Hamarosan robotok felelnek az ételeinkért

Hamarosan robotok felelnek az ételeinkért Amit eddig sci-finek gondoltunk, az már a jelen. A technológia fejlődése gyökeresen megváltoztatja majd az étkezési kultúránkat.

A Falatozz.hu a Telegraph cikke alapján egy képzeletbeli utazásra hívja a kedves olvasót.

Hogy tetszik ez a jövőbeli, de messze nem olyan távoli vízió? A beszédhangoddal aktiválsz egy olyan eszközt, amely az ízlésed és költségvetésed alapján ajánl egy éttermet, és le is foglalja neked az asztalt. Miután belépsz az ajtón, a személyzet a neveden szólít és felköszönt, ha aznap van a születésnapod. Miután leültél, kérés nélkül kihozzák a kedvenc italodat, az interaktív okostáblán pedig néhány kattintással megrendeled a neked tetsző ételt. Amely ráadásul hologramosan, három dimenzióban jeleníti meg a kínálatot a szemed előtt. Mialatt a konyhai robot vágja neked a zöldséget és forgatja a húsodat, egy virtuális sisakon keresztül eldöntheted, hogy a főételt az óceán mélyén vagy egy napsütötte toszkán tengerparton kívánod-e elfogyasztani. Ezek a virtuális valóság-szemüvegek azt is érzékelik, ha intesz a pincérnek, hogy még több bort kérsz, úgyhogy nem kell arra várnod, hogy észrevegyen. Ahogyan arra sem, hogy kihozza a számlát: az étkezés befejeztével egyszerűen felállsz és hazamész, hiszen az okostelefonod segítségével automatikusan levonták a kártyádról az összeget.

Ha azt hiszed, hogy a fenti sorok egy futurisztikus hollywoodi forgatókönyvből származnak, nagyon tévedsz, ugyanis a fenti technológiák egy részét már bevezették, és a többi fejlesztés sem várat magára sokáig. Angliában például működik egy vendégfelismerő, személyre szabott kiszolgálásra épülő rendszer, ahogyan a virtuális valósággal összekötött szolgáltatást is bevezette ott tavaly egy ismert olasz étteremlánc. Az egyik legismertebb franchise pedig egy sikeres tesztelés után elkezdte kiépíteni a drónokkal történő pizzaszállítást. Kínában léteznek éttermek, ahol robotok szolgálnak fel, kiforrott továbbá az a technológia, amellyel tévézés vagy Xboxozás közben parancsszóra aktiválhatjuk az ételrendelésünket. Jövőre érkezik Moley, a világ első konyhai robotja, amelyet a Shadow Robotics cég fejlesztett ki, ez látható a nyitóképen.

„Egy technológia iránt lelkesedő világban a fogyasztók az ujjbegyükkel szeretnének mindent működésbe hozni. Az éttermek elavultak ezen a téren, de hamarosan nagy változásnak néznek elébe” – mondta a Telegraph-nak Rajat Suri, a kaliforniai E La Carte cég ügyvezető igazgatója, utalva arra, hogy élvonalbeli tabletjeikkel hamarosan elárasztják az Egyesült Királyságot. – „A jövőben nem csupán gyorsabb élményeket kínálnak majd a vendéglátóhelyek, hanem okosabbakat is.”

 

Kovács-Tóth Noémi

Ajánlott cikk(ek):

A legerősebb chilipaprika tényleg meg tud ölni
De mi az a molekuláris gasztronómia?
Ez a világ legdrágább pizzája
A konyha új sztárja
Az avokádó és a sörkoktél aranykora jön?
Forradalmi találmányok, amelyek véletlenül születtek


Falatozz.hu Blog

Az allergia és az ételintolerancia nem ugyanaz
Egyre több vendéglátóhely étlapján olvasható, hogy az adott étel glutén- vagy laktózmentes, illetve pontosan milyen allergéneket tartalmaz. Tisztába tesszük az ezzel kapcsolatos fogalmakat.
Furcsa tudnivalók az ételekről
Öt remek konyhai tipp, amely megkérdőjelez mindent, amit eddig gondoltál bizonyos ételekről. Valamint egy bónusz tény a fügéről, amit nem akartál megtudni.
További bejegyzések >
Információ
Ügyfélszolgálat
Rólunk
Saját fiók
Cikkek