0
Főoldal Blog bejegyzések Mi az a nátrium-glutamát?

Mi az a nátrium-glutamát?

Mi az a nátrium-glutamát? Ételeink egyik leggyakoribb adaléka a nátrium-glutamát. Te tudod micsoda ez pontosan?

Neked is szokásod vásárláskor elolvasni az összetevőket? Ha igen, bizonyára ismerősen hangozhat a nátrium-glutamát, mivel rengeteg termék adalékanyaga. De mi is ez valójában?

A nátrium-glutamát (MSG) egy vízben oldódó, kristályos anyag. A glutaminsav nátriummal alkotott sója.

Tévhitek egy időben terjengtek az anyaggal kapcsolatban, de az egészségügyi szakemberek mára már egyetértenek abban, hogy az ízfokozó fogyasztása teljesen biztonságos. Természetesen van az embereknek egy kis csoportja, akik érzékenyek rá.

Az MSG jó tulajdonsága

Akár segítheti is az egészséges táplálkozást, mivel használatával csökkenthető a bevitt só mennyisége.

Mi van azokkal, akik érzékenyek rá?

Amennyiben valaki érzékeny erre a sós anyagra, azoknak egy ilyen termék fogyasztása után fejfájás, hányás vagy hányinger is előfordulhat.

A szakemberek abban egyetértenek, hogy mint mindent, érdemes ezt az adalékot is mértékkel fogyasztani, és az ízfokozókat tartalmazó ételek nem feltétlen sorolhatóak a legegészségesebb kategóriába.

 

A nátrium-glutamát természetes formában, magasabb koncentrációban megtalálható például a paradicsomban vagy a shiitake gombában is. A parmezán sajt is természetes módon, magasabb koncentrációban tartalmaz glutamátot.

A nátrium-glutamát természetes formában, magasabb koncentrációban megtalálható például a paradicsomban vagy a shiitake gombában is. A parmezán sajt is természetes módon, magasabb koncentrációban tartalmaz glutamátot.

 

Forrás: https://www.hoxa.hu/amit-erdemes-tudni-a-natrium-glutamat-ne-cikk

 

Ajánlott cikkek
Így esznek a gyerekek!
Olvass tovább
Édességművészet a köbön
Olvass tovább