0
Főoldal Blog bejegyzések Az Instagram kajasztárja, a curry

Az Instagram kajasztárja, a curry

Az Instagram kajasztárja, a curry Amiről mindenki azt hiszi, hogy indiai, az valójában brit.

Az Independent számolt be egy felmérésről, amely szerint az Instagram legnépszerűbb étele az Egyesült Királyságban a curry, azaz erről az ételről posztoltak a legtöbbet (hashtaggel ellátva) az angol fiatalok. Több mint félmillió fényképen szerepelt ez a tradicionális indiai étel, az ezüstérmes az avokádó lett, a bronzérmes pedig a fish & chips. A britek nemzeti kajája, a Yorkshire puding csupán a negyedik lett az Instagram-listán.

De mi ez az indiai eredetű finomság, amiért megőrülnek az angol fiatalok, és szinte az egész világon népszerű? A Falatozz.hu utánajárt.

curry

Már a XII. században, I. Richárd uralkodása alatt is használtak keleti fűszereket az angolok, aztán a 17. század közepétől – miután brit gyarmattá vált Kalkutta, majd Bombay – egyre erősödött az indiai gasztronómiai hatás. Meglepő, hogy az angolok ennyire rákattantak erre az ízvilágra, főleg annak fényében, hogy a korábbi hódítóknál, a portugáloknál és a hollandoknál azért ekkora áttörést nem hozott a konyhájukba. A 18. század végére már a legtöbb londoni étlapon szerepelt a curry, és megjelentek ekkorra a kereskedelmi forgalomban kapható fűszerkeverékek is. Gondoltad volna, hogy sokak kedvence, a tikka masala egy tipikus angol curry, és nem indiai recept?

A curry elnevezést eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből olvasztották össze az Egyesült Királyságban: a kari egy indiai fűszernövény, amely egy távol-keleti citrusféle cserje leveléből készül, a karhí pedig egy édes-savanyú szószos indiai étel. Fontos megkülönböztetni a karilevelet a curryfűtől, amely egy ezüstös levelű bokor, curryillatú, apró sárga virágokkal. A leveleit és a virágait egyaránt remekül lehet hasznosítani a főzéshez, utóbbi csokorba szedve még a molyokat is távol tartja a gardróbban. Más forrás szerint a curry szó a tamil kari (jelentése szósz, mártás) indiai kifejezés egyszerűsített, angol változataként honosult meg. Manapság a köznyelvben az őrölt fűszerkeveréket jelenti, amelyet Indiában nem így hívnak, hanem maszalának.

Az alábbi összetevőkből állhat egy tipikus curry fűszerkeverék: koriandermag, római kömény, görögszéna mag, kurkuma, szegfűszeg, fokhagyma, curry levél, édeskömény, gyömbér, chili, mustármag, paprika, só, fahéj, feketebors, mák, ánizs, csicseriborsó, kardamom, zellermag, kapormag, szerecsendió, hagyma, fehérbors.

 

Források:

edenkert.hu

mindmegette.hu

wikipedia.or

 

Ajánlott cikkek
Tudj meg többet a rizsről!
Olvass tovább
Lenyűgöző videó a hagyományos kínai tésztakészítésről
Olvass tovább
Tényleg drog a mák?
Olvass tovább