0
Főoldal Blog bejegyzések Az állatvilág legérdekesebb táplálkozási szokásai

Az állatvilág legérdekesebb táplálkozási szokásai

Az állatvilág legérdekesebb táplálkozási szokásai Egyes fajok egészen különlegesen dolgokat tesznek meg az élelemért: van olyan emlős, amelyik ciripel, és olyan is, amelyik hosszú középső ujját csak éjjel melegíti fel a vadászathoz.

Vándorsólyom

vándorsólyom

Voltál már úgy, hogy azt kívántad, bár most azonnal bekaphatnál valamit, annyira éhes vagy? Ennek a madárnak minden nap így teljesülnek a gasztronómiai kívánságai, ugyanis elképesztő sebességgel szerzi be magának az eleséget. Zuhanórepülésben csap le áldozataira, akár 320 km/órás sebességgel.

Gorilla

gorilla

Egy német tudós kongói megfigyelései során jött rá arra, hogy a gorillák hangokat adnak ki evés közben, sőt, egyenesen énekelnek. Többféle hangsorra képesek, és mindig mást dalolnak, amikor pedig ízlik nekik az étel, még hangosabban fújják. Bár a fogságban és a szabadon tartott állatok egyaránt rendelkeznek ezzel a képességgel, utóbbi esetben csak az alfahímnél figyelhető meg ez a fajta kommunikáció. Ez a tudósok szerint arra utal, hogy a gorillavezér ezzel jelzi a társainak: még eszünk, csak később állunk tovább.

Véznaujjú maki

véznaujjú maki

Ez a vézna cukiság Madagaszkáron éldegél, és egy jó ideig abban a hitben voltak a helyiek, hogy egy éjszakai rágcsáló. Ám kiderült, hogy egy félmajomról van szó, amelynek nagyobb változatát ezer éve kiirtották a szigetet megszálló emberek. A bennszülöttek azért nem nyúltak hozzá, mert azt hitték, hogy ha megölnek egyet, rövidesen ők maguk is meghalnak. Ez a különös makifaj nappal pálmalevelekből készült fészkében pihen a fák tetején, majd éjjel hosszú, középső ujjával kotorássza ki a törzsekben található bogarakat. Furcsa szokását tetézi, hogy csak akkor melegíti fel extrémen hosszú ujját, amikor vadászni indul, egyébként hidegen tartja. Az energiaigényes ujjacska tele van idegvégződéssel, hogy az állat megérezze, amikor a lárvák rezegnek a fakérgeken.

Sávos tanrek

sávos tanrek

Madagaszkár tényleg a különös állatkák otthona: ez az apró tüskés jószág éjjel vadássza le kedvenc rovarjait és férgeit az esőerdőkben, ami önmagában még nem annyira izgalmas tény. Az azonban igen, hogy a csíkos tanrek az egyetlen emlős, amely tud ciripelni. A tücsök-karaoke győztese ráadásként képes ultrahangot kibocsájtani a tüskéi segítségével, ezáltal kommunikál a fajtársaival.

Keselyű

keselyű

A dögevés nem túl gusztusos szokás, hiszen a bomlásnak indult állatok rengeteg veszélyes baktériumot, akár lépfenét is hordoznak. A keselyűk ráadásul teljesen belefúrják a fejüket a tetembe, amelyen így több mint félezer mikroorganizmus DNS-ét fedezték fel dán és amerikai kutatók. Ez eddig nem meglepő adat, az azonban rendkívül érdekes, hogy a megfigyelt madarak bélcsatornájában már csak 76 baktériumra leltek (ami elenyésző például az emberéhez képest), ráadásul az elfogyasztott hús DNS-ét is teljes mértékben megemésztik. A mikrobiológusok rájöttek, hogy az elhullott tetemekből lakmározó keselyűk speciális bélflórával rendelkeznek, ezért élik túl a kockázatos étkezéseket. A baktériumok tehát immunitást alakítanak ki a keselyűk szervezetében, akárcsak a szintén dögevő alligátorok esetében.

Kolibri

kolibri

Gyakran mondogatjuk, hogy „mindjárt éhen halok”, de ezt a világ legkisebb madarainál érdemes komolyan venni. A kolibrik anyagcseréje ugyanis annyira gyors, hogy néhány óránként enniük kell, különben tényleg elpusztulnak. Nem csoda, hiszen a szívük akár 1200-at is verhet percenként, és csak alvás közben lassul le, amikor a testhőmérsékletük is a felére csökken. Reméljük, ha már régóta nem talál semmit, akkor rendel magának a falatozz.hu-ról, nehogy baj legyen Nyelvöltés

 

Kovács-Tóth Noémi

 

Források:

erdekesvilagunk.blog.hu

folyoiratok.ofi.hu

kozepsuli.hu

erdekesvilagunk.blog.hu

unicafe.hu

origo.hu

Ajánlott cikkek
Meg kell zabálni, ahogy zabálnak!
Olvass tovább
Gordon Ramsay aranyköpései
Olvass tovább
Nevess velünk!
Olvass tovább