A szervezetünknek másra van igénye a különböző évszakokban, és ez az ételrendelésünkben is megmutatkozik néhány területen. A januári és a júniusi ételrendelési adatokat összehasonlítva 23%-kal nőtt nyáron a salátarendelések, illetve 31,5%-kal az üdítőrendelések aránya a Falatozz.hu országos ételrendelő portál felmérése szerint. Eddig érthető az eredmény, hiszen a nagy melegben jobban kívánjuk a könnyebb, alakbarát fogásokat, nem beszélve az izzadás miatt bekövetkező folyadékveszteségről.
Ami az italokat illeti, a rendelési listát a nyári hónapokban egyöntetűen a kóla vezeti (négyszer annyi fogy belőle, mint az ezüstérmes innivalóból), utána jön a jegestea, dobogósként pedig a különféle narancsitalok végeztek. A fogyasztási szokásainkról sokat elárul, hogy míg az energiaitalok a negyedik helyen szerepeltek, az ásványvíz csak a hatodik lett a sorban.
Ami viszont meglepő, hogy bár azt hinnénk, hogy a zsírtartalékok miatt télen áldozunk több pénzt az étkezésünkre – azaz a kalóriabevitelünkre –, az átlagos kosárérték 2018. januárjában 2609Ft volt, míg júniusban már 2757Ft. Azaz a megrendelők valamivel nagyobb összegért rendeltek házhoz ételt nyáron, mint télen.
A legnépszerűbb ételkategória mindkét megfigyelt időszakban (január és június) egyformán alakult idén: a közönségkedvenc a pizza, a frissensült és a hamburger. Ami a magyarok kedvenc főételeit illeti, legyen szó izzasztó kánikuláról vagy jeges hóviharról, a magyarok gasztronómiai ízlésére az időjárás nincsen különösebb kihatással. A legnépszerűbb téli és nyári tételek listája ugyanis többé-kevésbé megegyezik egymással: a lista első három helyezettje a hasábburgonya, a gyros tál és a rántott sajt. Annyi különbség azonban megfigyelhető, hogy míg télen a sonkás verzió fogy a legjobban a pizzák közül, nyáron a Hawaii, azaz az ananászos a sláger. A leleményes magyar dolgozók talán így csempésznek némi karibi életérzést a munkaebédjükbe…