1.) A pohárválasztás
A borokhoz illő megfelelő pohárválasztás nem esztétikailag fontos, hanem az illatok és az ízek maximális élvezete miatt.
Ezen a képen láthatod, melyik borhoz milyen pohár illik:
2.) Hőmérséklet
A fehérbort 8-14 fokosan, a vörösbort pedig 18 fokon érdemes fogyasztani. Mivel nem életszerű, hogy a bort a pohárba kitöltve lemérjük, így érdemes a következő szabályt észben tartani: a fehérbort hűtjük, a vöröset szobahőmérsékleten isszuk!
A pontos hőmérsékletek a következők:
- Pezsgő - 6-8 °C
- Száraz fehérbor - 8-10 °C
- Rosé - 8-10 °C
- Félédes fehérbor - 10-12 °C
- Tokaji aszú - 10-12 °C
- Fiatal vörösbor - 12-14 °C
- Idősebb vörösbor - 14-16 °C
3.) Mennyiség és a pohár tartása
Soha ne töltsük tele a poharat! A megfelelő borszint eléréséhez segítségünkre lesz a pohár: a legöblösebb részig kell, hogy érjen a folyadék. A poharat soha ne markoljuk, minden esetben a száránál fogjuk. Így nem melegítjük fel a bort a kezünkkel, és koccintáskor is sokkal szebb hangot ad.
4.) Milyen ételhez milyen bor illik
- libamáj – magyar hagyományként Tokaji Aszú vagy Chardonnay
- hal – félszáraz, de leginkább száraz fehérbor
- vadhús – hosszan érlelt, testes vörösbor
- kacsa, liba, gyöngytyúk – vörösbor
- marhahús (borjú) – vörösbor
- sertéshús – kékfrankos vagy bikavér
- desszert – mindig legyen édesebb a mellé fogyasztott desszertnél
Van otthon bor, de nem tudod mivel lehetne fogyasztani? Fordított helyzetben így néz ki a lista:
- ÉKOPORTÓ: szárnyas és marhasültekhez, borjúpaprikáshoz, halászléhez
- KADARKA: borjú- és bárányhúsokhoz, halászléhez, gulyáshoz, paprikásokhoz, makarónihoz- spagettihez
- KÉKFRANKOS: sült disznó- és marhahúsokhoz, paprikásokhoz, vadpecsenyékhez, márvány sajthoz
- CABERNET FRANC: vadételek, belsőségekkel készült ételekhez, vadashoz, báránysülthöz, füstölt sajtokhoz
- CABERNET SAUVIGNON: frissen sütött marhahúsokhoz, vadpörkölthöz, gombás ételekhez, kemény és kékpenészes sajthoz
- MERLOT: meleg sonkához, pácolt liba-kacsa ételekhez, füstölt nyelvhez, ementáli sajthoz
- ROSÉK ÉS SILLEREK: főtt-párolt sertéshúsokhoz, hideg sültekhez, felvágottakhoz, zöldség- és krémlevesekhez, kecskesajthoz
- CHARDONNAY: szárnyas-sültekhez, malac-sülthöz, sült- vagy rántott halakhoz, Pannon sajthoz. Barrique bora jól illeszthető a füstölt sajtokhoz is
- HÁRSLEVELŰ: tartalmas levesekhez, szárnyas vadak és borjúhúsokhoz, pástétomokhoz, gyümölcsös desszertekhez
- OLASZRIZLING: szendvicsekhez, hideg sültekhez, kocsonyához, halászléhez, borjúból készült ételekhez, Camembert, Svéd brie sajtokhoz
- RAJNAI RIZLING: kiváló aperitifnek, tartalmas levesekhez, töltött káposztához, pörköltekhez, hideg sültekhez, Trappista, Óvári, Camambert sajthoz
- TRAMINI: fehérhúsú szárnyasokhoz, libamájhoz, sült halakhoz, gyümölcsös körítésű sertés- és borjúételekhez, desszertekhez.
5.) A borok felszolgálása
- Hőtartó edényben szolgáljuk fel a fehér és roséborokat. Ahogy fentebb olvashattad, ezen borok fogyasztási hőmérsékletét hűtéssel érjük el.
- Vörösborokat kézben vagy tányérra állítva szolgáljuk fel.
A borok felszolgálásánál fontos, hogy jól látszódjon a palack címkéje. A kibontáskor csakis a védőkapszula tetet tépjük le, majd a dugót a vendég előtt húzzuk ki az üvegből. Sok esetben ezt a dugót tányérra helyezve az asztalon hagyják. A 3-5 éves borokat fogyasztás előtt legalább 20 perccel szükséges kidugózni, hogy szellőzni tudjon.
Most, hogy tudod ezeket a hasznos szabályokat, így nem hozhatod magad kellemetlen helyzetbe egy előkelő étteremben! Ha viszont csak az előkelő ételt kívánod, és otthon fogyasztanál kedved szerint, rendeld meg kedvenced a Falatozz.hu-n!
Kép forrása: http://thegreatgastro.com/en/types-wine-glassess
https://www.melodin.hu/melo-magazin/milyen-etelhez-milyen-bor-illik-
Forrás: https://winendine.blog.hu/2018/10/24/bor_etikett_mit_illik_es_mit_nem_amikor_bort_iszunk
https://rendezvenybiblia.hu/bor-es-illem/
http://www.szekszardiborut.hu/oldal/17/boretikett+es+gasztronomia.html