0
Főoldal Blog bejegyzések A vendéglátósok egyharmada ismeri csak az új áfát

A vendéglátósok egyharmada ismeri csak az új áfát

A vendéglátósok egyharmada ismeri csak az új áfát Alkalmazni viszont ők sem mindig tudják a Falatozz.hu felmérése szerint.

A NAV hiába tette közzé már tavaly december elején a 2017. január elsejétől érvénybe lépő vendéglátós áfakulcsváltozás részleteit, még mindig nagy a káosz. Az étkeztetési szolgáltatásra vonatkozó rendelet lényege, hogy 27 százalékról 18 százalékra csökken az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után fizetendő áfa. Három hónap elteltével a kétkulcsos rendszer bevezetése után azonban úgy tűnik, hogy nem voltak alaptalanok az előzetes szakmai kritikák. A kedvezményes adókulcs érvényesítésének feltételei ugyanis annyira bonyolultak, hogy az éttermek – önhibájukon kívül – nehezen értelmezik a rájuk vonatkozó törvényeket. Legalábbis ez bizonyosodott be egy reprezentatív kutatás során, amelyet a Falatozz.hu országos ételrendelő portál töltetett ki a partner éttermeivel.

Az ételrendelő portál azt szerette volna felmérni, hogy mennyire okoz gondot az új információk értelmezése és gyakorlati alkalmazása. Az alábbi kérdésre adott válaszok sajnos elég beszédesek.

Falatozz.hu felmérés

A további válaszokból kiderült az is, hogy az éttermek 40,4% nem tudja eldönteni, hogy a vendéglátóipari tevékenysége alapján jogosult-e alkalmazni a 18%-os áfakulcsot. Továbbá 57,4%-nak fogalma sincs, hogy milyen konkrét esetekben kell a kedvezményes áfát alkalmazni. 

Falatozz.hu felmérés

A Falatozz.hu arra is rákérdezett a partnereinél, hogy milyen akadályokkal szembesülnek a szabályok alkalmazásakor. A leggyakoribb gond szerintük az, hogy nehéz eldönteni, hogy melyik áfakulcs vonatkozik az egyes ételekre (46,8% szerint), illetve a helyben el nem fogyasztott, a vendég kérésére becsomagolt ételekre (46,8% véleménye alapján). Szintén sokszor felmerülő probléma, hogy a szolgáltatásokra (40,2%) és az italokra (36,2%) melyik áfakulcsot kell alkalmazni. A válaszadók 27,7%-a pedig nem tudja, hogy milyen áfakulcs vonatkozik az ételek kiszállítására, holott sokaknál ez a fő bevételi forrás.

Az éttermek fele ezért – biztos, ami biztos alapon – minden italra a magasabb áfát alkalmazza, 23,5%-a pedig az összes étel esetében jár el hasonlóan. Közülük 35,3% nem tesz különbséget helyben fogyasztás, elvitel és kiszállítás között, hanem szintén automatikusan 27%-kal számol. Több üzemeltetett egység esetén (például étterem, büfé, gyorsétterem) pedig 8,8% pedig azt válaszolta, hogy nem meri megtippelni a helyek jellegét, hanem inkább mindegyikre a magasabb adót teszi rá.

Az országos ételrendelő portál a kérdőívre adott lesújtó válaszok kapcsán a NAV-hoz fordult segítségért, ahol gyorsan és készségesen reagáltak a problémára. Az általuk küldött segédanyagot a Falatozz.hu eljuttatja a partner éttermeknek, illetve mindenkinek, aki kéri.

 

Kovács-Tóth Noémi

Ajánlott cikkek
A nagyobb jobban megéri
Olvass tovább
A vastagot szeretjük
Olvass tovább
Hiába szabnák át a SZÉP kártyát
Olvass tovább