0
Főoldal Blog bejegyzések A karácsonyfa legédesebb dísze: a szaloncukor

A karácsonyfa legédesebb dísze: a szaloncukor

A karácsonyfa legédesebb dísze: a szaloncukor Neked melyik a kedvenc szaloncukrod? A klasszikusokat vagy az extrém ízűeket szereted jobban?

 

 

 

Kókuszos, zselés, marcipános, pár klasszikus a több ezerféle szaloncukor ízből, amit biztos, hogy mindenki kóstolt már életében. Valamennyiünknek megvan a kedvence, van aki klasszikusokat szereti, van aki az új hullámos, extrább ízeket kedveli. Egy dolog biztos, hogy nekünk magyaroknak, ez az egyik legkedveltebb karácsonyi édességünk.(Na meg persze bejgli, de arról majd valamikor máskor..)

 

 

Szaloncukor a kezdetekben

 

Hazánkba az 1800-as évek végén terjedt el, először csak tehetős családok szalonjainak tálkáiban volt fellelhető ez az édesség, innen is jött az elnevezés: szaloncukor. A kezdetekben még kézzel készült, majd az emberi kezeket felváltották a gépek. A legelső adagokat Magyarország egyik gőzüzemű csokoládégyárában készítették a Gerbeaud cukrászda számára. A fogyasztók sok esetben még azt is meghatározhatták milyen ízű szaloncukrot és milyen színű szaloncukorpapír csomagolást szeretnének. Akik nem engedhették meg maguknak ezt a nem éppen olcsó édességet, azok otthon, házilag készítették el.

 

Szaloncukor manapság

 

Napjainkban már számtalan fajta szaloncukor kapható, rengeteg márka közül válogathatunk. A klasszikus ízek még mindig aratnak, ilyen például a zselés, a kókuszos és a marcipános. Valahogy ezek sosem mennek ki a divatból.

 

Nagyon kedveltek mostanság az alkoholos szaloncukrok, amikből vásárolhatunk már pezsgőset, rumosat, borosat, tojáslikőröset és aki igazán bevállalós kipróbálhatja a vodkásat és a pálinkásat is.

 

Számos új ízzel lett gazdagabb világunk az évek során és van közöttük pár igen extrém. Ilyen például az erős pistás és a sós tökmagos.

 

Ha a cikket olvasva megéheztél, akkor ne habozz, rendelj a Falatozz.hu-ról!

 

Források:

monor.imami.hu life.hu

 

 

 

Ajánlott cikkek
Hírességek karácsonya: a mániákusoktól az undorodókig
Olvass tovább
A mákos guba története
Olvass tovább
Desszertötletek Mikulásra
Olvass tovább