0
Főoldal Blog bejegyzések Gigantikus kecske, grillezés és ananászos sonka: így ünneplik a karácsonyt a világ körül

Gigantikus kecske, grillezés és ananászos sonka: így ünneplik a karácsonyt a világ körül

Gigantikus kecske, grillezés és ananászos sonka: így ünneplik a karácsonyt a világ körül Ahány ország, annyi szokás: Neked melyik ország karácsonyi hagyománya a legszimpatikusabb?

1. Svédország

Gävle Goat

 

A svédeknél a yule kecske a karácsony hagyományos szimbóluma. 1966-ban a hagyományt egy új szintre emelték, mikor kitalálták, hogy készítsenek egy hatalmas kecskét, amit Gävle Goat-nak hívnak (a goat magyarul kecskét jelent). A tradíció weboldala szerint az állat 3,6 tonnát nyom és majd' 13 méter magas. Minden évben ugyan ott tekinthető meg ez a látványosság, amit akár élő közvetítésen keresztül is figyelhet a nyilvánosság. A kecskét az érdeklődők az új évig tekinthetik meg, utána szétszedik.

2. Finnország

Karácsony reggelén a finnek tejberizst készítenek, amit fahéjjal, tejjel és vajjal tálalnak. A főzésnél az ételbe egy mandulaszem kerül, és a hagyomány szerint aki a tányérjában találja ezt a magot "nyer". A több gyermekes családoknál szokás az, hogy több mandulát is tesznek a kásába, hogy semelyik gyermek ne legyen szomorú az ünnepen. Adott esetben a reggeli után a szaunában folytatják a napot.

3. Új Zéland

Nálunk a karácsony az mindig meleg sálban és hóesésben az igazi. Nincs ez mindenhol így! Új Zélandon karácsonykor a család és a barátok grillezni gyűlnek össze, ahol friss húst és tengergyümölcseit sütnek zöldségekkel. Nálunk a karácsonyfa díszítés sem teszi fényessé az ünnepi hangulatot, hiszen ebben az időszakban a Pohutukawa nevű vöröslevelű fa szolgáltatja a hűsítő árnyékot az étkezéshez.

4. Barbados

Az asztalra kerülő specialitás egészben sült mázas sonka ananásszal. Desszertként rumos tortát kanalaznak az ott élők, és jug jug-ot esznek, amely egy skót ihlette étel galambhússal.

5. Lengyelország

Barátainknál a karácsonyi ünnepség addig nem kezdődhet el, amíg meg nem jelenik az első csillag az égen. A családtagok az oplatek-nek hívott ostyából törnek egy-ey darabot, miközben kellemes ünnepet kívánnak egymásnak. A hagyxomány szerint az asztalnál egy helyet mindig üresen kell hagyni, hátha valaki hivatlanul betoppan a vacsorára.

6. Ausztria

Ausztriában a Krampusznak nagy szerepe van a karácsonyi időszakban. A gyerekeknek egy listát kell küldeni, hogy az előző évben milyen jó és rosszcselekedeteik voltak. A jó gyermekek karácsony reggelén édességekre, almára ébredhetnek, de azt senki ne akarja megtudni, mit kapnak a rossz gyermekek!

 

Forrás: https://www.countryliving.com/entertaining/g4933/christmas-traditions-around-the-world/

 

Ajánlott cikkek
Újévi hagyományok
Olvass tovább
Kedvenc forró csoki receptjeink!
Olvass tovább
Karácsonykor és szilveszterkor főz a magyar, a kettő között pedig gyros tálakat rendel
Olvass tovább