Konyhai trükkök pazarlás helyett

Konyhai trükkök pazarlás helyett Automatikusan a szemétbe dobunk sok mindent, ami még sokrétűen felhasználható. Adunk néhány szuper ötletet!

Globális probléma, hogy túl sok ételt hajítunk a szemeteskosárba. Méghozzá gyakran olyan zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek még nem romlottak, csak megmaradt egy kevés a hűtőben, és nem tudtunk velük mit kezdeni. Ebben segít a Falatozz.hu néhány kreatív sugallattal.

Kandírozd!

Ahelyett, hogy a citrushéjat egyenesen a szeméthalomba temetnéd, változtasd inkább édes finomsággá! Mivel az illóolajok főként a héjban találhatóak, igazán intenzív ízű édességeket gyárthatsz belőlük némi cukor segítségével (kattints ide a videóért, ami egy percben megmutatja, hogyan csináld). Olcsóbb és egészségesebb megoldás, mint a gumicukor.

Turmixold le!

A megmaradt zöldségekből, szárakból klassz dolgokat készíthetsz. Ha megfőzöd és összezúzod őket, töltheted ravioliba a pépet, vagy csinálhatsz belőle mártogatóst tortillához, esetleg krémet toastkenyérhez. Itt megnézhetsz sokféle felhasználási módot. A házi készítésű pép hűtőben vagy fagyasztóban utána sokáig eláll.

Ültesd el!

A zöldségek zöme még életerőtől duzzad, amikor a kukában landol. Holott ha egyet elültetünk (például petrezselymet, fokhagymát, újhagymát, salátát vagy bazsalikomot), még több növényünk lehet. Ezáltal nem lesz maradékod és a magok elültetésével sem kell bajlódnod, ahogyan pénzt sem kell költened a tápanyagban szegény, szárított verziókra. Amikor pedig a kicsírázott zöldek idővel sárgulni kezdenek, komposztáld őket, hogy értékes virágföld keletkezzen belőlük.

Edd meg!

Az egyik legnagyobb idei gasztrodivat az úgynevezett „alternatív zöld”, azaz például a standard spenót vagy kelkáposzta helyettesítése az ételekben. A séfek rájöttek arra, hogy a cukor- és fehérrépa tetejét is remekül lehet hasznosítani: nyersen salátában, pácolva-pirítva vagy pestónak elkészítve egyaránt ízletes.

Főzz a csontból levest!

A csontoknak mindig gazdag ízviláguk van, mindegy, hogy pörköltből vagy sültcsirkéből „menekítjük” ki őket. Főzd meg a megmaradt csontdarabokat némi zöldséggel, amit találsz (jó a levágott héj is, hiszen a végén úgyis leszűröd az egészet), és adj hozzá egy kis sót, borsot. Az így elkészült alaplé a fagyasztóban akár fél évig is eláll, úgyhogy minden adott lesz egy házias vacsorához. Sőt, megfázás esetén is kiváló házi gyógyszer áll majd a rendelkezésünkre!

Ugye, hogy nem is bonyolultak ezek a megoldások? Ráadásul a végén duplán büszke lehetsz magadra: nem pazaroltál, a végeredmény pedig finom és egészséges.

Kovács-Tóth Noémi

 

Forrás: foodbeast.com

Ajánlott cikk(ek):

Biztos, hogy tudsz csirkemellet sütni?
De mi az a molekuláris gasztronómia?
Mitől barnul be a sült hús, és mitől illatos a friss kenyér?
Hússütési kisokos
Ebben ennyi cukor van?!
Egészséges vagy hangzatos?
Saláta-kisokos


Falatozz.hu Blog

Az allergia és az ételintolerancia nem ugyanaz
Egyre több vendéglátóhely étlapján olvasható, hogy az adott étel glutén- vagy laktózmentes, illetve pontosan milyen allergéneket tartalmaz. Tisztába tesszük az ezzel kapcsolatos fogalmakat.
Furcsa tudnivalók az ételekről
Öt remek konyhai tipp, amely megkérdőjelez mindent, amit eddig gondoltál bizonyos ételekről. Valamint egy bónusz tény a fügéről, amit nem akartál megtudni.
További bejegyzések >
Információ
Ügyfélszolgálat
Rólunk
Saját fiók
Cikkek