0
Főoldal Blog bejegyzések Ezért kerülj bizonyos alapanyagokat!

Ezért kerülj bizonyos alapanyagokat!

Ezért kerülj bizonyos alapanyagokat! Tudtad hogy a napraforgóolajban kőolaj származék van? Tudd meg miért nem érdemes ezeket az alapanyagokat használni, és mit válassz helyettük, ami egészséges!

Bár az új évi fogadalmak még odébb vannak, érdemes már most előkészíteni a terepet a sikerre, ha idén tényleg a megálmodott nyári alak elérése, vagy az egészséges életmód bevezetése a cél.

Mutatjuk melyek azok az alapaynyagok, amiktől érdemes távol tartabnod magad, és milyen egészségesebb alternatívál helyettesítheted:

1. Hagyományos fehér liszt

Miért lehet rossz neked?

"Régen is ettek kenyeret az emberek, és semmi bajuk nem volt!" Hallottad már Te is ezt a mondatot? Valóban. Őseink is rengeteget fogyasztottak kenyeret, azonban ők nem hagyományos búzából, hanem árpából, tönkölybúzából vagy hajdinából sütötték ezt a ropogós finomságot. Ráadásul belekerült a búzaszem héja is a keverékbe, így vehetjük úgy, hogy teljeskiörlésű kenyér került végül az asztalra.

Az idő előrehaladtával ezeket a búzaszemeket speciális eljárásokkal egyre finomították, hogy teljesen kiszűrjék belőle a búzaszemek héját, ezzel azonban eltűnt a lisztből a sok értékes rostanyag. A megfelelő anyagcsere működéséhez azonban szükség van rostra és ballasztanyagra.

A hagyományos fehér liszt így tehát egyszerű szénhidrát, és a testedben ugyan azt okozza, mintha cukrot fogyasztanál. Megeszed a fehér lisztből készült péksüteményeket, a liszt hirtelen megemeli a bércukrodat, majd rövid idő elteltével ugyan olyan hirtelen leviszi. Emiatt nem laktat hosszútávon, hanem hamar megint éhes leszel tőle.

Ez rossz hatással van a vércukrodra és az anyagcserédre, hosszútávon elhízáshoz, cukorbetegséghez vezet ez a fajta étrend.

Válassz teljes kiőrlésű kenyeret, ha teheted!

Mit használj helyette?

Bár lemondani a fehér liszről macerásnak és nehéznek tűnhet, de nem az. Mindössze következetesség kell hozzá. Ma már rengeteg alternatíva van, ha az egészséges étkezést választanád:

  • Teljes kiörlésű liszt
    Miért? Rostanyagban gazdag, gazdag B1 és B5 vitaminban, magnéziumot, rezet és szelént is tartalmaz.

  • Zabliszt
    Miért? Magas ez E vitamin, a fehérje és a rosttartalma. Remek hatással van a koleszterinszintre és a bélműködésre is.

  • Tönkölybúzaliszt
    Miért? Gazdag E vitaminban, és az összes B vitamint is tartalmazza. Az ebből készült ételek kalcium, foszfor, magnézium és szelén tartalma akár hat, nyolcszorosa is lehet a többi búzából készült élelmiszernek.

2. Cukor

Miért lehet rossz neked?

Mindig halljuk, hogy a cukor egészségtelen. De miért, amikor rengeteg természetes növényben és zöldségben is jelen van? Azért, mert az étkezési cukorként használt szacharóz természetes körülmények között halmozódik fel egyes növényekben, de amíg a legmagasabb cukortartalmú növények (cukorrépa, cukornád) is csak 15-20% cukrot tartalmaznak, addig a finomított cukor szacharóztartalma 95%-os. Ilyen mennyiségű cukor feldolgozására az emberi szervezet alkalmatlan.

A lisztnél már volt szó arról, hogy ezek a szénhidrátok természetellenesen megemelik a vércukorszintet, majd hirtelen lecsökkenti, ami pedig felborítja az ásványanyag háztartást, roncsolja az érfalakat, hozzájárul a fogszuvasodás és csontritkulás kialakulásához, vizet von el a szervezettől (ezáltal romlik a bőr védekező képessége), túlhajszolja a hasnyálmirigyet s fokozatosan hozzájárul az inzulinrezisztencia, vagyis a cukorbetegség kialakulásához.

Cukor helyett válassz egészségesebb alternatívát!

Mit használj helyette?

  • Eritrit
    Miért? Természetes édesítő, a gyümölcsökben is előfordul. 0 kalória, a glikémiás indexe 0, nincs hatással az inzulintermelésre, nem puffaszt.

  • Sztívia
    Miért? Erős gyulladás és vérnyomáscsökkentő hatással bír. Tökéletesen helyettesíti a cukrot, mert a por verziójából pont annyit kell használni, mint cukorból kellene, így nem kell bonyolult számításokat végezned, ha egészséges alternatívát szeretnél egy cukros recept helyett.

  • Nyírfacukor vagy xilit
    Miért? Természetes, és alacsony a kalóriatartalma. Vigyázat, jobban édesít, mint a cukor!

