0

A Hold napja

A Hold napja Miért éppen ma tartjuk a Hold villágnapját?

Holdra szállás
1969. július 20-án lépett először ember a Holdra, két amerikai űrhajós: Neil Alden Armstrong és Edwin Eugene „Buzz” Aldrin, az ők tiszteletére lett július 20. a Hold világnapja.

Az Apollo 11 Holdra szállását Tv-ben közvetítették, így volt aki élőben láthatta az első lépteket, ekkor hangzott el a híres "A SAS leszállt" mondat is.
Ha már híres mondatok, te is biztos sokszor hallotad már a "Kis lépés az embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek" kifejezést, amit szintét Neil Armstrong szájából hangzott el.

A Hold
A Hold a Föld egyetlen holdja, a Naprendszer egyik óriásholdja. A Hold felszínét borító krátereknek nagy része meteoritbecsapódások során jött létre, valószínűleg a Naprendszer korai időszakában, de a mai napig folytatódik a kráterképződés. Egyébként tudtad, hogy a Holdnak nincs saját fénye, csak a Nap fényét veri vissza?


Sajtból van a Hold?
Demjén Ferenc dala szerint igen, ám sajnos a Hold az Apollo-program során gyűjtött geológiai bizonyítékok alapján nagyrészt a Föld anyagából származik. Korábban több elmélet is létezett az égitest keletkezésére, amelyek között nem is szerepelt a végül bizonyított elképzelés.


Ha megéheztél a cikk olvasása közben, akkor irány a Falatozz.hu!
www.falatozz.hu

Forrás: Wikipédia

Ajánlott cikkek
Érdekességek a vízről
Olvass tovább
Nyerd vissza a nyári menüd árát!
Olvass tovább
Harry Styles és a standok kedvence: a csemegekukorica
Olvass tovább