Kérsz málnás kürtőskalácsot és mézeskalácsos forralt bort?

Kérsz málnás kürtőskalácsot és mézeskalácsos forralt bort? Körbefotóztuk a főváros legújabb street food fesztiválját. BBQ kocsonya, lángos-specialitások és forró szörpök is várják a látogatókat.

Kilátogattam a budapesti Winter Food Festre, az V. kerületi Erzsébet térre, hogy a Falatozz.hu képviseletében felmérjem, hogy melyek a legújabb téli slágerételek. Ez itt például egy BBQ kocsonyatál, szemet gyönyörködtető tálalásban. Külön imádtam a countryzenét, ami innen szólt.

BBQ kocsonya

Bevallom, nem tudom értelmezni ezt a mostanában kicsúcsosodott mániát az aranyárban mért burgonyaszirmok kapcsán. Ki sem merem számolni a hasznot az egy darab felszeletelt krumplin, amit ízlésesen széttologatnak egy pálcikán. De mivel az elmúlt évben minden hasonló tömegrendezvényen sorok álltak, hogy ilyet ehessenek, behódolok a népakarat előtt.

burgonyaszirom

Személyes kedvenceim ezek a sparhelten sült lepények, mert otthon egyszerűen hiába süt-főz az ember, ezt az ízvilágot egy szimpla serpenyőben nem kapjuk meg. Egy ilyen dugig rakott lepénnyel ráadásul a méretesebb bendők is eltelnek.

lepények

Ez a kép mindent elmond a magyarok étkezési preferenciáiról. Tudjuk, hogy nem egészségesek, de most mit csináljunk, ha egyszer isteni finomak?!

húsételek

A forró italkínálat meglepően széles volt: akadt rumpuncs és gyerekpuncs, valamint krampampuli, ami hagyományosan egy cukros-fűszeres-alkoholos ital...

italválaszték

...illetve rumos tea és almás borkoktél is...

italválaszték

...sőt, a forralt bor kínálat is meglepően széles volt. Mézeskalácsos, áfonyás, gyömbéres és ánizsos ízekben is meg lehetett kóstolni.

italválaszték

Hiába bármilyen újdonság, a lángos koronája leverhetetlen. Ez az egyszerű, de nagyszerű étel mindenkit levesz a lábáról és jól is lakat, hát még ilyen ínycsiklandozó feltétekkel megrakva.

lángosok

Ez a kedves etyeki férfiember olyan szeretettel mesélt a forró szörpjeiről és a házilag készített-termesztett hozzávalókról, hogy vettem is egy levendulásat. Hazaérve rögtön kipróbáltam, és igaza volt: semmi köze a gejl szappanízű termékekhez, ez bizony valóban látott levendulát és igazán kellemes az íze.

szörpök

A fesztivál gyenge pontja, hogy mínusz tíz fokban nem ártott volna méterenként hüttéket és melegedőket, hősugárzókat kitenni, de mindössze egyet láttam. Márpedig a didergős hidegben enni a kihűlt ételt igencsak ront az élményen.

látogatók

Szerencsére a turisták csupa mosolygós alkalmazottal találkozhattak egy magyaros ételekre specializálódott standnál. Továbbá külön hangsúlyt fektettek a hazai retró konyhadizájnra is.

magyaros kínálat

A téli vásárok elengedhetetlen kiegészítője a klasszikus forralt bor, ezért ezt a nedűt több standnál is árulták. Itt csak a klasszikus változatot lehetett kapni, de a tradicionális enteriőr bájossá tette az összképet.

forralt bor

A forgatagban mindenki talált kedvére való finomságot, és a külföldiek is szívesen csodálkoztak rá arra, hogy mit eszünk mi, magyarok.

forgatag

Az egyik legmeglepőbb gasztonómiai újdonsággal a kürtőskalácsosnál találkoztam: mindenki kedvenc desszertje a megszokott ízek mellett kérhető immár málnaszórással is. Csak halkan jegyzem meg, hogy télen fagyasztott-szárított málnával dolgozni viszonylag furcsa ötlet, de nem akarok ünneprontó lenni, éljenek az izgalmas ötletek.

kürtőskalács

A street food fesztivál február 11-ig látogatható, méghozzá ingyen, úgyhogy még nem maradtál le semmiről. Kóstolásra fel!

Kovács-Tóth Noémi 

 

Ajánlott cikk(ek):

Spagetti cukkiniből és fánk rizsből?
A Nagy Panírozási Kísérlet: a rántott krumplitól a rántott túró rudiig
Finom és egyszerű farsangi receptek
A street food forradalom leendő győztesei
Ismerkedj a világ desszertjeivel!
Döner és egyéb állatfajták
Ezt kóstoltuk Thaiföldön
Az európai utcák főételei - A 10 legjobb európai street food


Falatozz.hu Blog

Az allergia és az ételintolerancia nem ugyanaz
Egyre több vendéglátóhely étlapján olvasható, hogy az adott étel glutén- vagy laktózmentes, illetve pontosan milyen allergéneket tartalmaz. Tisztába tesszük az ezzel kapcsolatos fogalmakat.
Furcsa tudnivalók az ételekről
Öt remek konyhai tipp, amely megkérdőjelez mindent, amit eddig gondoltál bizonyos ételekről. Valamint egy bónusz tény a fügéről, amit nem akartál megtudni.
További bejegyzések >
Információ
Ügyfélszolgálat
Rólunk
Saját fiók
Cikkek