0
Főoldal Blog bejegyzések Fogadó, étterem, csárda... mit jelentenek?

Fogadó, étterem, csárda... mit jelentenek?

Fogadó, étterem, csárda... mit jelentenek? Ismerd meg röviden a vendéglátóhelyek típusait!
Bár: Éjjeli mulatóhely.
Bisztró: Frissensültekkel, hideg ételekkel szolgáló falatozó.
Borház: (Palackozott) bort árusító üzlet.
Borozó: Bort kimérve árusító (kisebb) vendéglátóipari üzem.
Büfé: Falatozó. Középületekben, sportpályákon stb. olyan helyiség, ahol kávét, italokat stb. mérnek.
Cukrászda: Cukrászsüteményeket, édességeket árusító (és készítő) üzlet.
Csapszék: A korcsma egyik szegletében rácsozattal elkerített hely, ahol a bort mérik, csapolják.
Csárda: Falun, városon kívüli (országút menti) kocsma, fogadó.
Diszkó: Ifjúsági szórakozóhely, ahol a bemutatott zeneszámokat (többnyire lemezről) hallgatják és táncolnak.
Étkezde: Kisebb, olcsóbb, italmérési jog nélküli vendéglátóhely.
Étkezőkocsi: Étkezésre és italok fogyasztására berendezett vasúti kocsi.
Étterem: Nagyobb (elegánsabb), főleg étkezésre szolgáló vendéglő.
Fagylaltozó: Fagylaltot (is) árusító üzlet, cukrászda.
Falatozó: (Hideg) ételeket pultnál árusító kisebb vendéglátóüzem.
Fogadó / Vendégfogadó: Egyszerű, kisebb (vidéki) szálló és vendéglő.
Grill: Roston sült húsételeket árusító vendéglő.
Gyorsbüfé: Önkiszolgáló, esetleg automatákkal fölszerelt büfé.
Italmérés / Italbolt: Szeszes ital(ok) kimérése, árusítása.
Ivó: Ivószoba. Vendéglő, kocsma.
Kaszinó: Szerencsejátékok űzésére berendezett szórakozóhely.
Kávéház: Italokat, esetleg egyszerűbb ételeket felszolgáló különleges (csendes) időtöltés, társalgás végett látogatott kényelmes, tágas vendéglátóipari üzem.
Kávézó: Kávémérés.
Klub: Hasonló foglalkozású, érdeklődésű embereknek közös szórakozás, művelődés végett való egyesülése.
Klubhelyiség: Valamely klub(ház) terme, helyisége(i). Üzemnek, intézménynek, művelődési háznak társas szórakozásra berendezett helyisége.
Kocsma / Korcsma: Kisebb, egyszerűbb italmérés, ahol rendszerint ételek is kaphatók.
Lacikonyha: (Vásári) sátor vagy bódé frissen sült hús árusítására.
Lokál: Táncos (éjszakai) mulatóhely.
Motel: Üdülőhelyen, országút mentén épült olcsó, modern szálló.
Mulató / Mulatóhely: Esti vagy éjjeli órákban nyitva tartó, evés-ivásra, táncolásra való zenés szórakozóhely.
Önkiszolgáló: Olyan üzlet, vendéglő, amelyben az árut illetve az ételt maguk választják ki és veszik magukhoz a fogyasztók.
Panzió: Lakást, ellátást nyújtó kisebb, családias szálló.
Poharazó: (Termelői) bort poharanként árusító borkimérés.
Presszó / Eszpresszó: Eszpresszógéppel főzött feketekávét árusító kisebb (büfészerű) vendéglátóhely.
Resti: Vasúti vendéglő.
Söntés: Kocsma, vendéglő helyisége, ahol a pultnál mérik az italokat.
Sörház: Nagyobb söröző.
Sörkert: Kerthelyiséges söröző.
Söröző: Mérsékelt árszabású vendéglő, ahol főként sört mérnek.
Szálló / Szálloda / Hotel: (Átutazó) vendégeknek szobákat kiadó (nagyobb) vendéglátóipari üzem.
Szalon: Vendégek fogadására használt díszesen berendezett szoba.
Szórakozóhely: Olyan hely, intézmény, ahol szórakozni lehet (pl. varieté, kávéház).
Talponálló: Olyan italbolt, ahol csak állva lehet fogyasztani.
Teaház: Távol-keleti zenés szórakozóhely.
Varieté: Szórakoztató ének-, tánc- és artistaszámokat, vidám jeleneteket bemutató (kisebb) színház.
Vendéglátóhely / Vendéglátóüzem: A vendéglátóipar valamely üzeme (étterem, szálloda stb.)
Vendéglő: Olyan vendéglátóüzem, amelyben (meleg) ételeket és italokat szolgálnak fel.

Bár: Éjjeli mulatóhely.

