0
Főoldal Blog bejegyzések A koronavírus miatt megnőhet az igény az ételkiszállításra

A koronavírus miatt megnőhet az igény az ételkiszállításra

A koronavírus miatt megnőhet az igény az ételkiszállításra Elkészítettük egy ajánlást az ismert kórokozók zömének elpusztítására.

Nem meglepő, hogy a koronavírus terjedésével Dél-Koreában drasztikusan megugrott a házhoz szállítással kért ételrendelés aránya. Nem sokan mernek cseppfertőzéssel járó kórság idején tömött járműveken utazni és zsúfolt éttermekben étkezni. De annak érdekében, hogy az internetes ételrendelés se legyen rizikós alternatíva, a Falatozz.hu országos ételrendelő portál összegyűjtött néhány tanácsot.

Hogyan rendelj ételt?

A legfontosabb, hogy lehetőleg kerüld a készpénz és kártyaterminál fogdosását. Nem igazán jó megoldás a helyszíni bankkártyás fizetés sem, hiszen az csak 5 000 forint alatt érintésmentes. Fizess mindig online a Falatozz.hu oldalán, ezáltal ezt a fajta fertőzési forrást már ki is iktattad.

Az éttermek kínálataiból érdemes olyan ételeket választani, amelyek minősége utólagos otthoni hőkezeléssel sem romlik. Ilyen ételkategória például a leves, főzelék és a pizza, a köretek közül a rizs és a főtt krumpli, desszertből pedig a palacsinta. Kevéssé jó választás a gyros tál a benne található friss zöldségek miatt, és önmagában salátát rendelni sem javasolt, hiszen azt gasztronómiai bűncselekmény alaposan felmelegíteni.

Mihez kezdj az étellel, amikor megérkezett?

A futárt várd latex kesztyűben, amelyet elég csak arra a kezedre felhúzni, amelyikkel átveszed az ételt. Ezt követően rögtön hőkezeld a kapott dobozokat sütőben vagy mikróban. Utána már a másik kezeddel lehúzhatod és kidobhatod a kesztyűt.

Ha a sütőt választod, pizza esetén melegítsd elő 160 fokra, mielőtt megérkezik a futár. Ha nem papírdobozban kapod az ételt, hanem műanyagban, akkor maximum 120 fokra tekerd a szabályzót, többet ugyanis nem bírnak ki és elolvadnak. A habdoboz – amiben például a gyros tálakat szokták vinni – még annyit sem bír el, sőt, legfeljebb 80 fokot, úgyhogy azt ne a sütőbe tedd.

A pizzadoboz „vírusölésére” elég 4-5 perc, utána tépd le a doboz tetejét és újabb 4-5 percig süsd a pizzát, amíg nem sistereg a tetején a sajt.

 Ha nincsen sütőd, mikrózhatod is az ételeket. Ekkor tegyél be előre egy fél pohár vizet, hogy amint megérkezik az étel, betehesd mellé a dobozt 2-3 percre. Ha már forr a víz a pohárban, további 5 percet várj a mikróajtó kinyitásával, hogy a forró gőz fertőtlenítse a dobozt kívülről. Ezután a doboztetőt eltávolítva melegítsd az ételt forrásig.

A sütés eggyel biztosabb módszer, mint a mikrózás, ezért ha teheted, válaszd azt. Mindkettő opció esetén fokozottan figyelj a tűzveszélyre és ne hagyd magára a folyamatot! A műanyag dobozok összetételüktől függően máshogy reagálnak a hőkezelésre, ezért hogyha veszítenek a tartásukból, rögtön függesszük fel a folyamatot.
Ezekkel az elővigyázatossági lépésekkel bátran fogyaszthatod a rendelt finomságokat, és a dobozokkal együtt sem jön be kórokozó.

Mi a helyzet, ha több adag étel érkezik egyszerre egy szatyorban?

A becsomózott szatyrot érdemes rögtön elhelyezni a mosogatótálcában, és lefújni az egészet fertőtlenítővel. Miután állni hagytad 5-10 percet – a flakonon mindig rajta van a behatási idő, azt várd ki –, nyisd ki kesztyűs kézzel és fertőtlenítsd az ételeket a dobozokkal együtt a sütőben vagy a mikróban. Utána fertőtlenítővel fújd körbe alaposan a mosogatótálcát és hagyd úgy legalább 10 percig, hogy hatni tudjon a fertőtlenítőszer, végül moss kezet (egyébként is, minden fontosabb mozzanat előtt és után).

Ha vannak olyan étellel teli dobozok, amelyeket nem rögtön szeretnél elfogyasztani, hanem hűtőbe szánod őket későbbre, akkor is hőkezeld előtte a fenti módokon a lezárt dobozokat. Mindenesetre ne tárold sokáig a hűtőben az így kezelt ételeket ezután sem: attól, hogy megúsztad a vírust, ne kockáztass egy kellemetlen gyomorrontást.

Mivel egyelőre senki nem tudja biztosan, hogy a koronavírus (2019-nCoV) milyen jellemzőkkel bír – például hogy mennyi ideig életképes egyes felületeken, vagy mekkora és mennyi ideig tartó hőterhelésnek ellenáll – ezáltal a fentiek nem jelentenek 100%-os garanciát. A Falatozz.hu csupán igyekszik olyan praktikus javaslatokkal szolgálni, amelyek alkalmasak az ismert kórokozók zömének elpusztítására és a fertőzésveszély minimalizálására.

 

Ajánlott cikkek