0
Főoldal Blog bejegyzések Halálosan finom - rádiumos ételek a múltból

Halálosan finom - rádiumos ételek a múltból

Halálosan finom - rádiumos ételek a múltból A csodának tartott rádiumról hamar rájöttek, hogy nem olyan hatásokkal bír, mint gondolták!

Az új csodaszer: a rádium

1898. december 21. Párizs. Pierre Curie és felesége, Marie feljegyzik az új, általuk felfedezett anyag nevét: rádium.

Marie Varsóban született 1867. november 7-én pedagógus szülők ötödik gyermekeként. Éles esze már egész fiatalon megmutatkozott, azonban ebben az időben és helyen nőként nem sok esélye volt tehetsége kibontakoztatására. Összekuporgatta hát az összes pénzét és Párizsba utazott, ahol a beiratkozott a Sorbonne-ra. Diákévei csak a tanulásról és a nélkülözésről szóltak. A szorgalmának és a hihetetlen tudásának köszönhetően évfolyamelsőként végzett matematikából és fizikából is. 1895-ben házasodott össze Pierre Curie fizikussal, majd közösen bekapcsolódtak a radiológia kutatásába.

1898-ban bejelentették az új radioaktív anyag, a polónium felfedezését, majd néhány hónapra rá a rádiumot is azonosítani tudták. A rádium előállítása nem volt egy kellemes és könnyű feladat: négy évig tartott, hogy 8 tonna uránszurokércből 0,1 gramm rádium-kloridot állítsanak elő.

Az anyagot nem védették le, pedig ezzel hatalmas vagyonra tettek volna szert. Közkinccsé tették tudományos kutatások számára.

Őszintén azt gondolták, hogy felfedezésük megváltoztatja majd a világot: kutatásaik alatt bebizonyosodott, hogy a rádium gyorsabban pusztítja el a beteg sejteket, mint az egészségeseket, így úgy gondolták megtalálták a daganatos megbetegedések hatékony gyógyírját. 

Azt gondoltál, hogy a rádium egészséges, egy igazi csoda. Beszámolók szerint Marie Curie folyamatosan hordott magánál egy keveset a zsebében az anyagból egy kis üvegcsében, sőt, még az éjjeli szekrényén is tartott bebőle afféle hangulatvilágírásként.

A beszámolók arról is írnak, hogy férje, Pierre tartott az ijesztően, zöldesen világító anyagtól, ezért ha lehetett, egyedül sosem tartózkodott a laboratóriumban a nagymennyiségű rádiummal. 

Az 1900-as évek elején igazi szenzációnak számított ez az exkluzív és drága szer, és mivel szabadon felhasználhatták a cégek, így beindult a rádium előállítása ipari mennyiségekben, hogy mindenféle termékeket készítsenek belőle. Ilyen például a(z):

1. Rádiumos csoki

Rádiumos csoki

1931 és 1936 között gyártotta a német Burk & Braun cég ezt a rádiumos csokit. A rádiumot nem csak egészségesnek gondolták, de a vállalkozók potenciát láttak abban, hogy az anyag hozzáadását követően termékük halványan, zöld színűen ragyogott!

 

2. Rádiumos agyagedény

Rádiumos agyagedény

A fenti 1905-ös hirdetésben rádiummal átitatott agyagedényt reklámoznak. 

 

3. Rádiumos vaj

Rádiumos vaj

Kinek a reggelizőasztaláról hiányozhatna a vaj? Az 1900-as évek elején a tehetősebbek a klasszikus vajaskenyeret zöld színben fogyaszthatták!

 

4. Rádiumos víz

Radithor - rádium alapú orvosság

A Radithor receptje egyszerűn de annál veszélyesebb: rádium vízzel higítva. Ezt a halálos folyadékot magukat doktornak nevező személyek receptre írták fel orvosság gyanánt tehetős embereknek.

Rádium a szépségápolásban

A kor nem csak étkezési célokra használta a rádiumot, rengeteg szépségipari termék született, amitől "ragyoghattunk", ilyen például a rádioaktív kézkrém, fogkrém vagy arckrém is.

A Rádium lányok és egy korszag vége

Bizonyára mindenki halott már a "Rádium Lányokról". A háború alatt fontos volt, hogy a katonák éjszaka is lássák a pontos időt, azonban a kor technikája még nem adott lehetőséget arra, hogy az időt éjszaka is leolvashassák a harcosok. A rádium azonban világított, így a festéket, amivel lányok a számokat és a mutatót festették, rádiummal ötvözték. 

A munka egyszerű volt, a fizetés pedig talán a legmagasabb, amivel a kor szolgálni tudott. A precíz festés alatt az ecsetet fontos volt hegyesen tartani, ezért a lányok gyakran az ajkukkal csípték meg annak végét, így pedig folyamatosan a szervezetükbe juttatták a halálos anyagot.

A lányok egészségügyi állapota folyamatosan romlott, sebeik nem gyógyultak be. Bár a cég tudatában volt a festék veszélyeinek, a lányokat biztosították arról, hogy nincs semmi, amitől tartaniuk kellene. A dolgozók nem hagyták magukat, 1938-ban egy haldokló lány, Catherine Wolfe Donohue sikeresen megnyerte a pert a céggel szemben.

Ez volt az első olyan ügy, ahol egy céget vontak felelősségre alkalmazottjai egészségének érdekében. 

 

Rádium betegség

Az, hogy a rádium sugárzásnak a egészségkárosító hatása van, az biztos, ennek mértéke azonban nagyban függ attól, hogy milyen mértékben érintkezik a szervezet a halálos anyaggal. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb sugárzás, annál veszélyesebbek a következmények.

Ezek a következmények lehetnek:

  • fokozott kockázat elsősorban a csont- és tüdőrák kialakulásának
  • vérszegénység
  • hályog kialakulása
  • törött fogak
  • csökkent csontnövekedés

 

Marie Curie és férje halála

Pierre Curie 1906-ban halt meg egy utcai balesetben. Elütötte egy lovaskocsi, koponyasérülés okozta a halálát. A szóbeszédek szerint Pierre annyira elgyengült attól, hogy folyamatosan rádiumos sugárzásnak volt kitéve, hogy nem volt ereje elkerülni az ütközés bekövetkezését.

Marie Curie 1934-ben halt meg csontvelőrákban, ami egyértelműen az évek alatt őt ért sugárzásnak a következménye. Férje mellé temették Sceaux-ben, 1995-ben pedig első nőként áthelyezték a párizsi Pantheonba. Jegyzetei megtekinthetőek a párizsi Curie múzeumban, melyekeólommal kibélelt dobozban őriznek, mert a mai napig olyan erős a sugárzásuk.

 

Ha megkívántál valami valóban egészségeset, keress kedvedre valót a Falatozz-ról. Persze a cikk után semmi olyat, ami zöld!

 

Forrás:

https://www.theatlantic.com/health/archive/2012/10/we-used-to-put-radium-in-coffee/263408/

https://thebritishcandyconnoisseur.wordpress.com/2020/06/12/fact-friday-radium-schokolade/

https://clickamericana.com/topics/food-drink/radioactive-food-old-x-radium-cookware-1905

https://www.britannica.com/story/radium-girls-the-women-who-fought-for-their-lives-in-a-killer-workplace

https://raketa.hu/radium-felfedezese

 

https://mult-kor.hu/a-sajat-maga-altal-felfedezett-sugarzasok-okoztak-marie-curie-vegzetet-20171107

Ajánlott cikkek
Pörkölttörténelem
Olvass tovább
Világ palacsintái, egyesüljetek!
Olvass tovább
A Hold napja
Olvass tovább