0
Főoldal Blog bejegyzések Elfeledett régi magyar ételek

Elfeledett régi magyar ételek

Elfeledett régi magyar ételek A hagyományos magyar gasztronómiára gondolva általában a paprikáskrumpli, gulyás és a pörkölt jut eszünkbe. Bejegyzésünkben olyan ételeket mutatunk be, amelyek mára már feledésbe merültek.

1.)    Cibere

A ciberét gyakran a szegények ételének hívják. A böjti ételek közé tartozik, ugyanis nincs benne hús.

A levesnek mondott erjesztett étel a következő módon készült: A vizet felforralták majd visszaforralták. A már kihűlt vízbe kevés gabonát, köménymagot és babérlevelet tettek, majd egy-két nap alatt megsavanyították.

A ciberéhez használhatunk búza-, árpa- vagy rozskorpát is.

2.)    Kukoricakása

Az egyik legelterjedtebb magyar étel a kukoricakása. Fő hozzávalója a kukoricadara, ami nem csak olcsó, de könnyen felhasználható is.

Elkészítése: kevés olajon dinszteljük meg egy fej vöröshagymát, sózzuk meg, majd adjuk hozzá a 100 g kukoricadarát és egy kevés borsot. Folyamatos, lassú kevergetés mellett főzzük őket össze, majd húzzuk fel 6 dl vízzel.

A recept ízlés szerint változtatható, fűszerekkel feldobható. A hagyományos ízélményért tejföllel fogyasszuk!

3.)    Puliszka

A puliszka hasonló a kukoricakásához. Kukoricalisztből készül.

Elkészítése: Sós vízben vagy tejben főzzük meg a kukoricalisztet. Pontos mértékegységek nincsenek, a mennyiségektől függően lehet kemény és teljesen híg is.

Ehetjük köretnek pörkölt vagy töltöttkáposzta mellé, de lehet édesség is, tejben főzve, lekvárral kínálva.

4.)    Dödölle

A dödölle is a szegények eledele gúnynevet kapta. Magyarország egész területén ismert, fő hozzávalója a főtt krumpli és a búzaliszt.

Elkészítése: Egy kg apróra vágott, hámozott burgonyát sós vízben megfőzünk annyi vízbe, hogy ujjnyira ellepje. Amíg fő, 2 fej vöröshagymát megpucolunk, és apró kockákra vágjuk. Serpenyőben zsíron elkezdjük üvegesre pirítani, majd félretesszük.

Ha a burgonya elkészült, leszűrjük majd összetörjük. Apránként adagoljunk hozzá kb. 40 dkg lisztet, és keverjük össze apránként. Akkor lesz kész, ha a krumpli teljesen felvette a lisztet, és a keverőkanállal már szinte dagasztjuk a dödöllét.

Felforrósított serpenyőbe teszünk a hagymás zsírból, amit már elkészítettünk, majd a tésztából apró galuskákat szaggatunk bele és lepirítjuk minden oldalát.

Tálaláskor még locsolhatunk a pirított hagymás zsírból az ételre, és a tejfölt semmiképp ne hagyjuk le!

5.)    Prósza

Az eddigi ételekhez hasonlóan a prószát is fogyaszthatjuk köretként, de főételként is megállja a helyét. Mindössze pár hozzávalóból igazán laktató finomságot készíthetünk! Ahány ház annyi szokás, mi egy klasszikus zalai krumpliprósza receptet mutatunk be (hasonlít a lepcsánkához):

Összekeverünk kb. 300 g kefírt, 5-6 db reszelt krumplit, sóval borssal ízesítsük ízlés szerint. Keverjünk bele kb. 20 dkg lisztet.

Serpenyőben pici olajon pirosra sütjük mind a két oldalát.

 

Te már kóstoltad valamelyiket? Melyik a kedvenced?
Ha inkább a modern ízeket kedveled, rendelj valamit a Falatozzról!

 

Forrás:
https://www.hellovidek.hu/gasztro/2021/06/11/elfeledett-magyar-etelek-hagyomanyos-magyar-etelek-regi-magyar-etelek-receptjei
https://www.nosalty.hu/ajanlo/mi-cibere
https://hu.wikipedia.org/wiki/Puliszka
https://receptneked.hu/eloetelek/zalai-krumpli-prosza/
Ajánlott cikkek
Az olasz konyha kedvencei
Olvass tovább
Főtt ételek második élete
Olvass tovább