3. Fehér rizs

Miért lehet rossz neked?

Milliószor hallottad már, hogy az egészséges táplálkozás szenthármasa a csirke-rizs-brokkoli? Nem feltétlen. A sima fehér rizzsel mindössze annyi a baj, hogy magas a glikémiás indexe. Ez a szám azt mutatja meg, hogy egy százas skálán egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire emeli meg a vércukorszintet. Ez a szám a fehér rizs esetében 87!

Fehér rizs helyett válassz más alternatívát!

Mit használj helyette?

Rengeteg opció van a rizs helyett, ilyen például a:

  • Bulgur
    Miért? Glikémiás index: 50. Magas a rosttartalma, vasat és B vitamint tartalmaz.

  • Quinoa
    Miért? Glikémiás index: 40. Van benne C,E,B vitamin és béta karotin is. Gluténmentes.

  • Basmati rizs
    Miért? Glikémiás indexe 58. A magas rosttartalma mellett B vitaminban is gazdag.

4. Napraforgó olaj

Miért lehet rossz neked?

Gondoltál volna arra, hogy az az olaj, amit a háztartások és az éttermek tonnaszámra használnak, ennyire káros lehet? A naprafprgóolajat sajtolással nyerik ki a növényből, ami szuper. Viszont ez a kisajtolt olaj nem túl bizalomgerjesztő sem színre, sem pedig szagra, ráadásul nem túl sokáig használható fel. Emiatt tovább finomítják, és mindenféle kémiai eljárásokat végeznek rajta. Hogy több olajat sajtoljanak ki 20%-kal, hexánt használnak, ami kőolajszármazék. Ez nem csak mérgező, de robbanásveszélyes és a környezetre is veszélyes. Szörnyű információ: ami a hexánnal kezelt örleményből marad, azt állatok kapják meg takarmányként.

A finomításhoz savat, lúgot használnak, kovafölddel színtelenítik, vízgőzzel szagtalanítják, sőt, még fehérítik is. A folyamatok során alkalmazzák a foszforsavat, alumínium-hidroszilikátot, marónátrónt, és a citromsavat is. Természetesen, ezután próbálnak szépíteni, és az egészségügyi határérték alá szorítani minden méreganyag mennyiséget, de vajon mennyire lehetünk biztosak abban, hogy ez sikerül is?

A kalóriákat nézve: 1 deciliter olaj= kb. 900 üres, azaz hasznos tápanyag nélküli kalória. Ez olyan, mintha megennénk  körülbelül 30 dkg gyümölcsöt vagy 45 dkg zöldséget vagy 10 dkg főtt gabonát vagy hüvelyest. Természetesen a bennük lévő tápanyagok nélkül. Így szinte észrevétlenül tudunk rengeteg kalóriát fogyaszatni.

Az étolaj az étrendünk zsírtartalmát is jelentősen megnöveli. Ez nemcsak az elhízás szempontjából jelenthet veszélyt. Kutatások szerint a máj-, és az izomszövetben szövetekben lerakódó zsír akadályozza az inzulin hatásmechanizmusát, azaz a cukor felvételét a vérből, hozzájárulva a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához.

Egészséges alternatíva a napraforgóolaj helyett: olíva olaj

Mit használj helyette?

  • Olívaolaj
    Miért? Csökkenti a koleszterinszintet, segít a csontritkulás elleni küzdelemben és az emésztésnek is jó.

  • Kókuszolaj
    Miért? Erősíti az immunrendszert, baktérium- és viruölő hatása van, és még a herpesz kialakulását is gátolja!

 

Ha a felsorolás után azt gondolod, hogy "remek, akkor konkrétan semmit nem lehet enni" ez nem igaz. A kezdeti odafigyelés, és a konyhai hozzávalók lecserélése után sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben, ráadásul látni fogod, milyen sok elérhető egészséges élelmiszer vár arra, hogy kipróbáld. Pár hozzávaló lecserélésével egészen új ízeket ismerhetsz meg, ráadásul a régi kedvenceid is fogyaszthatod kis módosítással úgy, hogy az jót tegyen neked.

 

Forrás:

https://www.melodin.hu/melo-magazin/tudod-mi-a-baj-a-liszttel-

https://www.medifleur.hu/mi-a-baj-a-cukorral-ut-a-cukormentes-elet-fele-i-resz.html

https://www.mindmegette.hu/cukor-helyett-egeszseges-cukorpotlok-nyirfacukor-xilit-szitvia-juharszirup-agave-eritrit-mez-50594/

https://peakshop.hu/man/egeszseges-eletmodra-atteres/

https://peakshop.hu/girl/hanyagold-az-etolajat/

https://prove.hu/etolaj-egeszseges-vagy-karos-minden-amit-tudomanyos-forrasbol-megtudhatunk/

https://benu.hu/cikk/az-olivaolaj-5-aldasos-hatasa-egeszegunkre

Ajánlott cikkek
Dolgok, amik sosem romlanak meg a konyhában!
Olvass tovább
Az örök élet titka
Olvass tovább
Te mit teszel a húsokkal főzés előtt?
Olvass tovább