1.) Cibere
A ciberét gyakran a szegények ételének hívják. A böjti ételek közé tartozik, ugyanis nincs benne hús.
A levesnek mondott erjesztett étel a következő módon készült: A vizet felforralták majd visszaforralták. A már kihűlt vízbe kevés gabonát, köménymagot és babérlevelet tettek, majd egy-két nap alatt megsavanyították.
A ciberéhez használhatunk búza-, árpa- vagy rozskorpát is.
2.) Kukoricakása
Az egyik legelterjedtebb magyar étel a kukoricakása. Fő hozzávalója a kukoricadara, ami nem csak olcsó, de könnyen felhasználható is.
Elkészítése: kevés olajon dinszteljük meg egy fej vöröshagymát, sózzuk meg, majd adjuk hozzá a 100 g kukoricadarát és egy kevés borsot. Folyamatos, lassú kevergetés mellett főzzük őket össze, majd húzzuk fel 6 dl vízzel.
A recept ízlés szerint változtatható, fűszerekkel feldobható. A hagyományos ízélményért tejföllel fogyasszuk!
3.) Puliszka
A puliszka hasonló a kukoricakásához. Kukoricalisztből készül.
Elkészítése: Sós vízben vagy tejben főzzük meg a kukoricalisztet. Pontos mértékegységek nincsenek, a mennyiségektől függően lehet kemény és teljesen híg is.
Ehetjük köretnek pörkölt vagy töltöttkáposzta mellé, de lehet édesség is, tejben főzve, lekvárral kínálva.
4.) Dödölle
A dödölle is a szegények eledele gúnynevet kapta. Magyarország egész területén ismert, fő hozzávalója a főtt krumpli és a búzaliszt.
Elkészítése: Egy kg apróra vágott, hámozott burgonyát sós vízben megfőzünk annyi vízbe, hogy ujjnyira ellepje. Amíg fő, 2 fej vöröshagymát megpucolunk, és apró kockákra vágjuk. Serpenyőben zsíron elkezdjük üvegesre pirítani, majd félretesszük.
Ha a burgonya elkészült, leszűrjük majd összetörjük. Apránként adagoljunk hozzá kb. 40 dkg lisztet, és keverjük össze apránként. Akkor lesz kész, ha a krumpli teljesen felvette a lisztet, és a keverőkanállal már szinte dagasztjuk a dödöllét.
Felforrósított serpenyőbe teszünk a hagymás zsírból, amit már elkészítettünk, majd a tésztából apró galuskákat szaggatunk bele és lepirítjuk minden oldalát.
Tálaláskor még locsolhatunk a pirított hagymás zsírból az ételre, és a tejfölt semmiképp ne hagyjuk le!
5.) Prósza
Az eddigi ételekhez hasonlóan a prószát is fogyaszthatjuk köretként, de főételként is megállja a helyét. Mindössze pár hozzávalóból igazán laktató finomságot készíthetünk! Ahány ház annyi szokás, mi egy klasszikus zalai krumpliprósza receptet mutatunk be (hasonlít a lepcsánkához):
Összekeverünk kb. 300 g kefírt, 5-6 db reszelt krumplit, sóval borssal ízesítsük ízlés szerint. Keverjünk bele kb. 20 dkg lisztet.
Serpenyőben pici olajon pirosra sütjük mind a két oldalát.
Te már kóstoltad valamelyiket? Melyik a kedvenced?
Ha inkább a modern ízeket kedveled, rendelj valamit a Falatozzról!