0
Főoldal Blog bejegyzések A jövő ételei

A jövő ételei

A jövő ételei Eltűnik a kávé? Megváltozik a banán? Bejegyzésünkből kiderül!

1. Eltűnik a kávé?

A globális felmelegedés egyik legfélelmetesebb lehetséges következménye: eltűnhet az Arabica kávé, amely jelenleg a föld legkedveltebb kávéfajtája, viszont a folyamatosan melegedű klimát a növény már nem fogja tudni elviselni. A jó hír az az lehet, hogy egy kutatás szerint találtak egy másik kávéfélét, ami ellenáll a melegnek. A Sierra Leone nevű növény Nyugat-Afrikából származik. 

 

2. Hamis banán

Az Etióopiában termesztett hamis banán egy másik alternatívája lehet a klímaváltozásban fenntartható élelmiszereknek. A banán közeli rokona, amely ültetés után akár 12 évig is termel, ebből pedig mindössze 60 növény képes táplálni egy öttagú családot egy teljes évig!

Hamis banán

A kép forrása: https://www.bbc.com/news/science-environment-60074407

 

3. Tengeri moszat

Azok, akik jártasak az ázsiai konyhában, biztosan ismerik a norit. A tengeri moszat ma is beszerezhető a nagyobb szupermarketekben lap formájában. Mivel a világ talajának több, mint egyharmada el van használódva, ezért egyre többen keresik az óceánokban az élelmiszerforrásokat. Az egyik ilyen lehetőség a tengeri moszat.

 

4. Fehérjében gazdag rovarok

Talán most undorral olvasod ezeket a sorokat, de a rovarok ma is népszerű tápanyagforrások Thaiföldön, Kínában, Brazíliában vagy Mexikóban. A rovarok élelmiszerként történő tartása és feldolgozása egy fenntartható forrás lehet a klímaváltozás és a folyamatos populációnövekedés mellett is.

Te el tudod képzelni, hogy pár év múlva rovarhúspogácsás hamburgert falatozol?

5. Növényi húspótló készítmények

Ezt a rengeteg húsfogyasztsát az emberiség ebben a formában nem valószínű, hogy fenn tudja tartani. Ezért lehet alternatíva az, ha növényi alapanyagokból készülnek húspótló élelmiszerek. Már ma is lehet a polcokon kapni "Beyond Meat" márkájú termékeket. Ez az a márka, aki a leginkább előrehaladottan kísérletezi ki, hogyan lehet a leghatékoynabban olyan élelmiszert létrehozni növényekből, amik a leginkább hasonlítanak a húsra, akár textúráját, ízét vagy tápanagai tekintetében. 

Te kóstoltad már?


Pánikra azonban semmi ok. Ezek a változások észrevehetetlenül fognak becsorsdogálni mindennapjainkba. Ezek az alternatívák már napjainkban is bevált élelmiszerforrások, így akár szépen lassan hozzá is tudjuk szoktatni magunkat a jövő ízeihez.

Ha erre még nem állsz készen, semmi baj! Rendeld meg kedvenc 21. századi falatod a Falatozz-ról!

 

Forrás:

https://www.kew.org/about-us/press-media/future-foods

https://www.prescouter.com/2018/05/the-future-of-food-what-will-we-be-eating-in-20-years/

https://www.hdi.global/infocenter/insights/2021/future-of-food/

 

 

Ajánlott cikkek
Jól sózod az ételed?
Olvass tovább
Miből készülhet a vegaburger?
Olvass tovább
Hamarosan robotok felelnek az ételeinkért
Olvass tovább