0

Bor kisokos

Bor kisokos Te tudod, hogy milyen ételhez milyen típusú bor dukál? Tudod, milyen bort milyen pohárba kell tölteni? Bejegyzésünkből most minden hasznos dolgot elsajátíthatsz!

1.)    A pohárválasztás

A borokhoz illő megfelelő pohárválasztás nem esztétikailag fontos, hanem az illatok és az ízek maximális élvezete miatt.

Ezen a képen láthatod, melyik borhoz milyen pohár illik:

 Megfelelő pohárválasztás

2.)    Hőmérséklet

A fehérbort 8-14 fokosan, a vörösbort pedig 18 fokon érdemes fogyasztani. Mivel nem életszerű, hogy a bort a pohárba kitöltve lemérjük, így érdemes a következő szabályt észben tartani: a fehérbort hűtjük, a vöröset szobahőmérsékleten isszuk!

A pontos hőmérsékletek a következők:

  • Pezsgő - 6-8 °C
  • Száraz fehérbor - 8-10 °C
  • Rosé - 8-10 °C
  • Félédes fehérbor - 10-12 °C
  • Tokaji aszú - 10-12 °C
  • Fiatal vörösbor - 12-14 °C
  • Idősebb vörösbor - 14-16 °C

 

3.)    Mennyiség és a pohár tartása

Soha ne töltsük tele a poharat! A megfelelő borszint eléréséhez segítségünkre lesz a pohár: a legöblösebb részig kell, hogy érjen a folyadék. A poharat soha ne markoljuk, minden esetben a száránál fogjuk. Így nem melegítjük fel a bort a kezünkkel, és koccintáskor is sokkal szebb hangot ad.

 A borospohár helyes tartása

4.)    Milyen ételhez milyen bor illik

  • libamáj – magyar hagyományként Tokaji Aszú vagy Chardonnay
  • hal – félszáraz, de leginkább száraz fehérbor
  • vadhús – hosszan érlelt, testes vörösbor
  • kacsa, liba, gyöngytyúk – vörösbor
  • marhahús (borjú) – vörösbor
  • sertéshús – kékfrankos vagy bikavér
  • desszert – mindig legyen édesebb a mellé fogyasztott desszertnél

Van otthon bor, de nem tudod mivel lehetne fogyasztani? Fordított helyzetben így néz ki a lista:

  • ÉKOPORTÓ: szárnyas és marhasültekhez, borjúpaprikáshoz, halászléhez
  • KADARKA: borjú- és bárányhúsokhoz, halászléhez, gulyáshoz, paprikásokhoz, makarónihoz- spagettihez
  • KÉKFRANKOS: sült disznó- és marhahúsokhoz, paprikásokhoz, vadpecsenyékhez, márvány sajthoz
  • CABERNET FRANC: vadételek, belsőségekkel készült ételekhez, vadashoz, báránysülthöz, füstölt sajtokhoz
  • CABERNET SAUVIGNON: frissen sütött marhahúsokhoz, vadpörkölthöz, gombás ételekhez, kemény és kékpenészes sajthoz
  • MERLOT: meleg sonkához, pácolt liba-kacsa ételekhez, füstölt nyelvhez, ementáli sajthoz
  • ROSÉK ÉS SILLEREK: főtt-párolt sertéshúsokhoz, hideg sültekhez, felvágottakhoz, zöldség- és krémlevesekhez, kecskesajthoz
  • CHARDONNAY: szárnyas-sültekhez, malac-sülthöz, sült- vagy rántott halakhoz, Pannon sajthoz. Barrique bora jól illeszthető a füstölt sajtokhoz is
  • HÁRSLEVELŰ: tartalmas levesekhez, szárnyas vadak és borjúhúsokhoz, pástétomokhoz, gyümölcsös desszertekhez
  • OLASZRIZLING: szendvicsekhez, hideg sültekhez, kocsonyához, halászléhez, borjúból készült ételekhez, Camembert, Svéd brie sajtokhoz
  • RAJNAI RIZLING: kiváló aperitifnek, tartalmas levesekhez, töltött káposztához, pörköltekhez, hideg sültekhez, Trappista, Óvári, Camambert sajthoz
  • TRAMINI: fehérhúsú szárnyasokhoz, libamájhoz, sült halakhoz, gyümölcsös körítésű sertés- és borjúételekhez, desszertekhez.

 

5.)    A borok felszolgálása

  • Hőtartó edényben szolgáljuk fel a fehér és roséborokat. Ahogy fentebb olvashattad, ezen borok fogyasztási hőmérsékletét hűtéssel érjük el.
  • Vörösborokat kézben vagy tányérra állítva szolgáljuk fel.

A borok felszolgálásánál fontos, hogy jól látszódjon a palack címkéje. A kibontáskor csakis a védőkapszula tetet tépjük le, majd a dugót a vendég előtt húzzuk ki az üvegből. Sok esetben ezt a dugót tányérra helyezve az asztalon hagyják. A 3-5 éves borokat fogyasztás előtt legalább 20 perccel szükséges kidugózni, hogy szellőzni tudjon.

Most, hogy tudod ezeket a hasznos szabályokat, így nem hozhatod magad kellemetlen helyzetbe egy előkelő étteremben! Ha viszont csak az előkelő ételt kívánod, és otthon fogyasztanál kedved szerint, rendeld meg kedvenced a Falatozz.hu-n!

 

Kép forrása: http://thegreatgastro.com/en/types-wine-glassess

https://www.melodin.hu/melo-magazin/milyen-etelhez-milyen-bor-illik-

Forrás: https://winendine.blog.hu/2018/10/24/bor_etikett_mit_illik_es_mit_nem_amikor_bort_iszunk

https://rendezvenybiblia.hu/bor-es-illem/

http://www.szekszardiborut.hu/oldal/17/boretikett+es+gasztronomia.html

Ajánlott cikkek