A Falatozz.hu egyszerű és nagyszerű ajánlata az ünnepi menüre, azok számára is, akik néha fordítva fogják a fakanalat. Mind a három fogás elronthatatlan és isteni, hidd el!
Csülkös-füstölt kolbászos káposztaleves
- 1 nagy befőttesüveg savanyú káposzta
- 1 rúd füstölt kolbász (igény szerint lehet csípős)
- 1 darab főtt-füstölt csülök (igény szerint lehet tarja vagy oldalas)
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 darab babérlevél
- 1 húsleves kocka
- 1 késkegynyi őrölt bors
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 evőkanál zsiradék
Megmossuk a csülköt, kiáztatjuk hideg vízben, hogy ne legyen olyan sós, majd felkockázzuk. Lábasban az apróra vágott vöröshagymát kevés zsiradékban megpirítjuk, majd – a lángról levéve az edényt – a félretett húst az őrölt paprikával összekeverjük. Felöntjük hideg vízzel a fazekat, majd belerakjuk a felkarikázott füstölt kolbászt, babérleveleket, a borsot, a leveskockát, a fokhagymát és a savanyú káposztát. Egy órán keresztül főzzük, közben néha egy kevés vízzel pótolva az elfőtt levet.
Snidlinges májkrémmel töltött rántott gomba
- 20 nagy fej vargányagomba
- 2 rúd nyomós májkrém
- 1 csomag snidling vagy újhagyma
- fél csomag liszt
- 3db tojás
- fél zacskó zsemlemorzsa
A gombákat megmossuk és megtisztítjuk, a tönkjét kitörjük. A májkrémet egy tálkában összekeverjük a felaprózott hagymával, majd megtöltjük a kalapokat. A töltött gombafejeket bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük. Burgonyapürével és tartárral ajánljuk.
Adventi mandulás keksz (forrás)
- 12 dkg puha vaj
- 6 dkg porcukor
- 5 dkg darált mandula
- 1 evőkanál étkezési keményítő (elhagyható)
- 15 dkg finomliszt
- 1 db tojás
- negyed kávéskanál só
- 1 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 10 ml mandulaaroma
A fenti hozzávalókat összegyúrjuk, és egy 5 centiméteres hengert formázunk a tésztából. Fóliába csavarva pihentetjük egy éjszakára a hűtőben. Másnap felszeleteljük a hengert 1-2 centiméteres korongokra, és a szeletek közepébe egy-egy mandulát nyomunk. Süssük 18 percig 170 fokon. Fémdobozban sokáig őrizhető.
Reméljük, hogy sikert aratsz majd a receptekkel, és békés, boldog ünnepeket kívánunk!