0
Főoldal Blog bejegyzések Tartósítás a hűtő előtti időkben

Tartósítás a hűtő előtti időkben

Tartósítás a hűtő előtti időkben Annyira természetes, hogy a hűtőből és a fagyasztóból vesszük ki ételeinket, hogy már bele sem gondolunk azelőtt hogyan oldották meg a tartósítás kérdését az asszonyok. Ha Téged is érdekel, olvass tovább!

Őseink idejében a nyár volt az az időszak, amikor a kertben minden frissen megtermett, és a kamra helyett elég volt a kert felé venni az irányt. Mi volt azonban télen? A régi idők okos háziasszonyai a mínuszok ellenére is változatosan kellett, hogy főzzenek, így különböző házi praktikákat kellett bevetniük, hogy ehhez hozzávaló is legyen.

1.)    A Földalatti tárolás

A gyökérféléket (pl.: sárgarépa, paszternák, cékla) homokban, pincében tárolták őseink. A földalatti tartósítás során az alapanyagokat minimális fény és oxigén éri el, ezért a romlás folyamata jócskán lassabb lesz. Erős fagyok esetén a zöldségeket vékony talajtakaróval védték. Az eljárással a zöldségek egész télen frissek maradtak!

2.)    Mésszel tartósítás

Őseink idejében a mésszel történő munkavégzés nagyon gyakori volt, hiszen évente fertőtlenítették otthonukat. A meszet azonban nem csak otthonuk-, de ételük megőrzésére is használták! Bevonták vele a tojást, a dinnyét több rétegben, majd fa rudakra helyezték az élelmet.

Állítások szerint abban az időben, mikor ezt a tartósítási formát használták, még februárban is friss dinnyét fogyaszthattak az arra éhezők.

3.)    Szárítás

A fizikailag megterhelő élet mellett oda kellett őseinknek figyelni a megfelelő tápanyagbevitelre. Mivel a hús egy nagyon kényes élelmiszer, meg kellett találni a módját annak tartósításának. Már az ősmagyarok is ismerték az aszalás technikáját, így a lovashadjárataik során szárított húst vittek magukkal ebédre.

A recept: apróra vágott húst főztek meg, majd besózták és a tűzön hagyták megszáradni.

4.)    Zsírban tárolás

A forró zsír elpusztítja az összes mikroorganizmust. A zsírban tárolás az egyik legpraktikusabb módja volt a húsok tárolásának.


Tudtad? A confit szó tartósított ételt jelent. Nem véletlen, hogy a konfitálás szót napjainkban az ételek hosszú ideig történő alacsony hőfokon való főzésére használjuk. A konfitálás eredeti jelentése az, hogy a húst megsütjük annak saját zsírjában, majd ugyan azzal a zsírral fedjük be úgy, hogy ellepje. Rengeteg libát-, kacsát-, disznót tettek el saját zsírjukban, és tartottak frissen akár egy évig is!

 

Ha nem szuper-bevált tartósításra esküszöl, és inkább valami frissre éhezel, rendelj valamit a Falatozz-ról!

 

Forrás:

https://www.agraroldal.hu/foldalatti-tartositas.html

https://birtokelet.blog.hu/2019/08/12/elelmiszerek_tartositasa_a_hutok_elotti_idokbol

http://www.sokszinuvidek.hu/eletmod/4164

https://magyarkonyhaonline.hu/fozoiskola/7-tartositas

Ajánlott cikkek
Bizarr rémtorták
Olvass tovább
A fűszerpaprika eleinte csak dísznövény, aztán kolerát megelőző gyógyszer volt
Olvass tovább