0
Főoldal Blog bejegyzések Fogadjunk, hogy a Wagyu marháknak jobb dolguk van, mint neked!

Fogadjunk, hogy a Wagyu marháknak jobb dolguk van, mint neked!

Fogadjunk, hogy a Wagyu marháknak jobb dolguk van, mint neked! Irritáló sznobizmusnak tűnik, de ilyen körülmények között tengődnek a világ legdrágább húsú állatai.

Hogy ne mindig csak a vegetáriánus és vegán trendekről legyen szó, a Falatozz.hu ezúttal annak járt utána a Metro cikke alapján, hogy miért a wagyu a legdrágább hús a világon. Maga a szó a japán (Wa) és a marha (Gyu) szavakból áll össze, és minden egyes Wagyu marhának van születési anyakönyvi kivonata és visszakövethető vérvonala. Kevesen tudják, hogy az egyik legborsosabb árú marhahús, a Kobe ennek egy fajtája. 

A Wagyu marha a - szigorú irányelvek szerint működő - tenyésztési és táplálási módszer miatt olyan méregdrága. A vemhes nőstényeket mezőkön legeltetik, a fiatal borjakat pedig először kézzel etetik tejpótlóval, majd speciális tápszerrel, és kabátot adnak rájuk, ha nagyon hidegre fordul az idő. Így tengetik a borjak életük első hét hónapját, majd árverésre kerülnek, és hizlaló gazdaságokba kerülnek. Itt ugyan istállókba teszik őket, de továbbra sincsen rossz sorsuk, ráadásul számok helyett neveket kapnak, hogy semmi vágóhíd-hangulat ne rontsa el a kedvüket, nehogy az íz rovására menjen a bánatuk. Speciális diétán éldegélnek, amely főleg teljes kiőrlésű gabonából és rizsszalmából áll, és a többi marhafajtához viszonyítva bő egy év helyett három év alatt érik el a 700 kilós testtömeget. Néha merev kefével átcsiszolják a komótosan növögető testüket, hogy növeljék a vérkeringésüket és enyhítsék a stresszt. Van olyan tenyésztő, aki sörrel itatja és masszírozza is a teheneit (gondolom ezen a ponton sok kedves olvasónak jut eszébe bocimintás anorákban elvegyülni közöttük).

Japánban márványozás, szilárdság, szín, általános minőség szerint osztályozzák a húsokat A-C-ig, ahol az A5 jelenti a prémium kategóriát. Mivel a Wagyu marhák nem szoktak A4-nél kevesebbet kapni, nem csoda, hogy a hagyományos húsok többszörösébe kerülnek ezek a szájban olvadó steakek az éttermekben. Ti megkóstolnátok egy ilyen elegáns szeletet?

Ajánlott cikkek
Te mit teszel a húsokkal főzés előtt?
Olvass tovább
Ez a világ legdrágább pizzája
Olvass tovább
A nyereg alatt puhított hús legendája
Olvass tovább