0
Főoldal Blog bejegyzések Népszerű szolgáltatás a környezetbarát ételrendelés

Népszerű szolgáltatás a környezetbarát ételrendelés

Népszerű szolgáltatás a környezetbarát ételrendelés Tarol a zöld szemlélet az online rendelt fogások csomagolásánál is – derül ki a Falatozz.hu tanulmányából.

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál felmérést végzett azon megrendelők körében, akik a Falatozz Zölden! Program keretén belül lebomló csomagolásban rendeltek ételt az elmúlt 3 hónapban. A kérdőívet kitöltők túlnyomó többségénél fontos, de nem kizárólagos szempont az étteremválasztásnál, hogy elérhető-e náluk környezetbarát csomagolás. Kevesen jelölték azt a választ, hogy nem számít ez a kritérium, viszont bő tíz százalék csak olyan étteremtől hajlandó rendelni, ahol elérhető ilyen opció.

A zöld csomagolást kérők fele-fele arányban nyilatkoztak úgy, hogy nem vettek észre különbséget a környezetbarát, lebomló csomagolás és a hagyományos csomagolás között, illetve hogy még jobb is volt az öko-doboz minősége. Alig akadt olyan, aki rosszabbnak érezte a kivitelezést, mint amihez eddig hozzászokott.

A környezettudatos megrendelőkre jellemző, hogy odafigyelnek a szelektív hulladékgyűjtésre. Ezért a Falatozz.hu arról is kikérdezte a válaszadókat, hogy milyen vezérelv szerint dobták ki az étel elfogyasztása utána a Falatozz Zölden! Programban kapott dobozokat. Az öko-pizzadobozt a kérdőívet kitöltők bő fele a papírgyűjtőbe helyezte, bő ötöde pedig a kommunális kukába. Kevesen tudják, hogy a zsíros, ételmaradékos felét a kommunálisba, az étellel nem szennyezett részét pedig a papírgyűjtőbe szükséges helyezni. Több mint a negyedük újrahasznosította otthon a papírt, a maradék 7 százalék pedig inkább a kerti komposztba tette a pizzadobozt.
Az egyéb öko-dobozokat, mint a PLA leveses, köretes vagy szószos tálka, még nagyobb arányban hasznosították újra a háztartásban, mint a pizzadobozokat. Az ételdobozok több mint harmada a papír-szelektívben, és kevesebb mint harmada a kommunálisban kötött ki. A fogyasztók feltételezhetően félnek attól, hogy a szemétfeldolgozók nem tudnak szemre különbséget tenni a környezetbarát és a műanyag dobozok között. Még kevesebben merték a kerti komposztálóba dobni a lebomló dobozkákat. Holott a Falatozz Zölden! Programban használt minden csomagolóanyag 100%-ban komposztálható.

infografika - Falatozz Zölden! Program

A nyilatkozók 70%-a állította azt, hogy a környezetében jellemző a zöld szemlélet. A kisebb városban vagy faluban lakók nagyobb arányban számoltak be pozitív tapasztalatról, mint a nagyvárosban lakók. A válaszadók háromnegyede (73%) úgy nyilatkozott, hogy többé-kevésbé jellemző rá a környezettudatos szemlélet, azaz sok esetben odafigyel erre, de nem mindenáron. 23% állította, hogy rá nagyon jellemző, azaz minden vásárlásánál és cselekedetében fontos szempont. Mindössze néhányuk vallott úgy, hogy nem szentel erre külön figyelmet.

 

 

Ajánlott cikkek
Teljes a káosz a Tetra Pak körül: mi lapítunk, ők lapítanak
Olvass tovább
Amerikában merész ételszállító-reform jön
Olvass tovább
A koronavírus miatt megnőhet az igény az ételkiszállításra
Olvass tovább