemzése szerint 2030-ra annyit fejlődik a robotika és a logisztika, hogy olcsóbb lesz házhoz szállíttatni az ételt, mint otthon megfőzni. Az online rendelésszám globális növekedésével addigra 10 százalékos piaci részesedést kalkulálnak a szakértők. A robotok általános alkalmazása is lecsökkenti majd a költségeket, és egyre több étterem nyílik vendégtér és kiszolgálás nélkül, kizárólag kiszállításra szakosodva. A logisztika, főleg a drónok elterjedése is lendít a szegmensen, de ennek szabályozása még várat magára.

A tanulmány azzal számolt, hogy a főzést és a kiszállítást is érintő teljes automatizálás olyannyira lecsökkenti a költségeket, hogy ha azt vesszük, hogy mennyi időt töltünk a konyhában és mennyiért vesszük meg az alapanyagokat, akkor nem érdemes magunkra főzni.

önvezető kiszállítós autó

Az önvezető autó házhoz gurítja a megrendelt ételedet

Amerikában, Miamiban egy házhoz szállítással foglalkozó cég, a Postmates, kísérleti jelleggel bevezetett egy izgalmas új szolgáltatást. Ennek az a lényege, hogy az ügyfelek kérhetik a termékek – például ételek – önvezető autóval történő kiszállítását is, amelyet a Ford biztosít számukra. Ez a környező lakóknak és az üzletek forgalmának is jót tesz, a működési elv pedig igen egyszerű.

A megrendelés után az ügyfél kap egy kódot, amit a kiérkező kisteherautón található képernyőn kell bepötyögni. Ekkor kinyílik az ajtó, és a benne található rekeszek közül azt világítja meg a berendezés, ahol az adott rendelés található (de a kijelzőn is leolvasható, hogy pontosan hol találjuk meg a vacsoránkat). Mivel ezek még csak kísérleti járművek, és az önvezető autókra sok tesztelés vár, ezeket a járműveket a látszat ellenére egyelőre képzett sofőr vezeti.

Reméljük, nem kell sokat várni arra sem, hogy a Falatozz.hu partnerei is hasonlóan izgalmas házhoz szállítási módszerekkel kezdjenek kísérletezni!

Források:

autoszektor.hu

g7.24.hu

 

 

Ajánlott cikkek
Életem legszürreálisabb éttermében jártam
Olvass tovább
Túlságosan függünk a kajamítoszoktól
Olvass tovább
A pizzarendelés extrém oldala
Olvass tovább