0
Főoldal Blog bejegyzések Karácsonykor és szilveszterkor főz a magyar, a kettő között pedig gyros tálakat rendel

Karácsonykor és szilveszterkor főz a magyar, a kettő között pedig gyros tálakat rendel

Karácsonykor és szilveszterkor főz a magyar, a kettő között pedig gyros tálakat rendel A Falatozz.hu statisztikáin jól látszik, hogy a jeles napokon beállunk a konyhába, de a két ünnep között inkább online rendelünk ételt.

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál adatbázisából kiolvasható, hogy karácsonykor van a legkevesebb ételrendelés: jól látszik a mutatókon, hogy szinte senki nem bízza az éttermekre a fogásokat, hanem otthon készül el a klasszikus menüsor. Az ünnepi időszak összes rendelésének mindösszesen 4-5%-át teszi ki a december 23-24-25-én leadott rendelések száma.

A két ünnep között sokszorosára ugrik a rendelésszám, hiszen kezdenek elfogyni a karácsonyi fogások, de senki nem motivált a konyhatündérkedésre, amikor végre lehet pihenni és kiélvezni az ajándékokat. A december 24. és január 1. közötti forgalom túlnyomó többsége tehát december 27-30. között bonyolódik (2016-ban a 78%-át, 2017-ben a 82%-át, 2018-ban pedig a 80%-át adta ki a Falatozz.hu ünnepi forgalmának).

Szilveszterkor és január 1-jén ismét erősen visszaesik a rendelési kedv, bár nem annyira meredeken, mint karácsonykor. A konyhák ekkortájt megtelnek a disznósült és a lencsefőzelék illatával. 2016-ban az ünnepi rendelések 17%-át, 2017-ben 14%-át és 2018-ban a 15%-át tették ki a szilveszterkor és másnap rendelt ételek.

A Falatozz.hu adatbázisából összességében az látszik, hogy – az elmúlt három évet tekintve – a rendelések száma ugyan évről évre drasztikusan növekszik december 24. és január 1. között, azonban az egész éves forgalomnak egyre kisebb hányadát teszik ki az ünnepi rendelések. Ugyanez érvényes a felhasználókra is: egyre több felhasználó rendel az év végén, viszont az adott évben aktív felhasználók egyre kisebb hányadát teszi ki ez a szám.

Az ünnepi időszakban a legtöbbet rendelt étel 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban egyaránt a gyros tál lett. Ezek szerint ilyenkor a házias fogásoktól kissé megcsömörlött gyomrok a török gyorséttermi aduászra áhítoznak, hiszen olcsó és laktató. Nem beszélve arról, hogy ilyentájt megnő az alkoholfogyasztás, és a zsíros és zöldségdús ételek másnaposságra is etetik magukat.

Ajánlott cikkek
Ünnepváró ötletek
Olvass tovább
Desszertötletek Mikulásra
Olvass tovább
Tényleg náthagyilkos a húsleves?
Olvass tovább