A szőlő
Egy biztos, a bor szőlőből készül. Az, hogy egy-egyfajta borhoz melyik a legideálisabb szőlőfajta, azt a vincellér határozza meg, ez az ő hatásköre. Különböző szőlőfajtának különböző igényei vannak annak ellenére, hogy ezt a gyümölcsöt a kifejezetten jól alkalmazkodó növények közé sorolják.
Magyarország a szakma egybehangzó véleménye szerint egész területében alkalmas szőlőművelésre. Különböző térségeinken azonban annyira jó minőségű a talaj, hogy kiemelkedő minőségű borok előállítását teszik
A szüret
Ahhoz, hogy a szőlőket feldolgozzák a borhoz, előtte le kell szedni, majd a fürtről a bogyókat el kell távolítani. Ennek az az oka, hogy a must minőségét megóvják, hiszen a kocsányban lévő csersav miatt rossz ízű lenne, és a színét is elrontaná.
A szőlőszemeket megrepesztik, ezt zúzásnak hívjuk. Az ömlesztett szőlő a zúzás hatására cefrévé alakul. Ezt egy speciális edénybe teszik, így a must ki tud folyni alul. A must jelentős része sajtolás nélkül is el tud távozni, ez az összes mennyiség 60-70%-a. A visszamaradt mustot kifacsarják a cefréből. A folyamat végére különválik a must – a szőlő leve és a törköly – a fennmaradt szilárd részek összessége.
Erjesztés
A spontán erjedést az élesztőgombák teszik lehetővé. Ezek a talajból, a bogyók héjából és a levegőből kerülnek a mustba. Az erjedés lefolyása innentől a véletlentől függ. Megfelelő körülmények között tökéletes minőségű bor tud születni, a múltban így készítették a bort.
A korszerű borászat azonban lehetővé teszi az alkoholos vagy irányított erjedést is. Ennek használatának feltétele az, hogy a szőlő saját erjedési folyamatát kizárjuk. Ha ez megtörtént, ülepítik, és a must tiszta részét lefejtik.
Az irányított erjesztés egy érzékeny folyamat, ellenőrizni kell folyamatosan a tartályt, a cukortartalmat és a hőmérsékletet is.
A kép forrása: www.boraszportal.hu
Magyarország borvidékei
Te ismered Magyarország borvideékeit? Tudod, hogy milyen sokfelé készül bor hazánkban? Ezen a térképen láthatod, hogy hol, melyik borvidékünk található:
A következő táblázatban pedig csemegézgetsz abból, hogy melyik borvidéken milyen fajta borokat találhatsz meg:
Térkép szám |
Borvidék |
Jellemző szőlőfajták, borok |
1 |
Csongrádi borvidék |
Kövidinka, Rajnai rizling, Zöld veltelini, Olaszrizling, Kékfrankos Zweigelt, Ásotthalmi Rajnai rizling, Ásotthalmi Chardonnay, Csongrádi Cabernet franc, Csongrádi Kadarka, Pusztamérgesi Olaszrizling |
2 |
Hajós-Bajai borvidék |
Rajnai rizling, Chardonnay,Kadarka,Kékfrankos, Cserszegi főszeres, Cabernet Zweigelt |
3 |
Kunsági borvidék |
Ezerjó, Kövidinka, Aranysárfehér, Kadarka, Kékfrankos |
4 |
Ászár-Neszmélyi borvidék |
Rizlingszilváni, Olaszrizling, Leányka, Ezerjó, Rajnai rizling és Chardonnay |
5 |
Badacsonyi borvidék |
Olaszrizling, Szürkebarát, Kéknyelű |
6 |
Balatonfüred-Csopaki borvidék |
Olaszrizling, Rizlingszilváni, Chardonnay |
7 |
Balatonfelvidéki borvidék |
Olaszrizling, Szürkebarát, Chardonnay |
8 |
Etyek-Budai borvidék |
Chardonnay, Olasz rizling, Rajnai rizling, Sauvignon blanc |
9 |
Móri borvidék |
Ezerjói, Királyleányka, Chardonnay |
10 |
Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék |
Olasz rizling, Rizlingszilváni, Irsai Olivér, Királyleányka, Cserszegi fűszeres |
11 |
Somlói borvidék |
Furmint, Olaszrizling, Juhfark, Sárfehér |
12 |
Soproni borvidék |
Kékfrankos, Merlot, Zweigelt, Leányka, Chardonnay, Irsai Olivér, Zöld veltelini |
13 |
Balatonboglári borvidék |
Királyleányka, Olaszrizling, Chardonnay, Cabernet, Merlot |
14 |
Mecsekaljai borvidék |
Cirfandli, Olasz rizling, Chardonnay |
15 |
Szekszárdi borvidék |
Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Cabernet franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Olaszrizling, Szekszárdi Bikavér |
16 |
Villányi borvidék |
Portugieser (Kékoportó),Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Merlot, Olaszrizling, Hárslevelű |
17 |
Bükkaljai borvidék |
Leányka, Olasz rizling, Kékfrankos |
18 |
Egri borvidék |
Kékfrankos, Cabernet, Merlot, Kékoportó, Leányka, Olasz rizling |
19 |
Mátrai borvidék (korábban: Mátraaljai) |
Rizlingszilváni, Olaszrizling, Muskotály, Szürkebarát, Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet sauvignon |
20 |
Tokajhegyaljai borvidék |
Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály |
21 |
Balatonmelléki körzet |
Olasz rizling, Rizlingszilváni, Zöld veltelini, Chardonnay, Zweigelt. |
22 |
Tolnai borvidék |
Chardonnay, Olasz rizling, Zöld veltelini, Rizlingszilváni, Rajnai rizling, Kadarka, Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet sauvignon. |
Készülj a szüreti időszakre kedvenc ételeddel. Rendelés: falatozz.hu!
Forrás:
https://www.kochboraszat.hu/we-magazin-szolo-hordo-borfajtak
http://www.borutazo.hu/lexikon/hogyan_keszul_a_bor-l931.html
https://www.boraszportal.hu/hirszuret/a_bor_keszitese-111
A térkép és a táblázat forrása: https://people.inf.elte.hu/vigtaai/