0
Főoldal Blog bejegyzések Mit (ne)vegyél karácsonyra?!

Mit (ne)vegyél karácsonyra?!

Mit (ne)vegyél karácsonyra?! Sokaknak nyűg az ajándékvásárlás, de nincs rosszabb, mint amikor öröm helyett sértődés vagy kényszeres álvigyor a reakció. Segítünk eligazodni a konyhai kiegészítők között.

Míg nagyanyáink jól megvoltak néhány edénnyel, késsel és fakanállal, a XXI. században minden marketinges azon igyekszik, hogy nem létező igényeket teremtsenek és elégítsenek ki. A Falatozz.hu szubjektív összefoglalója a hasznos és haszontalan gasztrokütyükről, ünnepi segédlet gyanánt.

Amire ne költs pénzt

Döbbenetes mennyiségű értelmetlen eszköz zúdul ránk a konyhai kiegészítőket áruló üzletekben, úgyhogy jobb vigyázni, nehogy elragadjon bennünket a hév. Ezek a drága porfogók ugyanis színes külsejükkel és csábító üzeneteikkel könnyen a KKB-k, azaz Kapkodó Karácsonyi Bevásárlók áldozatává válhatnak.

Mindenki szereti a praktikus dolgokat, de nem összekeverendőek a felesleges cuccokkal: az elektromos konzervnyitó és pizzaszeletelő például pont ilyen (az utóbbiból van ám lézeres is, azok számára, akik tikkelni kezdenek a nem szögegyenesen vágott szeletek látványától). Attól még, hogy kedvenc rokonunk szereti a gyümölcsöt, nem kell rögtön ananászpucolót vagy banánszeletelőt venni. A banánfixáció netovábbja amúgy a műanyag, ergonomikus banántartó.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek kapcsán a szokásosnál is több szükségtelen tárgyat találtak fel. Ilyen például a tojás, hiszen van hozzá skalpoló, főzőedény, szétválasztó és feltörő egyaránt. De ne feledkezzünk meg a fokhagymáról sem: van ugyebár a konyhákból kiirthatatlan nyomó (holott többszörös idő a cafatok préselése, kibányászása és az eszköz tisztítása, mint a felaprítás maga), a műanyag szemüveg (mintha legalábbis flexelnénk, nem pedig főznénk), illetve a szilikon fokhagymahámozó (ki akarja egy műanyag hengerben kopásig masszírozni a gerezdeket?).

Életbevágó eszköznek tűnik továbbá a citromprés azon úrinőknek, akik még egy gyümölcs összenyomását is megerőltetésnek érzik, vagy a spagettimennyiség-számoló, amitől az embernek egyébként is csak lelkifurdalása lesz, mert más fogalmaink vannak arról, hogy mennyi egy tisztességes adag. A röhejesség csúcsa azonban a smirglizett krumplipucoló kesztyű, ami ráadásul előfőzött burgonyánál (sem) működik. A „hogyan tudtam eddig nélküle élni” rovat listavezetője azonban a kukoricaszem-fejtő, ami olyan, mint egy szexshopban kapható modern művagina, és lényegében ugyanazon elven is működik, csak a kukoricacsőnek annyira nem élvezetes a mutatvány.

Ami tényleg jól jöhet

Felmerül a kérdés, hogy akkor mit vegyünk karácsonyra azoknak, akiket értelmes dologgal szeretnénk meglepni? Vannak például olyan fogyóeszközök, amelyeknek mindig örül az ember: ilyen egy igényes, éles késkészlet vagy egy kétkezes szilikon fogókesztyű. Utóbbiból rengeteg kedves figurás vagy vicces alternatíva is kapható. Jól jöhet néhány színes, különböző méretű vágódeszka – külön a húsokhoz és a zöldségekhez, a fertőzések elkerülése végett –, vagy egy elektromos konyhamérleg, hogy ne kelljen bögrézni és figyelni a mérleg mutatóját.

Akik a rántottánál mélyebbre ásták magukat a konyhatudományokban, azoknak örömet szerezhetünk egy zöldségdekoráló eszközzel, bájos torta- és muffinformával, állítható sodrófával vagy könnyen tisztítható nokedliszaggatóval egyaránt. Biztos siker lehet egy gyönyörűen illusztrált szakácskönyv is, csak figyeljünk rá, hogy olyan tematikájú kötetet vegyünk, ami ízlésben és tudásszintben is illik az ajándékozotthoz.

A keleti konyha iránt lelkesedőknek egy wok edénnyel vagy különleges és nehezen beszerezhető fűszernövényekkel okozhatunk eufóriát, de a lustáknak – akik nem akarnak minden apró manőverhez egy óriási masinát előbányászni – kiváló alternatíva lehet egy mini kézi habverő vagy aprítógép. Ha olyan dolgot szeretnél venni, amit biztosan ki is használnak majd a legfakezűbbek is, akkor olyan cserélhető betétes grillezőt szerezz be, amiben gofrit, melegszendvicset és paninit egyaránt lehet készíteni.

A főzni nem tudó, de arra fogékony szeretteinket fizessük be egy főzőtanfolyamra, de akik mindig a konyhával ellentétes irányba iszkolnak el, azokat lepjük meg inkább egy éttermi utalvánnyal. Bónusz tipp: tudjuk le még a héten a bevásárlást, hogy ne a hisztérikusan lökdösődő, kétségbeesett tömegekkel együtt kívánjuk pokolba a szeretet ünnepét az utolsó pillanatban.

Tóth Noémi

Képforrás: wellandgood.com

Ajánlott cikkek
Dinsztelés után rántsuk be. Kösz...
Olvass tovább
Egészséges vagy hangzatos?
Olvass tovább