0
Főoldal Blog bejegyzések Bemutatták az idei ország tortáját

Bemutatták az idei ország tortáját

Bemutatták az idei ország tortáját Megvan az év tortája 2023-ban is: a Spicces füge respektusa

Idén a 17. alkalommal rendezték meg a Magyarország tortája versenyt. Újdonság volt, hogy az éven kötelezően ki kellett választani egy hungarikumlistáról legalább egy alapanyagot. Ezen a listán szerepeltek gyógynövények, akácméz, kalocsai fűszerpaprika, levendula és rozmaring is.

Magyarország tortája 2023

Ebben az évben kukorica, hajdina, sütőtök és tejbegríz íz is volt a népszerű összetevők sorában a pályaművek között – erről beszélt Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke. A harmadik helyezett a szadai cukrászműhely Merengő tortája, a második a tápiószecsői Hisztéria cukrászda Betyáros málnája lett.

A nyertes a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda cukrásza, Lakatos Pál kreációja, a „Spicces füge respektus” fantázianevű torta lett. A díjat augusztus elsején az Országház Vadásztermében adták át.

A torta ötletének megszületéséhez egy balatoni nyaralás során kóstolt füge fagylalt adta az ihletet, melyhez a karamell és a tokaji aszú párosítása izgalmasnak ígérkezett. A győztes torta mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz.

Magyarország tortája 2023

A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg. A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt.

Magyarország Cukormentes Tortája

Az ország cukormentes tortája versenyt idén 12. alkalommal rendezte meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület. A cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez.

Az idei versenyt Lawal-Papp Zsófia a makói Papp Cukrászda cukrásza nyerte meg „Kikelet” elnevezésű édességével.

Magyarország cukormentes tortája 2023

A cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez.
Az idei versenyt Lawal-Papp Zsófia a makói Papp Cukrászda cukrásza nyerte meg „Kikelet” elnevezésű édességével.

A győztes cukrász frissítő harmóniára törekedett a kreáció megalkotásakor. A tortát egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, melyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé.

A „Kikelet” íz- és színvilága a tavaszi jókedvet, a természet újjáéledését idézi fel, mely a díszítésnél is megjelenik.

Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban és országszerte több száz cukrászdában.

Forrás:

https://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2023/08/01/spicces-fuge-2023-orszagtorta/

https://index.hu/belfold/2023/08/01/magyarorszag-tortaja-2023-szent-istvan-nap-kenyer-augusztus-20/

Ajánlott cikkek
A Disneyland legmenőbb finomságai
Olvass tovább
Magyar siker a Bocuse d\'Or szakácsverseny világdöntőjén
Olvass tovább
Hamarosan robotok felelnek az ételeinkért
Olvass tovább