0
Főoldal Blog bejegyzések Mohácsi Busójárás

Mohácsi Busójárás

Mohácsi Busójárás Jártál már az egyik leghíresebb magyar eseményen? Mutatjuk miért érdemes ellátogatni a Mohácsi Busójárásra!

Feljegyzések szerint már az ókorban is számos helyen ünnepelték őseink a tél végét - a tavasz elejét, a világ több pontján. A termékenység időszakát szinte kivétel nélkül maszkos bálokkal, zenés mulatságokkal ünnepelték a korabeliek. Ezek a ünnepségek igazán hedonisták voltak: evéd-ivás kipukkadásig, hangos dorbézolás, bujaság minden mennyiségben. Nem volt ritka, hogy a rendezvények alatt és után az erőszakos bűncselekmények száma is megemelkedett.

Európában a kereszténység elterjedésével az egyház nem tudott azonosulni ezzel a vad ünnepléssel, ezért megtiltotta a télzáró ünnepségek megtartását, sikertelenül. Mivel az emberek akaratát elnyomni nem tudták, így a pogány múltra visszatekintő ünnepséget keresztény tartalommal töltötték meg, így született meg a ma is ismert magyar Farsang.

Hazánkban Farsangnak nevezzük az vízkereszttől hamvazó szerdáig tartó időszakot, mikor a termékenységet ünnepeljük, és elzavarjuk a zord, hideg telet.

 Mohácsi Busójárás 2023

Mohácsi busójárás

Magyarország egyik legmeghatározóbb és leghíresebb hagyománya a sokacoknak köszönhető. A wikipédia szerint a sokácok egy horvát népcsoport, akik többek között főként hazánk déli részén, Mohács környékén telepedtek le. A szokást feltehetőleg a hazájukból hozták magukkal, itt tovább formálódott, majd kialakult a Mohácsi Busójárás mai formája.

A népszokás megjelenéséről már a XVIII. század végéről vannak adatok!

Hatalmas a tömeg

A múltban farsangvasárnap reggelétől húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. Napjainkban azonban 3 nappal hamarabb elkezdik a programokat, hogy azok is kapjanak egy szeletet a hagyományból, akik hétköznap nem tudnak részt venni rajta.

Ez a pár plusz nap nagy segítség a városnak, hiszen ebben az időszakban közel kétszer annyi vendég érkezik Mohácsra, mint amennyi a helyi lakosok száma.

A Busójárás hivatalos oldala szerint több mint 60.000 látogatóról beszélünk!

A legforgalmasabb nap minden évben a vasárnap. Ha ezen a napon szeretnél részt venni az ünnepségen, számíts rá, hogy araszolva lehet haladni.

Tömeg Mohácson

Hogyan néznek ki a busók?

A busók munkaköri követelménye, hogy rémisztőek legyenek! Őseink úgy hitték, ilyenkor a nap ereje elfogy, és a démonok és gonosz entitások átveszik a hatalmat a Földön. Az ijesztő maskarák őket készültek elijeszteni.

A busók már a kezdetekben is úgy néztek ki, mint a mai formájukban: szőrével kifordított bundát viselnek, szalmával kitömött gatyát, amire harisnyát húznak, és bocskorral a lábukon búcsúztatják a telet. A bundát kötéllel a derekukon fogják össze, erre akasztják a marhakolompot, ami minden lépéssel hangos robajjal tudatja mindenkivel, hogy a közelben bizony busó van! Kezükben hatalmas kereplő vagy buzogány.

A busó maszkok

Fűzfából faragják, hagyományosan állatvérrel festik be a birkabőrcsuklyás álarcot. Érdekesség: ha ki szeretnéd próbálni magad busóként, az árusoknál a komplett felszerelést megvásárolhatod! A 2023-as Mohácsi Busójáráson egy ilyen maszk ára kb. 60.000-120.000 Ft-ig megvásárolható. Az árusoknál van még hatalmas kerepelő és bunda is hozzá.

A sokac lányok

A busók mellett a rendezvényen rengeteg népviseletbe öltözött, arcukat eltakaró lánnyal is találkozhatunk: ők a sokac lányok.

