0
Főoldal Blog bejegyzések Egyél a jó hangulatért!

Egyél a jó hangulatért!

Egyél a jó hangulatért! Egyél a jó hangulatért!

A bélrendszer és az agy kapcsolata

Számos kutatás hozott már összefüggést a táplálkozás és a hangulat között. Az egészséges táplálkozás, különösen a mediterrán étrend szuper hatással van a jókedvedre, egyenesen a csökkentheti a depressziót! Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása gyulladásokat okoz a szervezetben, sokkal nagyobb esély van a depresszió kialakulására. A hangulatért és a megismerésért felelős szerotonin neurotranszmitter receptorainak több mint 90%-a a bélben található, ezért sem mindegy mit fogyasztunk!

Mik azok az élelmiszerek, amiket be kell csempésznünk az étrendünkbe?

1. Lazac

Az Omega-3 zsírsavak fogyasztása jótékony hatással van a depresszióra. Ebben a zsírsavban gazdag étel még a makréla, szardínia, dió, lenmag és chia mag is.

2. Zöldségek és gyümölcsök

Nem is kérdés: tele vannak értékes ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, vitaminokkal, így támogatják az egészséget.

3. Összetett szénhidrátok

Ilyenek például a teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek és keményítőtartalmú zöldségek. Ezek az ételek egyenletes glükózfelszabadulást biztosítanak, ami elengedhetetlen az agyműködéshez. Emellett serkentik a szerotonin termelődését, elősegítve a nyugalom és a jó közérzet érzését.

4. Probiotikumok

A probiotikumok elősegítik az egészséges bélmikrobiótát. A kutatások összefüggést sugallnak a probiotikus élelmiszerek és a szociális szorongás csökkentése között. A probiotikumokban gazdag élelmiszerek, például savanyúságok, savanyú káposzta és kefir fogyasztása kevesebb tünettel járt együtt.

5. Triptofán

A triptofán a szerotonin egyik aminosav-előanyaga, ezért keresd az olyan élelmiszerekben, mint a pulyka, a csirke, a tojás, a tejtermékek, a diófélék és a magvak. Ha pedig ezeket a triptofánban gazdag ételeket szénhidrátokkal kombinálod, fokozhatod a szerotonin termelődését!

Forrás: https://hamuesgyemant.hu/gasztronomia/jokedvet-csinalo-etelek

Ajánlott cikkek
Vegyük komolyan a D-vitamin hiányt!
Olvass tovább
Tartósítás a hűtő előtti időkben
Olvass tovább
Édességművészet a köbön
Olvass tovább