X
Töltsd le applikációnkat
Letöltöm
0
Főoldal Blog bejegyzések Egészségünk megőrzése ősszel is a tányéron kezdődik

Egészségünk megőrzése ősszel is a tányéron kezdődik

Egészségünk megőrzése ősszel is a tányéron kezdődik Egészségmegőrző tippek a hűvösebb, őszi időre!

Az ősz a természet lassulásának és megpihenésének időszaka: rövidülnek a nappalok, hűvösebbé válik a levegő, és mi magunk is egyre szívesebben húzódunk vissza otthonunk melegébe. Előkerülnek a kedvenc sorozatok, a puha takarók, és jól esik kicsit több időt pihenéssel tölteni.

A változékony, esős idő azonban nemcsak a hangulatunkra van hatással, hanem immunrendszerünket jobban próbára teszi. Éppen ezért ilyenkor különösen fontos, hogy tudatosan tegyünk egészségünk megőrzéséért. Ennek egyik legegyszerűbb módja, ha minél változatosabban és lehetőleg szezonális alapanyagokból állítjuk össze étrendünket. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek segítenek abban, hogy a hideg hónapokban is fittek, energikusak és egészségesek maradjunk.

 

Ínycsiklandó, meleg levesek, például sütőtökből!

A sütőtökkrémleves igazi őszi klasszikus – magas béta-karotin tartalmával támogatja a szervezet védekezőképességét. Fűszerezve gyömbérrel vagy kurkumával nemcsak finom, de gyulladáscsökkentő hatású is.

Alma, körte, szőlő...

A friss, őszi gyümölcsök tele vannak C-vitaminnal és rostokkal. Törekedjünk rá, hogy minél több étkezéskor csempésszünk színes gyümölcsöket és zöldségeket ételeinkbe, hiszen így nemcsak laktatóbb, de egészségesebb fogásokkal táplálhatjuk szervezetünket. 

Fermentált finomságok

A savanyú káposzta és más erjesztett zöldségek probiotikumokat tartalmaznak, amelyek támogatják a bélflórát – így erősítve az immunrendszert. Egy jó káposztás egytálétel nemcsak laktató, hanem egészségmegőrző is.

Gesztenye, dió és más olajosmagvak 

A dió tele van Omega-3 zsírsavakkal, amelyek jótékonyan hatnak a szívre és az agyműködésre. A sült gesztenye pedig nemcsak finom csemege, hanem B-vitaminokban gazdag energiaforrás is a sötétebb hónapokban.

 

Forró italok

Ősszel a szervezetünk hálás minden meleg kortyért: egy fahéjas-almás tea, gyömbéres forró ital vagy akár egy könnyű forralt bor nemcsak felmelegít, hanem a fűszerek révén természetes immunerősítőként is működik.

Ajánlott cikkek
A viking étrend meglepően kiegyensúlyozott volt
Olvass tovább
Dolgok, amik sosem romlanak meg a konyhában!
Olvass tovább
A szaloncukor hungarikum
Olvass tovább