0
Főoldal Blog bejegyzések Van, ahol nem szabad salátát enni

Van, ahol nem szabad salátát enni

Van, ahol nem szabad salátát enni Utánanéztünk a különféle vallási ételtilalmaknak.

A Falatozz.hu minden étellel kapcsolatos tudnivalót és érdekességet megpróbál összegyűjteni a blogján, ezúttal a világ vallásaihoz kapcsolódó gasztronómiai szabályzásokat vettük górcső alá.

A muzulmánoknál és a zsidóknál egyaránt tilos a disznóevés, sőt, a tenger gyümölcsei és vadhús egyaránt. Ugyanakkor van kivétel: éhezés és speciális betegség esetén elnéző mindkét vallás. A disznó a (Bob Marley által is népszerűsített) rasztafarianizmus követőinél is tiltólistás, ahogyan furcsa módon a só is, de más fűszerekkel nincs problémájuk.

A muzulmánok és zsidók alapvetően csak kóser vagy úgynevezett halal vágással leölt, teljesen kivéreztetett állat húsát ehetik meg. Sok etikai problémát felvet, hogy az előírások szerint nem lehet elkábítva a vágóhídon leölni kívánt jószág. Ennek teljes ellentétét hirdeti a szikhizmus, amelyben pont a rituálisan kivégzett állatok elfogyasztása nem megengedett.

Mindenki ismeri a zsidó sábbát (sábesz) ünnepét, azaz a szent szombat intézményét. Azt azonban kevesen tudják, hogy ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy péntek estétől szombat estéig mindenféle munkától, tűzgyújtástól és a főzéstől is tartózkodni kell. A szombatra szánt ételeket tehát előre meg kell főzni, és a még pénteken begyújtott tűzhelyen egész éjszaka melegen kell tartani. Szombaton a zsidók kenyér helyett kalácsot esznek, ennek készítése csütörtökön kezdődik, pénteken pedig dagasztják és szabályszerűen kisütik.

A keresztényeknél egyedül böjtök idején nem szabad melegvérű húst enni (hidegvérű halat azonban lehet bármikor). A buddhisták alapvetően vegetáriánusok, de nem minden irányzat esetében. A Theravada-ágazat követői abban az esetben ehetnek halat, csirkét és disznót, ha az állatot nem miattuk ölték le. A szerzetesek gasztro-feketelistáján a kutya, az elefánt, a medve, az oroszlán, a tigris, a hiéna, a leopárd, a kígyó és a ló szerepel. Furcsa módon az utóbbit megengedi a muzulmán vallás. Bár itt is van kitétel, ugyanis a háziasított lovakat (és szamarakat) nem szabad megenni.

A jeziditák pedig –  azaz az Irakban élő, kurd nemzetiségű vallási kisebbség – a lehető legfurcsább ételtilalmat írják elő: ez pedig nem más, mint a fejessaláta. Ugyanis kurd nyelven a koaszasza szó lélekvándorlást jelent, a salátát pedig éppenséggel úgy mondják, hogy koasz. Tehát attól kapott szent védelmet ez a növény, hogy nagyon hasonlít egymásra a két kifejezés, és az újjászületés a vallásuk legfőbb mozgatórugója.

 

Források: egy.hu /wikipedia.org / mek.niif.hu

Ajánlott cikkek
Télzáró – Mit esznek a világ leghidegebb városában?
Olvass tovább
Húsvéti kisokos, azaz miért tojik a nyúl
Olvass tovább
Hogyan lett az óceán csótányából előkelő fogás?
Olvass tovább