0
Főoldal Blog bejegyzések Ma van az emojik világnapja!

Ma van az emojik világnapja!

Ma van az emojik világnapja! Tudtad, hogy egy elírás indította útra az emojik születését?

Emoji történelem

1862 - megjelenik az első mosolygós fej

Kép forrása: www.pcwplus.hu

Az irodalomtörténet szerint 1862 augusztusában jelent meg az első modern emojit egy elírásnak köszönhetően. A The New York Times hozta le Abraham Lincoln elnök egy beszédének leírását, ahol a "applause and laughter" magyarul "taps és nevetés" után odakerült egy pontosvessző a zárójel elé. A szöveg jelentése miatt az elírást szándékosnak érelmezték.

1963 - megjelenik a klasszikus smiley

A smiley érdekessége, hogy semmi köze nincs a ma is sűrűn használt számítógépes kommunikációhoz. Egy szabadúszó grafikus, Harvey Ball egyszeri megbízásának eredménye a remekmű. Egy átalakulás után álló cég kérte fel arra, hogy tervezzen valamit, ami segít a munkahelyi jókedv fenntartásában, mert nem voltak éppen fényes hangulatban a történések miatt. Ball állítólag mindösszesen 10 perc alatt készítette el a már jól ismert smileyt, amit kitűzőkre nyomtattak és osztogatni kezdték. Először csak százat, majd más cég is elkezdte berendelni a terméket. 1971-ben már 50 millió smiley-kitűzőt rendeltek világszerte. A grafikus nem védette le művét, így semmilyen részesedést nem kapott a sikerből a továbbiakban, csak az egyszeri munkáért járó 45 dollárt.

1993 - Az első emojis betűtípus

A számítógépes szövegeket szabályozó Unicode 1.1.0 jelent meg az évben, amely már tartalmat többféle az emojira nagyon hasonlító karaktert. Még nem arcokról volt szó, hanem nyilakról, számokról, szivecskékről vagy ollókról.

 

1997. május 1. - haverok, buli, smiley
Az America Online által indított AOL Instant Messenger chatprogramban megjelentek az első különálló miniképek, amelyeket Buddy Icon néven lehetett használni. Ezek között már megjelent az 1963-as smiley, és az erre épülő többi hangulatjel is.

1997 - Megjelenik a hangulatjel

Az America Online által indított AOL Instant Messenger chatprogramban megjelentek az első különálló miniképek, amelyeket Buddy Icon néven lehetett használni. Ezek között már megjelent az 1963-as smiley, és az erre épülő többi hangulatjel is.

 

2003 - MSN

Az akkori legnépszerűbb üzenetküldő program, az MSN messenger megkapta az első 30 hivatalos képet, amit már arra használtak, mint ma is, azonban még nem nevezték őket emojiknak.

2007 - Google

Beépítették az emojikat a gmail felületébe, így egységesen jelentek meg a képecskék mindenki számára.

2011 - Emojik napi használatban

Az emojik 2011 előrr is léteztek, azonban használatuk elég trükkös volt, mert különböző speciális folyamatokkal lehetett őket a szövegbe csempészni. A 2011-ben megjelent Apple iOS 5 viszont már a virtuális billentyűzetében tartalmazta a kis képecskék sorát, ezzel megoldva, hogy könnyedén lehessen őket használni.

Ha érdekelnek, mit jelentenek a ma is hasznát emojik pontosab, itt találod a leírásukat: https://www.emojiall.com/hu/categories/E

 

Forrás:

https://www.pcwplus.hu/pcwlite/az-emojik-tortenete-1862-tol-napjainkig-sajtohibatol-a-pislogo-kakiig-282376.html

Ajánlott cikkek
Biztos, hogy tudsz csirkemellet sütni?
Olvass tovább
Majdnem burgonya okozta az angol királyi udvar halálát
Olvass tovább
Konyhai praktikák, ha épp kifogytál valamiből
Olvass tovább