0
Főoldal Blog bejegyzések Többmilliárdos vagyont herdált el két pizzára

Többmilliárdos vagyont herdált el két pizzára

Többmilliárdos vagyont herdált el két pizzára Tanulságos a magyar programozó története, aki 2010-ben nagyon pórul járt, de legalább elsőként bizonyította be, hogy lehet bitcoinnal, azaz virtuális valutával pizzát rendelni. Most megismételte a történelmet.

A történet úgy indult, hogy egy Jacksonville-ben élő magyar programozó, Hanyecz László 2010. május 22-én tízezer bitcoinnal fizetett egy pizzáért. Ennyi kriptovaluta akkoriban még csak huszonöt dollárt ért, néhány évvel később azonban már kilenc millió dollárt, azaz kétmilliárd forintot. Már az is meglepőnek számított, hogy ennyi virtuális valuta legyen egy kézben, de az volt a történet igazi hírértéke, hogy a férfi demonstrálta: igenis lehet bitcoinnal fizetni egy hétköznapi termékért. Igaz, ezt úgy oldotta meg, hogy a Bitcoin Talk fórumán ajánlotta fel a bitcoinjait annak, aki rendel neki két pizzát. Egy felhasználó, Jeremy Sturdivant élt is az ajánlattal, és a Papa John's nevű pizzériából küldött Lászlónak kettő, The Works becenévre hallgató pizzát, amelyeken volt minden finomság: sonka, fokhagyma, fűszeres olasz szósz, zöldpaprika, gomba és fekete olíva.

bitcoin pizza rendelés

Hanyecz most nyolc év elteltével ismét bitcoinokért rendelt két pizzát, ezúttal a kis értékű tranzakciókat lehetővé tévő Lightning Network használatával. Mivel a hozzá közeli pizzériák nem fogadtak el ezen a felületen keresztül utalást, László egy londoni barátjának küldte el az összeget, aki alvállalkozóként rendelte meg neki az olasz specialitásokat. A férfi mindenesetre újra bebizonyította, hogy a rendszer működik, ezúttal pedig 62 dollárt fizetett a tranzakcióért, azaz 0,006 bitcoint. (Ti viszont kevésbé kalandosan, de olcsóbban rendelhettek a Falatozz.hu-ról...)

Az egykor pórul járt programozó egy Twitter fiókot is nyitott a Bitcoin pizzának, de szinte forradalmian tárgyilagos, kőpuritán oldalról van szó. Cuki macskákat, kajafotókat és jó csajokat ugyan nem tartalmaznak a posztok, ellenben minden nap kiírja egy robot, hogy aznap mennyit ér pontosan a bitcoin pizzája, és ez az érték az előző naphoz képest mekkora mértékben nőtt vagy csökkent. Meglepő módon ezeket a posztokat néhányan mindig lájkolják és megosztják, illetve majdnem 6500 követője van a fióknak. Az igazi keményvonalas bitcoin-rajongók pedig máig megtartják a bitcoin-pizza világnapját május 22-én, az első rendelés apropóján.

Kovács-Tóth Noémi

 

Források: fintechradar.hu / fintechradar.hu / index.hu / coincolors

Fotó: eclipse.heliacal.net

Ajánlott cikkek
10 étel, amely megváltoztatta a világot – I. rész
Olvass tovább
A magyar ételfotós, akire büszkék lehetünk
Olvass tovább
Mitől vált népszerű pizzafeltétté a pepperoni?
Olvass tovább