Mit esznek Afrikában?

Mit esznek Afrikában? Hányszor hallottuk gyerekkorunkban, ha finnyásak voltunk a konyhaasztalnál, hogy bezzeg Afrikában éheznek… Nézzük csak, mit is eszik pontosan a föld legszegényebb népe.

A Falatozz.hu utánajárt, hogy milyen a gasztronómia a nélkülözés kontinensén. Az biztos, hogy nem habzsolnak pizzát, mint mi, de azért egészen sokféle finomsághoz hozzá tudnak jutni (még ha ritkábban is, és nem feltétlenül a helyi vegyesboltból). Afrikában kiemelt szerep jut az ételnek, hiszen a mi fogyasztói társadalmunkkal ellentétben az étel megszerzéséért meg kell dolgozni, és muszáj is, hiszen a túlélés záloga. Ám amint hozzájutottak a napi betevőhöz, boldogan, kézzel esnek neki.

Ahol még van választék

A turistákat mágnesként vonzó, úgynevezett Maghreb országok (Algéria, Tunézia, Marokkó) nem is igazán jellegzetes, tehetősebb afrikai országok, ahol a gasztronómia az arab, a zsidó és az egyiptomi konyhán alapszik. Tipikus étel errefelé például a búzaleves, kuszkusz, datolyakenyér és báránykaraj. Minél lejjebb megyünk azonban a térképen, annál nehezebb a megélhetés. A partvidéken élők szerencsésebbek a halállomány miatt, tehetősebb vidékeken pedig éldegél néhány tenyészthető kecske, szárnyas vagy birka, de annak is örülnek, ha a kelepcéjükbe kerül egy gyík, sáska vagy sündisznó.

Papaya, főzőbanán, majomkenyérfa

A Szahara sivatagtól délre eső Fekete-Afrika azonban a világ legszegényebb régiója, ráadásul körülbelül 800 millió lakossal. Errefelé az emberek elsősorban gyümölcsöket esznek, például mangót, guavát, papayát, ananászt, a természet adta választék szerencsére hatalmas. A helyiek kedvelik az erős fűszereket, azaz a curryt, kardamomot, chilit, kurkumát, borsot, és ha nagy ritkán húst esznek (azaz ejtenek el), a mi szájízünk szerint zsibbasztóan csípős módon készítik el a finomságot. Édesburgonyát, rizst és hüvelyeseket is fogyasztanak, népszerű eledel továbbá a kukorica – amit sült cső és kása formában egyaránt szívesen majszolnak –, és magas keményítőtartalma miatt a plantain, azaz a főzőbanán is. A majomkenyérfát is ügyesen használják fel, hiszen a leveléből fűszeres leves vagy szárítva-őrölve kása készül, gyümölcséből, a baobabból pedig sokféle csemege készíthető, és pirítva még a magja is finom.

Krumpli helyett yamgyökér, kenyér helyett fufu

Az afrikaiak rendszeresen esznek továbbá gumós növényeket: a legnépszerűbb gyökérfajták a manióka, a – gyógyászati csodaszernek is tartott – yam és kassawa, amelyeket sütve, főzve, pépesítve vagy őrölve egyaránt ügyesen elkészítenek. A manióka gyökeréből készül az egyik legelterjedtebb étel, a kenyeret helyettesítő fufu, amelyet igen nehéz elkészíteni. Vizet forralnak egy nagy edényben, majd hozzáadnak kukoricalisztet, és folyamatosan kevergetik. Ha besűrűsödött, hozzáadják a maniókalisztet, leveszik a tűzről és nagyon sokáig kavargatják, miközben talppal szorítani kell a forró tálat, hogy ne csússzon odébb. A sűrű és nehéz tésztát végül falatonként csipkedik és mártogatják a babos vagy néhanapján húsos raguba.

Tóth Noémi

 

Források:

femcafe.hu

hvg.hu

petzeltj.hu

afrikaert.hu

diverziti.hu

Ajánlott cikk(ek):

Kérsz pizzasört, kobrabort vagy angolnás üdítőt?
Télzáró – Mit esznek a világ leghidegebb városában?
Ismerkedj a világ desszertjeivel!
Világ palacsintái, egyesüljetek!
Ezt kóstoltuk Thaiföldön
Az európai utcák főételei - A 10 legjobb európai street food
Londoni magyar étteremben vigad a brit politikus


Falatozz.hu Blog

Az allergia és az ételintolerancia nem ugyanaz
Egyre több vendéglátóhely étlapján olvasható, hogy az adott étel glutén- vagy laktózmentes, illetve pontosan milyen allergéneket tartalmaz. Tisztába tesszük az ezzel kapcsolatos fogalmakat.
Furcsa tudnivalók az ételekről
Öt remek konyhai tipp, amely megkérdőjelez mindent, amit eddig gondoltál bizonyos ételekről. Valamint egy bónusz tény a fügéről, amit nem akartál megtudni.
További bejegyzések >
Információ
Ügyfélszolgálat
Rólunk
Saját fiók
Cikkek