0
Főoldal Blog bejegyzések Biztos, hogy tudsz csirkemellet sütni?

Biztos, hogy tudsz csirkemellet sütni?

Biztos, hogy tudsz csirkemellet sütni? Összegyűjtöttünk néhány alapvető tanácsot a főzéshez, hogy magabiztosabb lehessél a konyhában.

A Foodbeast kiszemlézte a Brothers Green Eats Youtube-csatornájának egyik videóját, amelyen a legtipikusabb, kezdő szakácsok által elkövetett hibákról van szó. A csirke sütése például pont olyan téma, mint a foci: mindenki azt hiszi, hogy ért hozzá, aztán kiderül, hogy annyira mégsem. Lássuk, hogy milyen tanácsokat érdemes megfogadni!

1. Töröljük szárazra a húst egy konyhai papírtörlővel

Ahogy kivesszük a csirkemellet (vagy bármilyen más húst) a dobozból vagy fóliából, itassuk le róla a felesleges nedvességet.

2. Klopfoljuk ki a szeletet

Mivel egyik húsdarab sem egyforma vastagságú mindenhol, a szelet átsülése sem lehet egyenletes. Ezért tegyük bele egy lezárható műanyag tasakba a csirkét és kicsit ütögessük meg egy klopfolóval, főleg a vastagabb részeknél.

3. Sózzuk-fűszerezzük meg a húst és hagyjuk állni 10 percig

A csirkemell a sózás hatására egy idő után levet enged (nem kell aggódni, nem a belsejéből veszíti ilyenkor a szaftot, hanem csak a felszínéről). Ezt a nedvességet is távolítsuk el a szelet mindkét oldaláról egy papírtörlővel.

4. Kontrolláljuk a serpenyő hőmérsékletét

Nehogy abba a hibába essünk, hogy túl forró olajba dobjuk bele a hússzeletet, úgyhogy figyeljünk oda, hogy a közepesnél feljebb ne állítsuk a lángot vagy főzőlapot. Ne engedjük, hogy túl gyorsan történjenek a dolgok és kicsússzon az irányítás a kezünkből.

5. Legyen elég olaj vagy zsír a serpenyőben

Sokan az egészséges életmód érdekében ódzkodnak a minimálisnál több zsiradékot vagy olajat tenni a hús alá. Ez esetben inkább válasszunk valami egészségesebb alternatívát, és abból tegyünk bele bőséggel, mint hogy odaégjen az étel, mert az valóban rendkívül egészségtelen.

6. Melegítsük fel a serpenyőt, mielőtt hozzáadjuk az olajat

Várjuk meg, amíg enyhén füstöl a serpenyő, és akkor adjuk hozzá a zsiradékot vagy olajat, mert különben degradálódik, azaz túlhevül. Ennek a tanácsnak gasztrokémiai okai vannak.

7. Vegyük ki időben a csirkét a serpenyőből

Körülbelül négy perc alatt át is sül az egységesen vékonyra klopfolt csirkemell egyik oldala, ezután a másik oldal egy-két perccel hamarabb elkészül. Érdemes akkor kiemelni a szeletet, amikor még nincsen megkeményedve és kiszáradva, de már kérgesedett-karamellizálódott egy kicsit.

8. Hagyjuk pihenni a húst és ne pazaroljuk a szaftját

Miután kiszedtük a csirkét a tányérra (egy kicsit korábban a kelleténél, mivel a melle húsa hamar kiszárad), fedjük be néhány percre alufóliával. Ezáltal a gőzben egy kicsit még érlelődik és nem lesz rágós a benne maradt nedvesség miatt. A tányér alján maradt értékes szaftot később még felhasználhatjuk.

9. Tisztítsuk meg és vágjuk fel előre a zöldségeket

Nem érdemes kapkodva főzni és szeletelni egyszerre, mert abból csak káosz lesz. Ha minden elő van készítve, akkor nem fogunk elúszni az idővel és mindenre oda tudunk figyelni. Főleg, hogy ha magas hőfokon akarjuk grillezni a zöldségeket, amit gyorsan oda lehet égetni. Válogassuk külön edénybe azokat, amelyeket egyszerre akarunk az ételhez adni, ne közben kelljen válogatni. Ha van kertünk, érdemes külön komposztba gyűjteni a héjakat.

10. Készítsünk haditervet

Gondoljuk át előre, hogy mit milyen sorrendben fogunk elkészíteni. Például először érdemes az egyforma méretű hagyma- és gombaszeleteket pár percig előfőzni – a megmaradt hússzaftban –, és csak utána hozzátenni az olyan erős aromájú hozzávalókat, mint a chili vagy a gyömbér, amelyek magas hőfokon könnyen odakapnak.

11. Ne főzzük túl a zöldségeket

Bizonyos hozzávalókat érdemes később beletenni a serpenyőbe, például a cukkiniszeleteket vagy spenótleveleket, nehogy túl puhára fonnyadjanak. Ne tegyük tönkre a ropogósságukat, textúrájukat és ízvilágukat azzal, hogy túl sokáig főzzük őket.

12. Ne keverjük túl az ételt

A főzőműsorokban is folyton azt látjuk, hogy a séfek őrülten kavargatnak, és előszeretettel esünk mi is abba a hibába, hogy alig várjuk, hogy ehessünk, ezért egyfolytában piszkáljuk a lábost, hogy mikor lesz már kész. Nem kell aggódni: ha egy percre alacsony hőfokon békén hagyjuk a készülő ételünket, nem fog odaégni, legfeljebb lesz egy kis pirult ropogóssága, ami extra ízt kölcsönöz neki. Hagyjuk összeérni az ízeket. 

13. Ízesítsük a végeredményt

A klasszikus zöldfűszereken kívül is van néhány alap ízesítésre szolgáló szósz, amellyel tökéletessé varázsolhatjuk az ételt, például szójaszósz – ebből óvatosan, mert sós – vagy szezámolaj. Választhatunk savas ízvilágot is, például citromot, rizsecetet vagy lime-ot. Ezek segítenek kiemelni az ízeket és komplexebbé teszik az összképet.

14. Figyeljünk a tálalásra

Ha az étel jobban néz ki, akkor jobban is esik, ez tényszerű. Úgyhogy ha már ennyi időt töltöttünk a főzéssel, ne a végeredményen múljon a tökéletesség! A főzés a tálalással ér véget, ezzel zárul a kör: tegyük egy szép tányérba az ételt és díszítsük valamivel (például szezámmaggal vagy babcsírával, fűszernövénnyel), hogy elégedetten tálalhassuk vagy falhassuk fel.

15. Gyakoroljunk és egyre jobbak leszünk

Minden főzésnél tanul az ember valami újat, és ha kellő koncentráltsággal és lelkesedéssel vetjük bele magunkat újra és újra, minden alkalommal szintet léphetünk. Egy idő után már nem lesz bennünk az a félsz, hogy elrontjuk és rendelhetünk végül pizzát. Ha mégis, akkor tudjátok, a falatozz.hu-ra számíthattok Király

 

 

Kovács-Tóth Noémi

 

Ajánlott cikkek
Mindent a BBQ-ról
Olvass tovább
Grillezési tippek és receptek
Olvass tovább
Konyhai bakik, amelyeket te is elkövetsz
Olvass tovább