0
Főoldal Blog bejegyzések Szüret: Borkészítés, lakomák és hagyományok

Szüret: Borkészítés, lakomák és hagyományok

Szüret: Borkészítés, lakomák és hagyományok Szüret Magyarországon: hagyományok és ízek

 

Magyarországon a szüret nemcsak a szőlő betakarításáról, hanem egy közösségi ünnepről is szól, amelyet szeptember végétől október közepéig tartanak. Ilyenkor a falusi közösségek népviseletbe öltözve, tánccal és zenével ünneplik a bőséges termést. A felvonulásokon bemutatják a régi szüreti szokásokat, mint a szőlőpréselés és a borkészítés folyamata. 

Szüreti ételek 

A szüret nem lenne teljes a hagyományos ételek nélkül, amelyek ebben az időszakban kerülnek az asztalra. Ezek az ételek gyakran egyszerűek, de laktatóak, hiszen a szőlőszedés fáradságos munka, ami után jól esik egy kiadós lakoma. 

Friss must: A szüret egyik legkedveltebb itala a frissen préselt must, amely a szőlő levének első fázisa, mielőtt erjedni kezd és borrá válna. Édes, üdítő ital, amelyet gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen fogyasztanak. 

Langalló: Ez a hagyományos magyar lepénykenyér, amelyet kemencében sütnek. Feltétei lehetnek tejföl, fokhagyma, sajt és szalonna. Egy egyszerű, de rendkívül ízletes étel, amely tökéletes kísérője a borkóstolásnak. 

Szüreti pogácsa: A pogácsa az egyik legelterjedtebb magyar péksütemény, amelyet gyakran szüretkor is sütnek. A szüreti pogácsa készülhet sajttal, tepertővel vagy burgonyával, és kiváló kísérője a borozásnak. 

Sült húsok: A szüret egyik klasszikus eleme a kemencében sült hús, leggyakrabban sertés, csirke vagy bárány. A húsokat egyszerű fűszerekkel sütik, hogy a természetes ízek érvényesüljenek. Ezek az ételek laktatóak, tökéletesen passzolnak a bőséges munka után. 

Töltött káposzta: Talán az egyik legismertebb ünnepi étel, amely szüretkor is elengedhetetlen. A darált húsos, rizzsel töltött káposztaleveleket lassan főzik, savanyú káposztával és füstölt húsokkal ízesítik, ami gazdag, mély ízvilágot eredményez. 

 

A bor és a szüreti hagyományok 

A szüreti hagyományok központi eleme a borkészítés. Magyarország híres borvidékei, mint Tokaj, Villány vagy Eger, évszázadok óta termelnek kiváló borokat. A szüret végén a frissen szedett szőlőt megkezdik feldolgozni, amely során must készül, majd az erjedési folyamat beindulásával borrá válik. A borkóstolás és a borfesztiválok szerves részei a szüreti időszaknak, ahol a helyi termelők kínálják boraikat az érdeklődőknek. 

 

Ajánlott cikkek
Szőlős receptek? Őszre tökéletes!
Olvass tovább
Bor kisokos
Olvass tovább