Busó és sokac lány a sorban

A jánkelék

Szerves részei a felvonulásnak. Öltözékük sokkal könnyebb, mint a busóknak, látásuk nem korlátolt. Ők segítenek a felvonulás alatt, elsősorban helyet szorítani a busók és azok járműinek.

A csúcspont

A látogatók miatti legzsúfoltabb nap a vasárnap. A település egész nap várja az érdeklődőket érdekes programokkal, például gyermekműsorokkal, zenés fellépésekkel ráadásul a busók készséggel állnak az érdeklődők szolgálatába, ha közös fotózásról van szó.

17.00-kor tűzzel zavarják el a telet: meggyújták a busók a hatalmas máglyát a Széchenyi téren. Talán ez az egész rendezvény fő eseménye. Az égő máglyát a busók kerepelve táncolják körül.

Húshagyó kedden a hagyományoknak megfelelően nem máglyát, hanem koporsót készítenek a télnek, ezzel végleg eltemetve azt, és köszönteni a virágzó tavaszt!

Máglyaégetés

Tippek, ha ellátogatnál

A személyes tapasztalás előtt szétnéztem, hogy az internet népe mit javasol:

-          olyan ruhába érkezz, amit nem féltesz: a busók tollat és lisztet szórhatnak, a tűz miatt pedig korom és perlye száll. Ezekért a károkért a rendezvény szervezői felelősséget nem vállalnak.

-          a busók látása korlátozott: a maszkokban nagyon korlátozottan látnak a hagyományőrzők, ezért a látogatóknak kell fokozottan odafigyelni, hogy a busókat kikerüljék.

-          ha lehet, a kiskedvencünket hagyjuk otthon: nem csak az óriási tömeg lehet veszélyes állatainknak, de az ágyúdörrenés és a folyamatos kerepelés is megviselheti.

Óvatosan a busókkal

Több személyes tapasztalatot, hírt hallani arról, hogy a busók illetlen módon érnek fiatal lányokhoz, nőkhöz. Bár a rendezvény szervezői mindent megtesznek az ehhez hasonló attrocitások elkerülése érdekében, azonban néha bizony előfordul ilyen eset is.

A busók a maskarába öltözés után elmondásuk szerint „átváltoznak”. A maszk miatt kilétük beazonosíthatatlan, ezért a múltban gyakran kaptak az alkalmon, hogy elbánjanak a haragosukkal is.

És mit lehet enni?

A sörkorcsolyák mellett egész hatalmas lakomákat lehet tartani a Busójáráson. Gyors harapnivalónak lehet választani velős pirítóst vagy zsíroskenyeret. A magyar konyha szerelmesei találkozhatnak sült kolbásszal, kenyérlángossal és szalonnás lepénnyel. Pecsenyék, frissensültek és street foodok várják a télbúcsúztatásban megéhezett látogatók tömkelegét.

Busó

Akinek desszertre fáj a foga sem fog szomorúan hazamenni: édességes standok, házi készítésű rétesek, buborék gofri és kürtőskalács is fellelhető a rendezvényen!

Igazi mohácsi finomság: a mohácsi köcsögös bab! A sokac bab a babgulyás egy speciális verziója, amelyet speciális sokac babfőző edényben készítenek el. Ilyen edényt a vásárosoknál is vásárolhat bárki, aki otthonában is szeretné élvezni a farsangi finomságot.

 Hagyományos ételek a Busójáráson

Akik a tömeg miatt szeretnék kihagyni ezt az elképesztő élményt, annak azt javasolnám, hogy próbáljanak meg hétköznap menni, vagy szombaton. Legalább egyszer érdemes ellátogatni annak, aki teheti, ezzel is csak gazdagabb lesz!

Ha csorog a nyálad a finom, szaftos, magyaros fogásokra, rendelj valami a Falatozz.hu kínálatából!

 
Forrás:
https://www.mosthallottam.hu/erdekes/farsang-eredete-szokasok-hagyomanyok/
 https://hu.wikipedia.org/wiki/Sok%C3%A1cok
https://www.mohacsibusojaras.hu/
https://www.buvosszakacs.com/2017/12/17/mohacsi-kocsogos-bab-sokac-bab/

 

Ajánlott cikkek
Február, farsang, fánk
Olvass tovább
Mi az a farsang?
Olvass tovább