0
Főoldal Blog bejegyzések Milyen hatással van a zene az ételek és italok érlelésére?

Milyen hatással van a zene az ételek és italok érlelésére?

Milyen hatással van a zene az ételek és italok érlelésére? A chiliszósszal komolyzenét, a sörrel hiphopot, a sajttal pedig technót hallgattatnak a kísérletező készítők.

Létezik egy furcsa tudományág, a szonokémia, amely a hangok tárgyakra gyakorolt hatását vizsgálja. Ezen belül különösen izgalmas az a felfedezés, miszerint az ételekre és italokra is befolyással lehetnek a zenék. A Falatozz.hu kigyűjtötte a legérdekesebb kísérleteket.

Dél-Koreában a Chung Jung One cég – amely többek közt chiliszószt gyárt – vezette be azt a módszert, hogy egész nap komolyzene és tradicionális koreai népzene szól a hangszórókból. Brian Tompkins értékesítési és marketing alelnök szerint „a zene segíti a szószok elkészüléséhez szükséges organizmusok kifejlődését, és motiválja, nyugtatja a dolgozóinkat is.

Egyes whiskey- és sörfőzdék is folyamodnak hasonló módszerekhez, csak nem feltétlenül lágy zenére rezonálják az alkoholt: a philadelphiai Dock Street Beer gyárában például a hip-hop műfaj egyik nagyágyúja, a Wu Tang Clan motiválja a nedűket. Akadnak olyan kézműves sörözők, ahol a heavy metalra esküsznek, mivel kellően megmozgatja az élesztőt.

Chilében létezik olyan organikus borászat, ahol zsoltárok csendülnek fel a borok megfelelő érlelődése érdekében. A svájci Emmentálban pedig különféle stílusú zenéket játszik egy sajtkészítő – technót, ambient muzsikát és klasszikusokat –, hogy tesztelje az ízbéli különbséget. Az ementálisajt-készítő Beat Wampfler úgy véli, hogy ez legalább annyit hozzád a végeredményhez, mint a megfelelő hőmérséklet vagy a páratartalom.

Pár éve az indiai Nirma Egyetemen tesztelték az elméletet, és kimutatták, hogy a klasszikus zene valóban kedvező hatással van a baktériumokra és az élesztőkre, ugyanakkor egyelőre nem tudni az okát. A tanulmány szerzője, Vijay Kothari úgy véli, hogy „a sejtek sokféle ingerre képesek reagálni, mint például a fény, a mechanikai hatások vagy különféle vegyi anyagok.”

 

Források: nosalty.hu / beerporn.hu

Ajánlott cikkek
Egyél csokoládét az időskori elbutulás ellen!
Olvass tovább
Mitől vált népszerű pizzafeltétté a pepperoni?
Olvass tovább
Hamarosan robotok felelnek az ételeinkért
Olvass tovább