Főzéssel kapcsolatos kifejezések:
Abálás: folyamatos, 95 fok (forráspont) alatti főzést jelent.
Dinsztelés: zöldségek fonnyasztása forró zsíron.
Blansírozás: forrásban lévő vízben hőkezeljük a zöldségeket, majd jeges vízbe helyezzük őket, hogy a színek és a formák élénkek és élesek maradjanak.
Sous vide: a főzni való ételt levákuumozott, hőálló műanyag tasakokban, alacsony hőfokon (50-90 fok) lassan főzzük. (1-10 óra)
En papillote: sütőpapírcsomagban való sütés.
Marinálás: egy pácolási eljárás. Ízesítésre, puhításra használják.
Szotírozás: a felszeletelt alapanyagokat forró zsiradékban megpirítjuk párolás előtt.
Fermentált élelmiszerek: azok az élelmiszerek, amelyeket valamilyen baktériumos vagy gombás erjesztéssel kezeltek. Ilyen például a joghurt is.
Cukrászatokban használt kifejezések:
Meringue: cukorral édesített, felvert tojásfehérjehab. Létezik olasz, francia és svájci módszerrel készülő, aszerint, hogy épp milyen süteményhez használjuk fel.
Grillázs: olvasztott cukorba kevert, darált vagy apróra vagdosott mogyoró/mandula/dió/pisztácia. Sütemények ízesítésére, bevonására használják.
Fondant: francia eredetű szó, jelentése: olvadó. Elkrémesített cukor, a szaloncukor egyik alapanyaga. Áthúzáshoz, fondant-glasurként és más édesipari célokra használják, pl. tortákat is bevonhatunk vele.
Szeleteléssel kapcsolatos kifejezések:
Julienne: az alapanyagokat nagyon vékony, gyufaszálnyi csíkokra vágjuk.
Baton: négyzet alapú hasábok vágása. (1 cm vastag, 4-5 cm hosszú szeletek)
Chifonade/sifonád: hajszálvékonyra szeletelt saláta
Paysanne: Baton vágás után a hasábokból végony, fél centis lapok vágása.
Rondelle: karikára, vagy félkarikára vágott zöldséfeket jelent.
Habarás vagy rántás?
Habarás: tejföllel vagy tejszínnel simára kevert liszt, amit folyamatosan kevergetés mellett öntünk az ételbe.
Rántás: valamilyen felforrósított zsiradékban pirított lisztes keverék.
Te ismerted ezeket a kifejezéseket? Ha igen, igazi konyhatündér vagy!
Tudtad? A Falatozz.hu-n egyszerűen, idegen szavak nélkül adhatod le a megrendelésedet!
Forrás:
http://suniskanal.blogspot.com/p/gasztronomiai-kisokos.html
https://divany.hu/offline/2014/12/18/zavarba_ejto_gasztronomiai_szakkifejezesek_szotara/
https://kuffer.hu/ismerd-meg-a-kulonbozo-szeletelesi-technikakat/