0
Főoldal Blog bejegyzések Szagold, hogy ne fald fel mindet!

Szagold, hogy ne fald fel mindet!

Szagold, hogy ne fald fel mindet! Egy új kutatás szerint a gyorsételek túlfogyasztása megelőzhető azzal, ha beszippantjuk az illatukat.

Van remény az ételfüggőknek: állítólag ha két percen keresztül szaglászunk egy hamburgert vagy egy pizzát, akkor csökken a sóvárgásunk az adott fogás után – írta meg a Metro, a Journal of Marketing Research tudományos folyóiratban megjelent szakcikk alapján.

Dipayan Biswas professzor, a kutatás vezetője szerint az agy nem különbözteti meg az érzékszervi öröm forrását. Szerinte az olyan érzékszervi ingerek, mint például az illatok, hatékonyabban befolyásolhatják a gyermekek és a felnőttek étkezési szokásait, mint a korlátozó irányelvek. A professzor kipróbálta, hogy a felmérés résztvevői elé egészséges és egészségtelen ételeket tett. Azt tapasztalta, hogy aki a pizza illatát csak fél percig szívta be, az jobban vágyott rá, mint aki legalább két percig szimatolta azt. Utóbbiak ugyanis szívesebben választották a kirakott almát vagy epret, miután telítődtek a pizzaillattal.

gyorsételek

A kísérleteket amerikai tinédzserek körében végezték el az iskolai büfékben vagy szupermarketekben, és csak utána folytatták a munkát a laborban, hogy reálisabb eredményeket kapjanak. Biswas professzor szerint eddig csak azt érzékeltük, hogy elég egy pillanatra megérezni egy pizzaszelet vagy sült krumpli illatát ahhoz, hogy azonnal meg akarjuk vásárolni és enni azt, de érdemes kipróbálni, hogy huzamosabb ideig kitesszük magunkat ennek a „kínzásnak”, amitől csökkenhet a késztetés.

A légfrissítő-gyártók előtt áll most a nagy lehetőség, hogy kifejlesszenek a mentolos és virágos illatok mellett olyan termékcsaládokat, amelyek megállíthatnák az emberiség kóros elhízását. Jöhetnek az autóba függeszthető hamburger-illatosítók, a szalonnás aromájú gyertyák és a szobába fújható pizza-permetek! Szerinted rajtad hatna ez a módszer, vagy inkább nem szaglásznád, csak ennéd a pizzát a Falatozz.hu-ról?

Ajánlott cikkek
Az ételrendelés a jövő
Olvass tovább
Több pénzt költünk nyáron az ételrendelésre
Olvass tovább
A Nagy Panírozási Kísérlet: a rántott krumplitól a rántott túró rudiig
Olvass tovább