0
Főoldal Blog bejegyzések Hagyományaink: Márton-nap

Hagyományaink: Márton-nap

Hagyományaink: Márton-nap November 11-ről sokunknak a sült liba és a párolt káposzta ugrik be, de sok más is történt/történik ezen a napon.

Története

Szent Márton a mai Szombathely, régi nevén Savaria városában született 316 vagy 317-ben. Katonaként szolgált a Római császár szolgálatában, így került a francia Amiens városába. Egy fagyos téli éjszakán Márton a köpenyének felét egy koldusnak adta. Álmában Jézus látogatta őt meg a kisegített koldus képében, ami megváltoztatta az életét.

Isten szolgálatába állt, és rengeteg jó cselekedete miatt püspökké is akarták szentelni. Márton szolgalelkűsége miatt ezzel nem érett egyet, ezért a monda szerint a ludak óljában bújt el az érte jövők elől. A ludak gágogásukkal és szárnyuk csapkodásával elárulták rejtekhelyét, így 371-ben püspökké tudták szentelni.

A lakoma

November 11-én kezdetét vette a téli pihenő időszaka. A cselédek megkapták éves bérüket, a gazdasági munkáknak vége szakadt. A Márton-nap a 40 napos böjt előtti utolsó alkalom arra, hogy mulatságot rendezzenek.

A lakomák alatt újbort szolgáltak fel, és jellemzően libafogásokat készítettek. A mondás szerint, aki Márton nap nem eszik libát, az egész évben éhezni fog.

Ráadásul úgy gondolták, minél többet isznak ezen a napon, annál több egészséget gyűjtenek maguknak a következő évre.

Márton-napi lakoma

Miért liba?

A szárnyasokat a tél beállta előtt meg kellett tizedelni, így a cselédek a bérük mellé is kaptak egy levágott maradat fizetség gyanánt.

A lúd „beceneve” ráadásul „Mars isten madara”, régi szófejtéssel „Márton madara” lett a keresztény naptárban.

Azt, hogy ezen a napon libát eszünk, az a tény is erősíti, hogy a püspökké avatás alól Szent Márton a ludak óljában keresett búvóhelyet.

Időjóslás

A népi megfigyelések szerint Márton-nap fontos állomása az időjárás előrejelzésének. Tapasztalatok szerint november 11-én megromlik az időjárás, sokszor az első hó is leesik.

A mondás szerint, ha ezen a napon esik a hó, akkor enyhe lesz a tél, ellenkező esetben hideg és havas lesz az elkövetkező pár hónap.

Ha megkívántad a Márton-napi fogásokat, rendeld meg kedvenc libás fogásodat a Falatozz.hu-n!


Forrás: https://korkep.sk/cikkek/kultura/2017/11/11/marton-napi-hagyomanyok-szokasok/

Ajánlott cikkek
Egy kis éttermi etikett
Olvass tovább
Egy kis éttermi etikett
Olvass tovább
Mit együnk és mit ne szilveszterkor?
Olvass tovább