Története
Szent Márton a mai Szombathely, régi nevén Savaria városában született 316 vagy 317-ben. Katonaként szolgált a Római császár szolgálatában, így került a francia Amiens városába. Egy fagyos téli éjszakán Márton a köpenyének felét egy koldusnak adta. Álmában Jézus látogatta őt meg a kisegített koldus képében, ami megváltoztatta az életét.
Isten szolgálatába állt, és rengeteg jó cselekedete miatt püspökké is akarták szentelni. Márton szolgalelkűsége miatt ezzel nem érett egyet, ezért a monda szerint a ludak óljában bújt el az érte jövők elől. A ludak gágogásukkal és szárnyuk csapkodásával elárulták rejtekhelyét, így 371-ben püspökké tudták szentelni.
A lakoma
November 11-én kezdetét vette a téli pihenő időszaka. A cselédek megkapták éves bérüket, a gazdasági munkáknak vége szakadt. A Márton-nap a 40 napos böjt előtti utolsó alkalom arra, hogy mulatságot rendezzenek.
A lakomák alatt újbort szolgáltak fel, és jellemzően libafogásokat készítettek. A mondás szerint, aki Márton nap nem eszik libát, az egész évben éhezni fog.
Ráadásul úgy gondolták, minél többet isznak ezen a napon, annál több egészséget gyűjtenek maguknak a következő évre.
Miért liba?
A szárnyasokat a tél beállta előtt meg kellett tizedelni, így a cselédek a bérük mellé is kaptak egy levágott maradat fizetség gyanánt.
A lúd „beceneve” ráadásul „Mars isten madara”, régi szófejtéssel „Márton madara” lett a keresztény naptárban.
Azt, hogy ezen a napon libát eszünk, az a tény is erősíti, hogy a püspökké avatás alól Szent Márton a ludak óljában keresett búvóhelyet.
Időjóslás
A népi megfigyelések szerint Márton-nap fontos állomása az időjárás előrejelzésének. Tapasztalatok szerint november 11-én megromlik az időjárás, sokszor az első hó is leesik.
A mondás szerint, ha ezen a napon esik a hó, akkor enyhe lesz a tél, ellenkező esetben hideg és havas lesz az elkövetkező pár hónap.
Ha megkívántad a Márton-napi fogásokat, rendeld meg kedvenc libás fogásodat a Falatozz.hu-n!
Forrás: https://korkep.sk/cikkek/kultura/2017/11/11/marton-napi-hagyomanyok-szokasok/