Bisztró: Frissensültekkel, hideg ételekkel szolgáló falatozó.

Borház: (Palackozott) bort árusító üzlet.

Borozó: Bort kimérve árusító (kisebb) vendéglátóipari üzem.

Büfé: Falatozó. Középületekben, sportpályákon stb. olyan helyiség, ahol kávét, italokat stb. mérnek.

Cukrászda: Cukrászsüteményeket, édességeket árusító (és készítő) üzlet.

Csapszék: A korcsma egyik szegletében rácsozattal elkerített hely, ahol a bort mérik, csapolják.

Csárda: Falun, városon kívüli (országút menti) kocsma, fogadó.

Diszkó: Ifjúsági szórakozóhely, ahol a bemutatott zeneszámokat (többnyire lemezről) hallgatják és táncolnak.

Étkezde: Kisebb, olcsóbb, italmérési jog nélküli vendéglátóhely.

Étkezőkocsi: Étkezésre és italok fogyasztására berendezett vasúti kocsi.

Étterem: Nagyobb (elegánsabb), főleg étkezésre szolgáló vendéglő.

Fagylaltozó: Fagylaltot (is) árusító üzlet, cukrászda.

Falatozó: (Hideg) ételeket pultnál árusító kisebb vendéglátóüzem.

Fogadó / Vendégfogadó: Egyszerű, kisebb (vidéki) szálló és vendéglő.

Grill: Roston sült húsételeket árusító vendéglő.

Gyorsbüfé: Önkiszolgáló, esetleg automatákkal fölszerelt büfé.

Italmérés / Italbolt: Szeszes ital(ok) kimérése, árusítása.

Ivó: Ivószoba. Vendéglő, kocsma.

Kaszinó: Szerencsejátékok űzésére berendezett szórakozóhely.

Kávéház: Italokat, esetleg egyszerűbb ételeket felszolgáló különleges (csendes) időtöltés, társalgás végett látogatott kényelmes, tágas vendéglátóipari üzem.

Kávézó: Kávémérés.

Klub: Hasonló foglalkozású, érdeklődésű embereknek közös szórakozás, művelődés végett való egyesülése.

Klubhelyiség: Valamely klub(ház) terme, helyisége(i). Üzemnek, intézménynek, művelődési háznak társas szórakozásra berendezett helyisége.

Kocsma / Korcsma: Kisebb, egyszerűbb italmérés, ahol rendszerint ételek is kaphatók.

Lacikonyha: (Vásári) sátor vagy bódé frissen sült hús árusítására.

Lokál: Táncos (éjszakai) mulatóhely.

Motel: Üdülőhelyen, országút mentén épült olcsó, modern szálló.

Mulató / Mulatóhely: Esti vagy éjjeli órákban nyitva tartó, evés-ivásra, táncolásra való zenés szórakozóhely.

Önkiszolgáló: Olyan üzlet, vendéglő, amelyben az árut illetve az ételt maguk választják ki és veszik magukhoz a fogyasztók.

Panzió: Lakást, ellátást nyújtó kisebb, családias szálló.

Poharazó: (Termelői) bort poharanként árusító borkimérés.

Presszó / Eszpresszó: Eszpresszógéppel főzött feketekávét árusító kisebb (büfészerű) vendéglátóhely.

Resti: Vasúti vendéglő.

Söntés: Kocsma, vendéglő helyisége, ahol a pultnál mérik az italokat.

Sörház: Nagyobb söröző.

Sörkert: Kerthelyiséges söröző.

Söröző: Mérsékelt árszabású vendéglő, ahol főként sört mérnek.

Szálló / Szálloda / Hotel: (Átutazó) vendégeknek szobákat kiadó (nagyobb) vendéglátóipari üzem.

Szalon: Vendégek fogadására használt díszesen berendezett szoba.

Szórakozóhely: Olyan hely, intézmény, ahol szórakozni lehet (pl. varieté, kávéház).

Talponálló: Olyan italbolt, ahol csak állva lehet fogyasztani.

Teaház: Távol-keleti zenés szórakozóhely.

Varieté: Szórakoztató ének-, tánc- és artistaszámokat, vidám jeleneteket bemutató (kisebb) színház.

Vendéglátóhely / Vendéglátóüzem: A vendéglátóipar valamely üzeme (étterem, szálloda stb.)

Vendéglő: Olyan vendéglátóüzem, amelyben (meleg) ételeket és italokat szolgálnak fel.

 

Forrás: https://kocsmablog.hu/a-vendeglatohelyek-tipusai/

 

Ajánlott cikkek
Algatészta, avokádófagyi és ehető tányér
Olvass tovább
Dolgok, amik sosem romlanak meg a konyhában!
Olvass tovább
A gulyásleves a kanyarban sincs
Olvass tovább