0
Főoldal Blog bejegyzések A pizzakészítő robot már a jelen

A pizzakészítő robot már a jelen

A pizzakészítő robot már a jelen Hamar eljön az idő, amikor a kézzel nyújtott pizzatészta retró lesz. Összegyűjtöttük a legérdekesebb fejlesztéseket: létezik már szuperokos hamburgersütő és olyan házhoz szállító rendszer is, amelynek része, hogy a kiszállító járműben sül készre a pizza.

Egy amerikai pizzéria franchise, a Little Caesars beadta szabadalmi kérelmét egy olyan automatizált robotra, amely az elejétől a végéig képes elkészíteni egy pizzát. Az egyik kar a tésztát készíti, a másik a feltéteket rakosgatja, a harmadik forgatja, a negyedik pedig megsüti. Akár az ujjszámlálós gyerekmondókában: már csak a legkisebb kell, aki megegye az egészet. Egyelőre csak pepperonis pizzát tud készíteni a szerkentyű, de könnyen be lehet majd idomítani más feltétekre is. Ha ezt találmányt ötvözik majd a Pizza Hut önjáró pizzafutár-autóival, akkor mindössze egyetlen emberre lesz szükség ahhoz, hogy megkapjuk a pizzánkat. Ő lesz az, aki beteszi a járműbe a robot által elkészített, majd robot által kiszállított pizzánkat.

Nem csupán ez a robot készült a hatékony ételkészítés oltárán: létezik például már Flippy, a burgerkészítő szerkentyű is. Ez a sütőmasina fel van szerelve speciális érzékelővel és kamerával, ezért tudja, hogy most éppen húst vagy zsemlét kell pirítani, és azt is, hogy pontosan meddig. Képes zöldségeket aprítani és sültkrumplit készíteni is, ami sokszoros menőségfaktorral ruházza fel a kütyüt.

A Szilikon-völgyben pedig működik egy Zume Pizza nevű robotizált ételszállító hálózat, amely egészen futurisztikus elven működik. Reggelente a gép egyfajta öntanuló algoritmus alapján kiszámolja, mekkora lesz az aznapi pizzakereslet (beleszámolva az időjárást, rendezvényeket és akár egy Trónok harca premiert is), majd emberek és gépek összehangolt munkával előkészítik a tésztákat és átszállítják teherautókba a félkész terméket. Amikor a megrendelő egy applikáción keresztül házhoz kéri a pizzáját, az alkalmazás riasztja a legközelebbi teherautót, és most jön a legjobb rész: a pizzát házhoz szállítás közben sütik készre a járművön belül, tehát frissen és forrón érkezik. A hatékony robotizáció 372 darab pizzát képes kitermelni óránként. A cégnél csak az unalmas, ismétlődő feladatokat vállalja át a robot az embertől, mint a forró sütőből ki- és bepakolást, vagy a tésztakeverést és nyújtást. A vállalkozás feje szerint ezt az időt lehet a recept tökéletesítésére és a minőségre fordítani, és több pénz jut az emberi munkavállalókra.

Még szerencse, hogy a pizzák felzabálását nem kell robotokra bíznunk, az még megmarad nekünk... a Falatozz.hu-n már rendelheted is a "kézműves"-változatokat.

 

Kovács-Tóth Noémi

 

Források:

index.hu

thenextweb.com

fastcompany.com

thenextweb.com

Ajánlott cikkek
A legfurcsább pizza-feltétek
Olvass tovább
Többmilliárdos vagyont herdált el két pizzára
Olvass tovább
Ahol hullámvasúton érkezik az ebéd
Olvass tovább