0
Főoldal Blog bejegyzések A világ egyik legdrágább étele a jávorszarvas-sajt

A világ egyik legdrágább étele a jávorszarvas-sajt

A világ egyik legdrágább étele a jávorszarvas-sajt Egyedül egy svéd farmon készítenek ilyen finomságot.

Az északon honos, két méteres jávorszarvasról sok kép él a fejünkben. Valószínűleg azonban egyik idilli képen sem tejet fejünk éppen belőlük. Pedig Észak-Svédországban, a Bjurholmban fekvő The Elk House farmon pont ezt csinálják, ráadásul elképesztően jövedelmező tevékenységként. A világ második legdrágább sajtja három jávorszarvas – Gullan, Haelga és Juno – tejéből áll össze. A végeredmény ránézésre fetasajtra hasonlít, de a farm tulajdonosa, a Johansen család készít fehér nemespenészes és kék változatot is.

A jávorszarvas-sajt ára egészen csillagászati: egy kiló belőle 300 ezer forint körül mozog. Ugyanakkor a nagy becsben és 60 hektáron tartott jávorszarvasokból nem egyszerű kinyerni az értékes nedűt. Az állatok kizárólag májustól szeptember végéig adnak tejet, naponta összesen legfeljebb 5 litert. A fejés maga egy rendkívül lassú, másfél órás folyamat, ráadásul nyugodt kezeknek való munka, ugyanis a legkisebb stressz hatására elapadnak a nőstények.

Ha rákívántál a sajtra, a fenti árnál jóval olcsóbban, sőt, gyorsabban rendelhetsz olvadozó finomságokat a Falatozz.hu-ról.

 

Források: nosalty.hu / player.hu

Ajánlott cikkek
Hírességek karácsonya: a mániákusoktól az undorodókig
Olvass tovább
Többmilliárdos vagyont herdált el két pizzára
Olvass tovább
A viking étrend meglepően kiegyensúlyozott volt
Olvass tovább