0
Főoldal Blog bejegyzések Gasztro érdekességek a gyrosról

Gasztro érdekességek a gyrosról

Gasztro érdekességek a gyrosról Érdekesség a gyrosról!

 

Már első olvasatra meglepő lehet, hogy a gyros hús különleges ízét a só, bors, fahéj kombinációja adja. Semmilyen más fűszert nem használnak az étel készítésekor. Az eredeti recept birkahúst tartalmaz, régebben elképzelhetetlen lett volna, hogy pulykából, sertésből vagy akárcsak csirkehúsból készítsék. A görög gyrosnak hívja, a török dönernek vagy kebabnak, az arab pedig shwarmanak. Sőt létezik egy mexikói változata is, ami libanoni közvetítéssel került az országba. Itt taco al pastornak becézik.
Bárhogyan is nevezzük a lényege, hogy a függőlegesen forgó nyársra tűzött hússzeletek egész nap forognak, sülnek. Régebben hőforrásul egy adag vaskosárba pakolt faszénparázs szolgált, amit folyamatosan pótoltak, alul pedig salakoltak. Napjaink gyrosozói áttértek a könnyebb és biztonságosabb gázfűtésű, illetve elektromos fűtésű eszközökre. Az igazat megvallva, az ínyencek ugyan hiányolhatják a füstös ízt, de napjaink technológiája biztonságosabb és kiszámíthatóbb a faszénnél.
Az étel garantáltan friss és ízletes, mert mindig a legkülső, azaz a legjobban átsült, legpirultabb rétegét szelik le egy nagy karddal. Bár a kard helyét egyre inkább az elektromos kés veszi át, mellyel erőkifejtés nélkül lehet lenyesni a megsült rétegeket. A hús mellé különböző péksüteményeket, illetve friss zöldsalátát, hagymát, paradicsomtálat szervíroznak.
Ezt a görög-török ételspecialitást eredetileg szabadtéri sütésre szánták, olyan alkalmakra, amikor sok éhes vendég gyűlik össze és a házigazda szeretné őket mind megvendégelni. Németországba egy szemfüles török bevándorló hozhatta magával az ötletet, hogy pitába szervírozza a fűszeres húst és a zöldségeket. Így bárki ehet valami meleget gyorsan, gyaloglás közben. Így lett ebből a finom és praktikus ételből népszerű fast food az egész világon.

Már első olvasatra meglepő lehet, hogy a gyros hús különleges ízét a só, bors, fahéj kombinációja adja. Semmilyen más fűszert nem használnak az étel készítésekor. Az eredeti recept birkahúst tartalmaz, régebben elképzelhetetlen lett volna, hogy pulykából, sertésből vagy akárcsak csirkehúsból készítsék. A görög gyrosnak hívja, a török dönernek vagy kebabnak, az arab pedig shwarmanak. Sőt létezik egy mexikói változata is, ami libanoni közvetítéssel került az országba. Itt taco al pastornak becézik.

Bárhogyan is nevezzük a lényege, hogy a függőlegesen forgó nyársra tűzött hússzeletek egész nap forognak, sülnek. Régebben hőforrásul egy adag vaskosárba pakolt faszénparázs szolgált, amit folyamatosan pótoltak, alul pedig salakoltak. Napjaink gyrosozói áttértek a könnyebb és biztonságosabb gázfűtésű, illetve elektromos fűtésű eszközökre. Az igazat megvallva, az ínyencek ugyan hiányolhatják a füstös ízt, de napjaink technológiája biztonságosabb és kiszámíthatóbb a faszénnél.

Gyros

Az étel garantáltan friss és ízletes, mert mindig a legkülső, azaz a legjobban átsült, legpirultabb rétegét szelik le egy nagy karddal. Bár a kard helyét egyre inkább az elektromos kés veszi át, mellyel erőkifejtés nélkül lehet lenyesni a megsült rétegeket. A hús mellé különböző péksüteményeket, illetve friss zöldsalátát, hagymát, paradicsomtálat szervíroznak.

Ezt a görög-török ételspecialitást eredetileg szabadtéri sütésre szánták, olyan alkalmakra, amikor sok éhes vendég gyűlik össze és a házigazda szeretné őket mind megvendégelni. Németországba egy szemfüles török bevándorló hozhatta magával az ötletet, hogy pitába szervírozza a fűszeres húst és a zöldségeket. Így bárki ehet valami meleget gyorsan, gyaloglás közben. Így lett ebből a finom és praktikus ételből népszerű fast food az egész világon.

 

Falatozz blog archívum.

 

Ajánlott cikkek
Macaron, egy falatnyi mennyország
Olvass tovább
Lakomázz úgy, mint egy igazi Lannister
Olvass tovább
Egy kis éttermi etikett
Olvass tovább