0
Főoldal Blog bejegyzések Hello ősz, hello szüret! Így készül a bor!

Hello ősz, hello szüret! Így készül a bor!

Hello ősz, hello szüret! Így készül a bor! Jártál már pincékben, de sosem maradt meg hogyan is készül a bor? Bejegyzésünkből megismerheted a főbb lépéseit!

A szőlő

Egy biztos, a bor szőlőből készül. Az, hogy egy-egyfajta borhoz melyik a legideálisabb szőlőfajta, azt a vincellér határozza meg, ez az ő hatásköre. Különböző szőlőfajtának különböző igényei vannak annak ellenére, hogy ezt a gyümölcsöt a kifejezetten jól alkalmazkodó növények közé sorolják.

Magyarország a szakma egybehangzó véleménye szerint egész területében alkalmas szőlőművelésre. Különböző térségeinken azonban annyira jó minőségű a talaj, hogy kiemelkedő minőségű borok előállítását teszik

A szüret

Ahhoz, hogy a szőlőket feldolgozzák a borhoz, előtte le kell szedni, majd a fürtről a bogyókat el kell távolítani. Ennek az az oka, hogy a must minőségét megóvják, hiszen a kocsányban lévő csersav miatt rossz ízű lenne, és a színét is elrontaná.

A szőlőszemeket megrepesztik, ezt zúzásnak hívjuk. Az ömlesztett szőlő a zúzás hatására cefrévé alakul. Ezt egy speciális edénybe teszik, így a must ki tud folyni alul. A must jelentős része sajtolás nélkül is el tud távozni, ez az összes mennyiség 60-70%-a. A visszamaradt mustot kifacsarják a cefréből. A folyamat végére különválik a must – a szőlő leve és a törköly – a fennmaradt szilárd részek összessége.

Erjesztés

A spontán erjedést az élesztőgombák teszik lehetővé. Ezek a talajból, a bogyók héjából és a levegőből kerülnek a mustba. Az erjedés lefolyása innentől a véletlentől függ. Megfelelő körülmények között tökéletes minőségű bor tud születni, a múltban így készítették a bort.

A korszerű borászat azonban lehetővé teszi az alkoholos vagy irányított erjedést is. Ennek használatának feltétele az, hogy a szőlő saját erjedési folyamatát kizárjuk. Ha ez megtörtént, ülepítik, és a must tiszta részét lefejtik.

Az irányított erjesztés egy érzékeny folyamat, ellenőrizni kell folyamatosan a tartályt, a cukortartalmat és a hőmérsékletet is.

A borok elkészítésének menete

A kép forrása: www.boraszportal.hu

Magyarország borvidékei

Te ismered Magyarország borvideékeit? Tudod, hogy milyen sokfelé készül bor hazánkban? Ezen a térképen láthatod, hogy hol, melyik borvidékünk található:

Magyarország borvidékei

A következő táblázatban pedig csemegézgetsz abból, hogy melyik borvidéken milyen fajta borokat találhatsz meg:

 

Térkép szám

Borvidék

Jellemző szőlőfajták, borok

1

Csongrádi borvidék

Kövidinka, Rajnai rizling, Zöld veltelini, Olaszrizling, Kékfrankos Zweigelt, Ásotthalmi Rajnai rizling, Ásotthalmi Chardonnay, Csongrádi Cabernet franc, Csongrádi Kadarka, Pusztamérgesi Olaszrizling

2

Hajós-Bajai borvidék

Rajnai rizling, Chardonnay,Kadarka,Kékfrankos, Cserszegi főszeres, Cabernet Zweigelt

3

Kunsági borvidék

Ezerjó, Kövidinka, Aranysárfehér, Kadarka, Kékfrankos

4

Ászár-Neszmélyi borvidék

Rizlingszilváni, Olaszrizling, Leányka, Ezerjó, Rajnai rizling és Chardonnay

5

Badacsonyi borvidék

Olaszrizling, Szürkebarát, Kéknyelű

6

Balatonfüred-Csopaki borvidék

Olaszrizling, Rizlingszilváni, Chardonnay

7

Balatonfelvidéki borvidék

Olaszrizling, Szürkebarát, Chardonnay

8

Etyek-Budai borvidék

Chardonnay, Olasz rizling, Rajnai rizling, Sauvignon blanc

9

Móri borvidék

Ezerjói, Királyleányka, Chardonnay

10

Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék

Olasz rizling, Rizlingszilváni, Irsai Olivér, Királyleányka, Cserszegi fűszeres

11

Somlói borvidék

Furmint, Olaszrizling, Juhfark, Sárfehér

12

Soproni borvidék

Kékfrankos, Merlot, Zweigelt, Leányka, Chardonnay, Irsai Olivér, Zöld veltelini

13

Balatonboglári borvidék

Királyleányka, Olaszrizling, Chardonnay, Cabernet, Merlot

14

Mecsekaljai borvidék

Cirfandli, Olasz rizling, Chardonnay

15

Szekszárdi borvidék

Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Cabernet franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Olaszrizling, Szekszárdi Bikavér

16

Villányi borvidék

Portugieser (Kékoportó),Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Merlot, Olaszrizling, Hárslevelű

17

Bükkaljai borvidék

Leányka, Olasz rizling, Kékfrankos

18

Egri borvidék

Kékfrankos, Cabernet, Merlot, Kékoportó, Leányka, Olasz rizling

19

Mátrai borvidék (korábban: Mátraaljai)

Rizlingszilváni, Olaszrizling, Muskotály, Szürkebarát, Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet sauvignon

20

Tokajhegyaljai borvidék

Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály

21

Balatonmelléki körzet

Olasz rizling, Rizlingszilváni, Zöld veltelini, Chardonnay, Zweigelt.

22

Tolnai borvidék

Chardonnay, Olasz rizling, Zöld veltelini, Rizlingszilváni, Rajnai rizling, Kadarka, Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet sauvignon.

 

Készülj a szüreti időszakre kedvenc ételeddel. Rendelés: falatozz.hu!


Forrás:

https://www.kochboraszat.hu/we-magazin-szolo-hordo-borfajtak

http://www.borutazo.hu/lexikon/hogyan_keszul_a_bor-l931.html

https://www.boraszportal.hu/hirszuret/a_bor_keszitese-111

A térkép és a táblázat forrása: https://people.inf.elte.hu/vigtaai/

Ajánlott cikkek
Hungarikum ételek, amelyektől kiborul egy külföldi
Olvass tovább
A bor világnapja
Olvass tovább
Bor kisokos
Olvass tovább