0
Főoldal Blog bejegyzések Egy magyar pék sorra halmozza a pizzakészítő világsikereket

Egy magyar pék sorra halmozza a pizzakészítő világsikereket

Egy magyar pék sorra halmozza a pizzakészítő világsikereket A világ legnagyobb pizzavilágbajnokságain ér el kiemelkedő eredményeket Szabadfi Szabolcs, egy háromgyermekes kőszegi férfi.

Szabi, ahogyan a kőszegiek ismerik, több évtizede kutatja a tökéletes kovászos kenyér receptjét, és számos külföldi úton gyarapította már tudását. Úgy tűnik, közel jár a tökéletes végeredményhez, hiszen az elmúlt időszakban több babért is learatott.

Tavaly Pármában egyetlen magyar indulóként képviselte hazánkat a neves Campionato Mondiale Della Pizza versenyen. Ekkor bejutott a világ 50 legjobb pizzakészítője közé, ami 38 ország 730 pizzakészítője között igen szép eredmény. Végül a 48. helyen végzett mangalica sonkával és spárgával komponált pizzájával.

Ám a pékmester idén még több sikerélménnyel gazdagodhatott. Először Amerikában, a világ legnagyobb iparági kiállításán, a 34. PizzaExpo-n, illetve az ennek keretein belül megrendezett International Pizza Challenge-en tette büszkévé a magyarokat a 22. helyezésével. Ez az 1400 standból álló szakkiállítás több tízezer látogatót vonzott Nevadába, Las Vegasba, a pizzakészítő kihíváson pedig a világ minden tájáról indultak versenyzők, de Kelet-Európából egyedül Szabolcs érkezett.

Öt kategória volt meghirdetve (tradicionális, nem tradicionális, gluténmentes, serpenyős és nápolyi), Szabolcs végül a nem tradicionális kategóriában indult kovászolt vega pizzájával, amelynek alapja a három napos eljárással készült kovász volt, és csak organikus kerti zöldségeket, valamint sajtot tett az alkotására. Igen ám, de olyan különleges feltétekkel dolgozott, mint a zöldparadicsom, fekete fokhagyma, naranccsal marinált tökszalag, burrata, chiliszál, trikolor mángold, bébirépa és bazsalikomkaviár.

Néhány hétre rá pedig ismét megmérettette magát a pármai Campionato Mondiale Della Pizza világversenyen. Ezúttal nem aprózta el, három kategóriában is indult (Pizza Classica, Pizza Pala és gluténmentes), levegős-roppanós tésztájába pedig még útifűmaghéjat is kevert. Végül idén 43. helyezett lett Pizza in Pala kategóriában, a klasszikus vonalon pedig 444 induló közül került be a legjobb harminc százalékba. Az átütő sikert azonban a gluténmentes műremeke hozta meg, hiszen eggyel csúszott csak le a dobogóról, azaz negyedik helyezett lett. Így ismét ő lett az ország legjobb pizzasütője.

a három pizzakreáció

Szabi saját üzlete itthon a Panificio il Basilico, azaz a Bazsalikom Pékség, amely Kőszeg után már Budapesten három helyen, valamint Szentendrén is megtalálható. Közben egy gasztronómiai tévéműsorban is elvállalta az egyik zsűritag szerepét. Az elfoglalt pék elmondása szerint az alvást kávéval helyettesíti, a Falatozz.hu pedig nagyon sok sikert kíván neki a továbbiakban is!

 

Források:

turizmus.com

sokszinuvidek.24.hu

vaol.hu

szeretlekmagyarorszag.hu

Képek - Facebook

Ajánlott cikkek
A vastagot szeretjük
Olvass tovább
A lány, aki babaházban készít miniatűr ételeket
Olvass tovább
Ez a világ legdrágább pizzája
Olvass tovább